20 Ocak 2017 18:50

CHP’den yeni anayasa yapalım çağrısı

Anayasa teklifi görüşmelerinde 15. madde görüşmesi öncesinde CHP'den yeni anayasa yapılması yönünde çağrı geldi.

Paylaş

Anayasa görüşmelerinin sürdüğü TBMM’de CHP adına önemli bir çağrı geldi. CHP mevcut tasarının geri çekilmesini bunun yerine siyaset dışında insanlardan oluşacak ‘anayasa yapıcılar meclisi’ oluşturulmasını ve yeni anayasanın bir yıl içinde yapılmasını istedi. 

15. madde görüşmeleri görüşmelerinden önce siyasi partiler İstanbul’da gerçekleşen olayları kınadı. AK Parti, CHP ve MHP grupları adına kısa kısa söz alan parti sözcüleri, İstanbul Emniyeti ve AK Parti İl Başkanlığına yönelik saldırıları kınadı. AK Parti Sözcüsü Mehmet Muş, saldırıyı DHKP/C tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. HDP adına söz alan Ahmet Yıldırım da, saldırıları tavsip etmediklerini, can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyledi. 

Bütçenin Cumhurbaşkanı tarafından hazırlanacağına ilişkin 15. madde üzerine AK Parti tarafından verilen 5 önerge geri çekilirken, CHP ve HDP’nin madde metninden çıkarılmasına ilişkin önergelerine ilişkin iki parti yetkilileri söz aldı. 

CHP adına konuşan Tuncay Özkan, 1990’lı yıllarda barış kültürünü yaymaya yönelik konferanslar verildiğini hatırlatarak, “O konferanslarda kadın ve çocuğa yönelik bir dizi konferanslar verilmesini kararlaştırdık. Bu konuda eğitim aldım hayatım değişti” diye konuştu.

Özkan, CHP adına “toplumda kutuplaşmalara neden olacak bu anayasayı yapmayalım, bir anayasa çağrıcılar grubu oluşturalım, toplumun bütün acılarını saracak yeni bir anayasa yapalım” çağrısında bulundu. Özkan, “Gelin yeni acılara yeni çatışmalara zemin hazırlamayalım Bir anayasa yapıcılar meclisi oluşsun bu meclis siyasete buluşmayan insanlardan oluşsun gelin ve biz bu işi bir yıl içinde yapalım” diyerek çağrısını sürdürerek, bu sese kulak verilmesini istedi ve akli selim ile hep birlikte anayasa yapılmasını istedi.

Konuşmaların ardından CHP’nin verdiği önerge reddedildi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa teklifinin 14’üncü maddesi de kabul edildi

SONRAKİ HABER

Anayasa değişiklik teklifinde 15. madde kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...