21 Ocak 2017 05:36

Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan para karşılığı geçiş iddiası

İdlib’ten Türkiye’ye örgüt üyesi mi yoksa sivil mi olduğuna bakılmaksızın Cilvegözü Kapısı’ndan bin 500 avro karşılığında geçirildiği iddia edildi.

Paylaş

El Nusra ve Ehrar El Şam gibi örgütlerin elinde tuttuğu İdlib’ten Türkiye’ye geçmek isteyenlerin "örgüt üyesi mi yoksa sivil mi" olduğuna bakılmaksızın "insan kaçakçıları-memur-asker" üçgeninde Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan bin 500 avro karşılığında geçirildiği iddia edildi. 

Halep’teki siviller ile birlikte cihatçı gruplar otobüslerle el Nusra (Şam’ın Fethş Cephesi) ve Ehrar El Şam gibi grupların denetiminde olan İdlib’e sevk edildi. Bu grupların sevk edilmesiyle birlikte İdlib sınırında yer alan Hatay üzerinden Türkiye’ye geçecekleri endişesi arttı. 

‘PARASINI VEREN GEÇİYOR’

Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçişler kontrollü yapıldığı belirtilirken, kimi zamanlarda bu kontrolün sağlanmadığı iddia edildi. Korsan taksilerin yoğun olduğu gümrük hattında çalışan İ.K., sınır boyunca çekilen duvar ve askeri önlemlerin kâr etmediğini söyledi. Sınır Kapısı’ndan geçmek için mülteci olmanın yetmediğini söyleyen İ.K., İdlib’ten sadece yaralı olanların ambulanslarla alındığını ancak sınır kapısında çalışan asker ve memurlarla, insan kaçakçılarının kim olduğu sorgulanmadan bin 500 avro veren herkesi bir şekilde geçişini sağladığını iddia etti. 

Geçişlerin sağlanmasının ardından korsan taksilerin devreye girdiğini dile getiren İ.K. “Zaten normalde de 20 liraya Reyhanlı’dan Cilvegözü’ne yolcu taşıyoruz. Kapıdan verilenleri de Reyhanlı’ya getiriyoruz. Kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Mülteci olduklarını sanıyoruz. Başka bir şey olsa sanki çok fark edecek miyiz. Parasını veren geçiyor bir şekilde” ifadelerini kullandı. 

4 UZMAN ÇAVUŞ TUTUKLANDI

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde ise daha önce defalarca gündeme gelen insan kaçakçılığı ile ilgili halk arasında özellikle askeri isimler öne çıkarken, yurttaşlar yaşanan durumu “Karakol komutanları Lord oldu” sözleri ile tarif ediyor. Yurttaşlar arasında dillendirilen iddialar üzerine 9 Ocak 2017’de yapılan bir operasyonda Reyhanlı’daki insan kaçakçılığına karışan 17 kişiden 4’ünün uzman çavuş olduğu ortaya çıkmıştı.

REYHANLILAR TEDİRGİN

Reyhanlı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bayır da, kent halkının diken üstünde olduğunu ifade etti. Kentte yaşayanların nasıl belirlendiğini bilmediklerini ifade eden Bayır, güvenlik için “Allah’a emanet yaşıyoruz” sözlerini kullandı. 

CHP Reyhanlı İlçe Başkanı Ruşen Bagatur da, kent halkının Suriyelilere alıştığını ve sorun yaşamaz hale gelmelerinin sevindirici olduğunu ifade etse de, kent halkının tedirginliğinin gözle görülür boyutta olduğunu söyledi. Bagatur, İdlib kentinin gözle görülebildiğini ve silahlı radikal gruplarla dolduğunu bilmelerinin kendilerini rahatsız ettiğini kaydetti. (DİHABER) 

ÖNCEKİ HABER

Hurda deposunda yangın

SONRAKİ HABER

Trump, bütün Amerikalıların başkanı olmayacağını ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...