20 Ocak 2017 16:18

Stockholm'de Viking Müzesi açılıyor

29 Nisan’da İsveç’in başkenti Stockholm'ün müzeleriyle ünlü DjurGården semtinde Viking Müzesi açılıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri listesinde üstlerde yer alan Stockholm, İsveç’in başkenti olmanın yanı sıra ekonomi, siyaset ve kültür, sanat merkezi de. Çok sayıda müze, galeri ve sanat alanı ile bir kültür başkenti Stockholm. Müzeleriyle ünlü DjurGården semtinde 29 Nisan’da bir müze daha açılıyor: Viking Müzesi. Müzeyi ziyaret edecekler Vikinglerin Stockholm’den Miklagård olarak adlandırdıkları İstanbul’a tarihi yolculuklarını, Ragnfrid adındaki yaşlı ve güçlü bir Viking kadının sesinden dinleyecek.   

Ragnfrid Vikinglerin seferini, sefere katılıp dönen eşi Harald’ın başından geçenler üzerinden anlatır. Harald sürekli içen ve aileyi borca sokan bir kişidir. Ragnfrid, Harald’a Vikinglerin seferine katılmasını ve 3 küp gümüş getirmeden eve geri dönmemesini şart koşar.  

Müzenin üst katındaysa, Vikinglerin batıya yönelik yaptıkları saldırılar, yağmalar, köle ticareti, el işleri ve Vikingler hakkında yapılan son araştırmalar yer alacak. 

MİGFERLERİNDE BOYNUZ TAŞIMIYORLAR  

25 yıldır turizm sektöründe çalışan müzenin kurucularından Ulf Larsson, turistlerin ‘Viking müzesi nerede’ sorusuyla sık sık karşılaştığı için, Vikinglerin yaşam ve tarihlerini sergileyecek bu müzeyi kurmaya karar verdiğini söylüyor. Ulf Larsson, müzenin Vikingler hakkındaki pek çok kanıyı yerle bir edeceğini iddia ediyor. Larsson, Vikinglerin miğferlerinde boynuz taşıdıkları ve gemilerin koyu kahverengi olduğu gibi kanıların aksini ispatlayacak bir çok belgenin müzede sergilendiğini söyledi.   

Tarih Profesörü Dick Harrison da bu iddiaları destekliyor. Harrison, Vikingler hakkında pek çok efsanelerin anlatıldığını Vikinglerin  gür sakallı, çok içen ve başlarında boynuzlu miğfer ellerinde balta taşıyan iyi kalpli zamanın kahramanları olarak tasvir edilmelerinin gerçeklerle bağdaşmadığını söylüyor.

KADINLARDAN SÖZ EDEN YOK 

Vikinglerin tarihlerinin erkeklerin perspektifleriyle kaleme alındığını ve gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Harrison, “18 yüzyılda erkek Vikingler üzerinde yoğunlaştık, kadınları dışladık. Hiç kimse kadınların ne yaptığından söz etmiyor. Ayrıca kirli taraflarını da görmezden geldik. Örneğin, Vikingler insan ticareti yapıyor ve kadınları Arap ülkelerine satıyordu” diyor. 110 milyon krona mal olacak özel müzenin giriş ücreti 190 kron olarak belirlendi.

ÖNCEKİ HABER

Reina saldırısında 1 kişi daha gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Vatan Caddesi'nde emniyete saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa