21 Ocak 2017 12:14

800 bin Suriyeli engellinin durumu kötü

Engelliler için Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Türkiye’deki engelli Suriyeli göçmenlerin durumuna dikkat çekti.

Paylaş

Engelliler için Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (SANAD) yöneticisi Sayın Nur İncetahtacı, Ankara Neva Palas Hotel'de düzenlediği basın toplantısıyla, Türkiye'deki Suriyeli engellilerin durumu hakkında bilgi verdi. İncetahtacı,  Suriye’den 3 milyon kişinin geldiğini, 800 bin mültecinin ise engelli olduğunu açıklayarak, “Yaptığımız çalışmalar sonucunda Suriyeli engelli mültecilerin ve ailelerinin yaşadıkları sosyo-ekonomik sorunlar sonucunda yerel halka uyum sağlamakta aşırı derecede zorlandığı tespit ettik” dedi.

GÖZÜNÜ KAYBETTİ

Suriyeli engellilerin sorunlarını kendilerine müracat eden 16 yaşındaki çocuk üzerinde anlatan İncetahtacı, “16 yaşındaki A. iki yıl önce Halep’ten kaçıp ailesiyle birlikte Antep’e yerleşmiş, son derece kötü koşullarda yaşamaktadır ve kayıt altına alınmadığı için sunulan hizmetlere ulaşamamaktadır. Yapılan düzensiz yardımlarla yaşamını idame ettirmekte. İlerleyen süreçte çeşitli sağlık sorunları yaşamaya başladı, sağlık hizmetlerine düzenli olarak ulaşamadığı için yavaş yavaş ilerleyen görme kaybı sonunda henüz 16 yaşındayken ülkesini, evini, arkadaşlarını, okulunu, hayallerini derken görme yetisini de kaybetmiştir. A., yaşadığı ağır depresyon sonucunda intihara teşebbüs etmiş ve ailesinin yönlendirmesi ile derneğimizle irtibata geçmiştir” diye konuştu.

YAPILMASI GEREKENLER

İncetahtacı, Suriyeli engellilerin sorunlarının çözümü için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Engelli mültecilerin ve ailelerinin kayıt altına alınması ve sunulan hizmetler hakkında bilgilendirilmeleri

- Detaylı bilgi barındıran veri bankası ve harita oluşturulması, istihdam imkânı yaratması için kapasite geliştirme eğitimlerinde engelli bireyler için kontenjan ayrılması ve kişisel gelişimlerini hedef alan programların geliştirilmesi, engelli bireyleri hedef alan sosyal yardım uygulamalarının geliştirilmesi, insani krizlerin, risk altındaki gruplara etkisinin duyurulması, yapılan projelerde engelli bireylere yönelik aktiviteleri içeren faaliyetlerin teşvik edilmesi

- Özel olarak, engelli Suriyeli mültecilerin savunuculuğu ile ilgili projelerin teşvik edilmesi, STK’lerde Suriyeli Engelli bireylerin gönüllü çalışmalarının teşvik edilmesi, engelli çocukların okullaşmasını sağlamak, teşvik etmek ve denetlemek, sunulan hizmetlerin Suriyeli engelli sığınmacılara ulaşıp ulaşmadığını denetlemek, sağlık hizmetlerine ulaşımlarını kolaylaştırmak (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe, lideri konuk ediyor

SONRAKİ HABER

Semt pazarı AVM’ye taşınmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...