22 Ocak 2017 00:44

Sarayköy'deki ısınmada şirkete bereket, halka çile

Jeotermal enerjinin olduğu Denizli'de, Sarayköy halkına 600 ile 1250 TL arasında fatura geldi. Bereket Enerji 'Yapabileceğimiz bir şey yok' dedi.

Paylaş

Türkiye’nin en büyük jeotermal kaynaklarının bulunduğu yerler arasında olan Denizli’nin Sarayköy ilçesinde, jeotermal ısıtma sistemi ile ısınan Sarayköy halkının ısınma problemi adeta çileye dönüştü. 600 ile 1250 TL arası değişen fatura tutarlarının gelmesi ve itirazlara rağmen AKP’li belediye ile jeotermal santrali işleten Bereket Enerji şirketinin “Yapabileceğimiz bir şey yok” cevabı üzerine Sarayköy halkı, fahiş fiyatların düşürülmesi talebiyle imza kampanyası başlattı. Bereket Enerji A.Ş’nin 3 bin 700 abonesi bulunan ilçede 3 bin imza toplayan yurttaşlar belediye başkanı Ahmet Necati Özbaş ile de görüştü.

ŞİRKETTEN İTİRAZ EDENLERE PİŞKİN CEVAP: SOBA YAKIN

İmza kampanyasını yürüten yurttaşlardan Hatice Kaplan, “Şu an 1250 TL olan faturalar var. Ben aylık 500-600 TL civarında fatura ödüyorum. Esnafı, işçisi, emeklisi, yaşlısı hep birlikte Sarayköy halkı olarak çok büyük bir sıkıntı ile karşı karşıyayız” dedi. Şirkete yaptıkları bireysel başvurularda faturaların çok yüksek geldiğini, okuma payı adı altında 7 TL, bakım ücreti adı altında ise 70 TL kesilen faturalarda indirim yapılmasını istediklerini belirten Kaplan, şirket yetkililerinin “O zaman soba yakın, battaniye örtün kardeşim” diyerek aboneleri adeta azarladığını dile getirdi. Kaplan, “Biz de aboneler olarak bu fahiş bedelli faturaları ödemeyeceğimizi belirterek, sosyal medyada bir kampanya başlattık ve gördük ki yüzlerce hatta binlerce kişi bu konuda mağdur ve öfkeli. Mahalleden arkadaşlarımızla birlikte bir imza kampanyası gerçekleştirerek sesimizi duyurmayı planladık. Sarayköy’de herkes mahalle ve sokağında imza toplayarak getirdi. Toplam 3 bin 700 abonenin 3 bini imza atmış bulunuyor” dedi. 

AKP’Lİ BAŞKAN ‘80 TL’YE ISINMA’ VAADETMİŞTİ

Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş’ın yerel seçim döneminde, başkan seçilmesi halinde Sarayköy halkına 100 metrekare’ye kadar olan evlerin 80 TL’ye ısınacağı vaadinde bulunduğunu belirten Kaplan, “Halk şimdi belediye başkanından verdiği sözü tutmasını istiyor. Fakat belediye başkanı ‘Benim yapabileceğim bir şey yok’ diyerek topu şirkete atıyor” dedi. Belediye başkanı, abone temsilcileri ve şirket yetkililerinin geçtiğimiz günlerde bir görüşme gerçekleştirdiğini anlatan Kaplan, “Şirket yetkilileri konunun basına yansıtılmasının yanlış olacağını söyleyerek bir rapor oluşturacaklarını, gerekirse faturalarda yüzde 20 gibi bir indirim yapabileceklerini, şirket yönetimi ile yapacakları toplantı sonrası bilgi vereceklerini ve toplanan imzaların o zamana kadar bir yere verilmemesini istedi. Aboneler olarak bu ay gelen faturaları ödememe kararı aldık, ‘haciz gelir’ diyorlar, 3 bin 700 kişiye gelecekse gelsin haciz. Bu uygulamaya son verilmeden hiçbir faturayı ödemiyoruz. Neler yapabileceğimizi konuşmak amacıyla halk toplantıları yapacağız” şeklinde konuştu. 

FATURA OKUMA PAYI 7 TL, BAKIM ONARIM 70 TL!

