08 Haziran 2012 09:03

Hak-İş, AKP’ye ‘Yemezler’ dedi

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, hükümete “Sendikal yaşamı tasfiye et, işverenlerin taleplerini esas al. Bunu da ‘çağdaş bir Türkiye’ diye kamuoyuna anlatalım. Bunu kimse yemez” diye seslendi.Hükümetin Meclis’te bekleyen yeni sendika yasasını gerekçe göstererek yapmadığı yetki tespitleri nedeniyle

Hak-İş, AKP’ye ‘Yemezler’ dedi
Paylaş


Hükümetin Meclis’te bekleyen yeni sendika yasasını gerekçe göstererek yapmadığı yetki tespitleri nedeniyle 725 işyerinde 178 bine yakın işçi toplusözleşme yapamaz durumda. Böyle bir durumun en son 12 Eylül darbesinin ardından yaşandığına dikkat çeken Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yasama yılı sona ermeden yeni yasanın çıkmamasının “sendikaların tasfiyesi” anlamına geldiğini söyledi. Yasanın bekletilme nedeni olarak işverenlerin “sendika düşmanı tutumlarını” işaret eden Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten yasanın neden Meclis’te bekletildiğini açıklamasını istedi. Arslan, hükümete “Sendikal yaşamı tasfiye et, işverenlerin bütün taleplerini esas al, bunu da ‘çağdaş bir Türkiye’ diye kamuoyuna anlatalım. Bunu kimse yemez” diye seslendi.

550 BİN İŞÇİ TOPLUSÖZLEŞMESİZ KALABİLİR

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan konfederasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın Meclis’te bekletilmesine tepki gösterdi. Yasa çıkacak gerekçesiyle yetki tespitlerinin verilmemesi ve işkolu istatistiklerinin yayınlanmamasının çalışma hayatını kilitleme noktasına getirdiğini belirten Arslan, kaosun bilinçli olarak yaratıldığını söyledi.

An itibariyle 725 işyeri için yetki tespiti beklendiğini, bu nedenle 178 bin işçinin toplusözleşmeden yararlanamaz durumda olduğunu belirten Arslan, Haziran ayında Meclis kapanmadan yasanın çıkmaması halinde, kamu işyerleriyle birlikte bu rakamın 550 bine çıkacağı uyarısında bulundu. Arslan, 12 Eylül darbesinden bu yana böyle bir durumun ilk kez yaşandığına dikkat çekti.

‘EN İYİ SENDİKACI, ÖLÜ SENDİKACI’

Yasa konusunda varılan mutabakata Meclis’te bağlı kalınmadığını, ancak yine de yasa tasarısının komisyonlardan geçen haline razı olduklarını belirten Arslan, Bakan Faruk Çelik’e, “Herkes yasaya ‘tamam’ diyorsa yasa neden çıkmıyor? Yasanın çıkmasını engelleyen varsa da çıkıp açıklayın” diye seslendi.

Arslan, “Hükümet işverenlerin samimi olmayan bir kısım gerçek dışı beyanlarını esas alarak yoluna devam etmek isterse bu yol çıkmaz yoldur. Çünkü işverenlerimizin genel yaklaşımı açıktır. En iyi sendikacı ölü sendikacı, en iyi sendika olmayan sendika. Sendikaların varlığına, toplusözleşmeye karşılar” dedi.

HÜKÜMETİN MAZERETİ YOK

Yaşanılan durumu sendikaların tasfiyesi diye nitelendiren Arslan, hükümeti “Sendikal yaşamı tasfiye et, işverenlerin bütün taleplerini esas al, bunu da ‘çağdaş bir Türkiye’ diye kamuoyuna anlatalım. Bunu kimse yemez arkadaşlar” diye eleştirdi.

Yasa çıkarılmadan istatistiklerin SGK verilerine göre açıklanmasının mevcut 100 sendikadan 92’sinin tasfiyesi anlamına geleceğini belirten Mahmut Arslan, hükümetin yasayı çıkarmaktan başka çıkar yolu olmadığını söyledi. Arslan, “Bakanın mazereti kalmamıştır. ‘Uzlaşamadılar, yasa çıkmıyor’ denilecek bir durum yok. Hükümet ve bakanın sorumluluğu devam ediyor. İşverenlerin karşı çıkması parlamentonun iradesini engelleyebilir mi? Tarafların karşı çıktığı bir sürü yasa çıkartılıyor. Bakan, hükümet bu yasayı çıkartmak zorundadır” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: AKP çözümsüzlük enkazının altında kalacak

SONRAKİ HABER

TOGO direnişi büyük destekle sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...