21 Ocak 2017 07:18

Şirvan’da maden atıkları derede canlı bırakmadı

Şirvan’da Ciner Grubu'na bağlı bakır madeni ocağı kimyasal atıkları, döküldüğü köy deresinde canlı bırakmadı. 

Paylaş

16 işçinin yaşamını yitirdiği ve sonrasında yüzlerce işçinin atıldığı Ciner Grubu'na bağlı Şirvan maden ocağı şimdi de doğaya verdiği zararla gündeme geldi. Maden köyündeki Ciner Grubu'na bağlı maden ocağında bulunan işletmenin kimyasal atıkları, köyden geçen ve Kürtçe adı "Qelyê Nêrib" olan deredeki canlıların ölümüne neden oldu. 

DEREDE CANLI KALMADI 

Maden işletmesindeki kimyasal atıklar borulardan dere yatağına dökülüyor. İşletmeden dere yatağına hem kimyasal atık sular hem de varil gibi atıkların atıldığı köy sakinleri tarafından iddia edildi. Köylüler, deredeki kimyasal atıklardan dolayı dere içinde canlı hayvan kalmadığını belirtti. 

AĞAÇLAR KURUDU 

Berraklığını yitiren dere suyunda paslanmış varillerin olduğu görüldü. Bu nedenle köylülerin hayvanlarına su içirmediği dere yatağının etrafındaki ceviz ve söğüt ağaçları da kurumuş durumda.

ARITMA TESİSİ YOK

Firmanın başta canlılar olmak üzere doğaya ve çevreye zarar gelmemesi için tedbir alması gerektiğini belirten köylüler, işletme ile köyün iç içe olmasından şikayetçi. Köylüler firmanın alması gereken tedbirler arasında arıtma tesislerinin kurulması olduğunu hatırlatarak, köyde ve işletmede firma tarafından herhangi bir arıtma tesisinin yapılmadığını söyledi. Maden köyünde yaşayan yurttaşlar en çok da yazın oluşan kötü kokulardan rahatsız. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Dışişleri Bakanlığından Gambiya açıklaması

SONRAKİ HABER

İlhan Cavcav beyin kanaması geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...