İsmet Kumral da “Ben emekli bir işçiyim, bana gelen ısınma faturası her ay yaklaşık 600-700 TL arası. Emeklilere yapılan zam ortada, ben böyle nasıl geçinebilirim. Yetkililer bir an evvel bu sorunu çözmeli” dedi. Bir diğer abone Murat Genç ise “Jeotermal sistemde önceden metrekare hesabına göre 150-200 TL arası bir sabit ücret ödüyorduk. Fakat şirket yetkilileri sayaç uygulaması ile daha ucuza ısınabileceğimizi söyleyerek bu uygulamaya geçti. Faturalarımız bir anda 700, 800, 1000 TL aralıklarında gelmeye başladı. Bereket Enerji fatura okuma payı olarak herkesten 7 lira, bakım onarım ücreti olarak da her aboneden yine aylık 70 lira gibi bir rakam alıyor. Bu ücretleri her ay ödemek zorunda kalıyoruz. Tüketici Mahkemesine başvurdum, davayı kazandım. Şirket kararı temyiz etti. 1 Mart’ta görülecek duruşmaya bütün aboneler olarak yoğun katılım göstereceğiz” dedi.

DENETİM YOK PEŞKEŞ VAR

Konuyla ilgili olarak gazetemize konuşan Jeotermalle Isınanlar Derneği Başkanı, Elektrik Mühendisi Cevat Uçman, “Sarayköy’e jeotermal ile ısınma sistemi 2001 yıllarında belediye tarafından getirildi. Daha sonra 5 bin aboneye ısınma hizmeti sağlaması amacıyla Zorlu Grup’a verildi. Şu an Sarayköy’de bulunan jeotermal ısınma sisteminin bir projesi yok. Her hangi bir altyapı çalışması da yok. Gelişi güzel bir plan ile gerçekleştirilen bir şey var ortada” dedi. Zorlu Grup’un projeyi gerçekleştirmesi için Bereket Enerji A.Ş’ye verdiğini belirten Uçman, “Bu sistem Sarayköy’e ilk geldiğinde her aboneden 750-2000 dolar arasında eşanjör ünitesi parası alındı. Daha sonra şirket bu parayı her yıl yüzde 10 olarak aboneye geri verdi ve ‘Eşanjör ünitesi artık benimdir’ dedi” şeklinde konuştu. Faturaların fazla gelmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uçman, “Birincisi fatura değerleri Türkiye ortalamasına uygun ve şirket de kendini buradan savunuyor. Ama örneğin Sandıklı’da bulunan tesis ile hizmet bölgesi arasında 27 km varken Sarayköy’de bulunan santral ile hizmet bölgesi arasında 8 km var. Ayrıca Sarayköy jeotermali Avrupa’daki değerlendirmelerde 1. sırada olmuştur. Masraf diğer ortalama illere göre daha az fakat faturaya yansıtılmıyor. Diğer illerde olan sayaç okuma bedeli çok cüzi bir rakam iken Sarayköy’de 7 TL, onarım ücreti 70 TL gibi absürt bir rakam. Ayrıca sözleşmelerde 5 bin abone sayısı olarak imzalanan sözleşmeye karşın 3 bin civarında abone olması ve aradaki 2 bin abonenin getirdiği maddi boşluğun da kullanıcılara ödettirilmek istenmesi bir diğer faktör olarak karşımızda duruyor” dedi. 
Şirketin istese de 5 bin aboneye ulaşamayacağını, çünkü buna uygun bir proje olmadığını dile getiren Uçman, “O yüzden yeni abone başvuruları Bereket Enerji tarafından bazı merkezlerde reddediliyor. Bunun faturası vatandaşa kesiliyor” dedi. 

Denetim mekanizması olmamasının en büyük sıkıntılardan biri olduğunu söyleyen Cevat Uçman, “Belediye ayrıca çıkardığı madde ile aynı şirkete santral üzerinde elektrik üretimi izni vermiş durumda. Bu anlaşmaya ters düşen bir uygulama. Çünkü Bereket Enerjinin varlık nedeni jeotermalle ısınma hizmeti vermesidir. Bu şirketin sahibi ile yaptığım görüşmelerde itirazlarımı ve eleştirilerimi paylaşınca bana ‘sen bu işten kenara çekil’ dedi. Bu santralden çıkan kirli suyun kurulacak mekanizma ile tekrar yer altına basılması gerekirken Menderes Nehrine bırakılıyor. Çevre ve insan sağlığını hiçe sayan bu anlayışa karşı şirketin denetlenmesi gerek” dedi. Dernek olarak bir çok toplantı yapıp, dava açtıklarını belirten Uçman, “Sarayköy halkı yalnız bırakılıyor ve adeta sermayeye peşkeş çekiliyor” dedi.(Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan Trump'a: Geleceğimizi çalmana izin vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Metal işçisi Kavel'i arıyor: Bu, grev hakkını alma meselesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...