21 Ocak 2017 10:03

Tugay Bek: Öncelikle cezaevi koşulları soruşturulmalı

Avukat Tugay Bek, Adana Kapalı Cezaevinde çıkan yangınla ilgili 'Yangını kimin çıkardığından önce, cezaevi koşulları araştırılmalı' dedi.

Paylaş

Adana E Tipi Kapalı Cezaevi Çocuk Koğuşunda bir çocuğun hayatını kaybettiği yatakların ateşe verilmesiyle çıkan yangınla ilgili çocuklar ifade verdi.

Dumandan etkilenerek hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki çocuklar C.Y.  ve A.B. ifadelerinde “Burada ne işimiz var. Yeni cezaevi yapacaklarmış. Yangın çıkaralım bizi oraya götürürler” diyen bir çocuğun yangını çıkardığın söyledi. İfadelerden cezaevi koşullarına tepki olarak çıkarıldığı anlaşılan yangınla ilgili Savcılık yangını çıkmasına neden olan koşullar yerine yangını kimin çıkardığı üzerinde durdu. 

Konuyla ilgili konuşan Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Av. Tugay Bek, Savcılığın yangını kimin çıkardığı üzerine bir soruşturma tekniği yürüttüğünü belirterek “Ateşi kimin yaktığı önemli. ‘Bütünüyle önemsiz’ demiyoruz; ama daha önemli olan ‘kapalı bir mekanda çocukların yatak, yorganlarını yakmak bir intihar ve onları bu intihara iten, koğuşları çekilmez hale getiren nedir?’, ‘Çocuklar çakmağa nasıl ulaşıyor?’ Burada bir idari kusur ve sorumluluğa yoğunlaşmak gerekir” dedi. 

ÇOCUKLARIN TUTUKLAMASINA SON VERİLMESİ GİBİ KONULAR TARTIŞILMALI

Kamusal sorumluluğun yangının söndürülmesi ve çocukların hastaneye götürülmesinden ibaret olarak görüldüğünü ifade eden Bek, “Bu yangınla birlikte çocukların yargılanmalarında tutukluluğa son verilmesi gibi pek çok şeyin tartışılması gerekir. Teknik boyutta çocukların yoğun kaldığı yerlerde yangın sensörleri neden bulunmaz? Ceyhan’da da 5 yıl önce çocuklar yanmıştı. Bunları engellemek için bir şeyler yapılmadığı anlaşılıyor” dedi.  Baro olarak çocuklarla görüştürülmediklerini hatırlatan Bek, gerekçe olarak sağlık durumlarının el verişli olmadığını söylendiğini ancak ifadeleri uygun olmasaydı ifadelerinin de alınamayacağını ifade etti. (Adana/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

HDP referandumu değerlendirmek üzere toplandı

SONRAKİ HABER

Kamu sosyal tesis ücretleri belirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...