21 Ocak 2017 10:47

Hükümetin grev yasağına İzmir ve Trakyalı işçilerden tepki

Grev yasaklarına İzmir ve Trakya’daki işçi ve sendikacılardan da tepki geldi: Sözleşme hakkı gasbediliyor.

Paylaş

EMİS sözleşmesi kapsamındaki grevleri yasaklanan işçiler ne yapacaklarını tartışıyor. Evrensel’e konuşan işçiler grevin yasağa rağmen sürdürülmesinden, iş yavaşlatmaya kadar farklı biçimlerle fiili mücadelenin sürmesi gerektiğini belirtiyor. İzmir ve Trakyalı işçiler grev yasağına tepkilerini ve önerilerini Evrensel’e anlattı.

Eren Bilgen (İZSU Bastemsilcisi): Temsilciler ve işçiler olarak İzmir’de grevin olduğu Schneider’deydik. Grev yasağı tüm işçi sınıfına yönelik bir yasak ve önümüzdeki dönem yasaklarla karşılaşacağımızın göstergesi. Çalışanların ücretlerini ve çalışma koşullarını iyileştirmesinin tek koşulu sözleşmedir. Hükümet sadece grev hakkını değil toplusözleşme hakkını da gasbediyor. Sendikalar bu saldırılara karşı tutarsızlığından vazgeçmediği sürece çalışanların hakkı gasbedilecek. Buna karşı işçilerin fiili mücadeleyle meşru haklarını kullanması, tüm işçilerin de bu mücadele etrafında toparlanması gerekiyor. Sonuçta biz de 10 bin işçinin sözleşmesini yürütüyoruz. İşverenin teklifi komik rakamlar. Bunun cesaretini bugün siyasi iktidardan alıyor. Grev yasaklarını fırsata çevirmeye çalışıyor. Buna izin vermeyeceğimizi, gerekirse fiili mücadele vereceğimizi herkesin bilmesi gerekiyor.

Taner Şanlı (Genel-İş Genel Örgütlenme Sekreteri): Anlaşılan o ki grev anayasal bir hak olmaktan çıktı. Söylendiği gibi, yasada olduğu gibi eylemlere pratikte izin verilmiyor. Bu ciddi tartışılması gereken mesele, çünkü emek mücadelesi bunun üzerinden değer buluyor. Bu hakkın son dakika elden alınması ciddi bir sorundur. Bu hak elimizden alınacaksa bu ülkede emeğe dair istenilen taleplerin karşılanması gerekiyor. Durup dururken değil, bu talepler karşılanmadığı takdirde greve çıkıyoruz. Bu sadece bu alanda da değil, bizim de ülke genelinde süren toplu sözleşmelerimiz var. Haklarımızın elden alınması sermayenin elini güçlendirecek. Uyuşma döneminde bile uyumsuzluk yapacaklar. Bunun böyle gitmemesi için de sendika içerisinde tartıştıktan sonra bir yol haritası olursa, bence olmalı da birlikte mücadele ederiz.

GREV HAKKI YASAKLANAMAZ

Ercan Yavuz (Petrol-İş Trakya Şube Başkanı): Grev işçilerin en temel mücadele aracıdır. Grev hakkı yasaklanamaz. Grev yasaklarına karşı sendikalar olarak ortak tepki göstermeliyiz. Bu saldırıları engelleyemezsek bir daha sözleşme yapamayız.

Ufuk Yaratan (Kristal-İş Trakya Şube Başkanı): Grevlerin mili güvenlikle bir alakası yoktur. Bizim grevlerimiz de milli güvenlik gerekçesi ile yasaklanmıştı. Buna kimseyi inandıramazlar. Grev yasakları sözleşmelerde patronların elini açıktan güçlendirmek anlamına geliyor. Biz de sözleşme dönemindeyiz ve defalarca grevlerimiz yasaklandı. Bu yasaklara karşı birlikte mücadeleyle birlikte, Meclisteki muhalefet partileri de önergeler vererek bu durumu değiştirmeliyiz. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD’li Hasan Aydın, 2 kez gözaltına alınıp bırakılmış

SONRAKİ HABER

Kayseri’de işçiler grev yasağına tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...