21 Ocak 2017 05:24

BES’liler feshedilen örgütlere üye kazandırmakla suçlanıyor

İzmir Adliyesi'ne yönelik bombalı saldırıyla ilgileri gözaltına alınan BES üyesi 5 adliye çalışanı, THKO ve THKP-C’ye üye kazandırmakla suçlanıyor.

Paylaş

İzmir Adliyesi'ne yönelik 5 Ocak günü gerçekleşen ve 2 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırının ardından Ege Bölgesi'nde gözaltı operasyonları hızlanırken, İzmir'de de patlamadan sonraki sabah 5'i Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi 6 kişi gözaltına alınmıştı. Dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle soruşturma hakkında herhangi bir bilgi alınamazken, gözaltına alınanların saldırı ile bağlantısı olduğu yönünde medyada haberler yer aldı.

Gözaltındakiler beş günlük avukat yasağının ardından emniyetteki ifadeleri sonrası serbest bırakılırken, ifade tutanaklarına göre ise 6 kişinin, saldırı ile herhangi bir alakası olmadığı ve farklı soruşturmalardan gözaltına alındığı ortaya çıktı.

İHTİMALLER ÜZERİNDEN SORULAR

Gözaltına alınanların sosyal medya üzerinden ‘örgüt propagandası’ suçunu işledikleri ihtimali göz önüne alınarak gözaltına alındıkları öğrenildi. Sorguda BES üyelerine sosyal medya paylaşımlarında saldırıyı övücü nitelikte herhangi bir şey paylaşıp paylaşmadığı sorulurken, paylaşımlar üzerinden haklarında delil oluşturulmaya çalışıldığı ifade edildi. 6 kişiye ‘PKK/KCK örgütünü övücü nitelikte bir paylaşım yaptınız mı?’ şeklinde sorular yöneltildi. Dosyada söz konusu suça ilişkin somut delilin olmaması dikkat çekti.

Öte yandan gözaltına alınan adliye çalışanlarının birçoğunun saldırının hemen ardından sosyal medya üzerinden saldırıyı kınama yönünde paylaşımlar yaptıkları, yine yaşamını yitiren çalışma arkadaşları hakkındaki üzüntülerini dile getirdikleri görüldü.

‘OLAY ANINDA NEREDEYDİNİZ?’

Yine gözaltına alınanlara olay anında nerede oldukları ve ne yaptıkları soruldu. Olay günü bazılarının adliyede bazılarının ise başka yerlerde olduğu cevabını alan polisler, herhangi bir delil bulunamaması üzerine olay öncesi ve sonrasında nerede oldukları noktasında sorular yöneltti.

Öte yandan saldırıdan 4 gün sonra 9 Ocak günü biri emekli adliye çalışanı ve BES üyesi olmak üzere 2 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan bu iki kişi de medyada saldırı ile alakalı olduğu şeklinde lanse edilirken, gözaltına alınanlara ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması yöneltildiği ortaya çıktı. Farklı soruşturmadan alınmaları nedeniyle patlama ile ilgili herhangi bir soru yöneltilmeyen iki kişiye, ‘Cumhurbaşkanı'na hakaret’ suçuna ilişkin sorulan sorular da dikkat çekti.

Geçtiğimiz aylarda, sendikanın Ankara'daki bir etkinliğinde Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan'ın mezarlarına yaptıkları ziyaret soruldu. Sosyal medyada paylaşılan mezarlık ziyareti fotoğraflarıyla yaklaşık 45 yıl önce feshedilen Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun (THKO) propagandasını yaptıkları iddia edilirken, aynı zamanda adı geçen örgütlere üye kazandırmakla suçlandı.

‘KEYFİ GÖZALTILARI KINIYORUZ’

Gözaltlılara ilişin açıklama yapan BES İzmir Şube Başkanı Musa Sever, gözaltılar hakkında ilk olarak gizlilik kararı nedeniyle bilgi alamadıklarını ancak yayınlanan haberlerle saldırının sorumlularıymış gibi bir algı yaratılmaya çalışıldığını ifade etti. Sever, “Arkadaşlarımız adeta saldırının sorumlularıymış gibi bir algı yaratılmaktadır. Biz üye ve temsilcilerimizin yaşanan saldırıyla hiçbir ilişkisinin olmadığına inanıyoruz. Keyfi gözaltıları kınıyoruz” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Trump, bütün Amerikalıların başkanı olmayacağını ilan etti

SONRAKİ HABER

Tutuklu HDP Milletvekili Zeydan, eşi ve çocuklarıyla görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...