20 Ocak 2017 13:48

Renault işçileri: Yasakla hepimize gözdağı vermek istiyorlar

Renault işçieri 'Bugün Asil Çelik grevini yasaklayanlar geçen yıl da haklarımızı vermemek için bize müdahale etmişti' yorumunda bulundu.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Metal fabrikalarında işçiler 2017 sözleşmesine hazırlanırken metal fırtınaya öncülük eden Renault’da baskılar artıyor. Geçtiğimiz hafta Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş’e geçişler artınca, şeflerin de işçiler üzerindeki baskısı arttı. Asil Çelik grevinin yasaklanmasına da tepki gösteren işçiler “Bugün bu grevi yasaklayanlar geçen yıl da haklarımızı vermemek için bize müdahale etti” diye tepki gösterdi.

TÜRK METAL’E GEÇİN BASKISI ARTTI

5 yıldır Renault’da çalışan bir işçi “Renault’ya ilk girdiğimde dışarıya göre iyi para alıyordum ama geçen her yıl daha da kötüleşti. Aldığım para azaldı anlamadım nasıl olduğunu. O yüzden bu sözleşmeden beklentimiz yüksek. Sadece benim değil fabrika da ki herkesin beklentisi yüksek” dedi. Geçtiğimiz hafta Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş’e geçişlerin olduğunu hatırlatan işçi, şöyle devam etti: “Bu içeride olumlu bir hava yarattı. Bu olumlu havayı kırmak için şefler devreye girdi ve işçilere baskı yapmaya başladılar. Tek tek yakalayıp Türk Metal’e geçeceksin yoksa kötü olur senin için bak rahat bölümde çalışıyorsun seni ağır bölüme veririz diye baskı yapıyorlar. Fabrika yönetimi geçenlerde sendikal tercihe müdahale edilmeyecek diye kitapçık dağıttı ama bir hafta sonra böyle bir baskı oluştu. Bunu görmezlikten geliyor fabrika yönetimi, kitapçığı dağıtarak ben tarafsızım demeye çalışıyor ama bu baskılara göz yumuyorsan sen de bu suça ortaksın demektir.” 

TÜRK METAL’E OLAN ÖFKE İLK GÜNKÜ GİBİ

Taslak tartışmalarının tam anlamıyla yapılmadığını söyleyen bir başka işçi, “Taslak tartışmaları için daha erken ama gene de kendi aramızda konuşuyoruz. Sözleşme dönemine yaklaştıkça bu tartışmalar daha da hararetlenir. Şu an fabrikada en çok konuşulan konu Türk Metal gitsin. İnsanların öfkesi geçmiyor, Türk Metal gidene kadar da geçecek gibi de durmuyor. Biz geçtiğimiz dönem yaşananlardan ders çıkardık. 2017 sözleşmesi çok iyi olacak Bosch sözleşmesi taban alınacak diyorlardı ama bu söylediklerinden sözleşme dönemi yaklaştıkça dönmeye başladılar. Biz yanlış söyledik Bosch sözleşmesi baz alınmadan bir sözleşme olacak demeye başladılar. Bu söylemleri istifalarda büyük rol oynadı” diye konuştu.

MAYIS DİRENİŞİNDE OLDUĞU GİBİ BİRLİĞİMİZİ KURMALIYIZ

“Dolar arttıkça maaşımız azalıyor” diyen bir başka işçi de şöyle devam etti: “Bu artışın etkisini hepimiz çekiyoruz. Dolar artışı karşısında maaşlarımızın düşüşü sadece Birleşik Metal-İş üyesi, Türk Metal üyesi ya da dayanışmada kalan işçinin maaşında olmuyor hepimizi etkiliyor bu durum. O yüzden sendika ayrımı yapmamalıyız bu sözleşmede birlikte hareket etmeliyiz. Nasıl ki mayıs ayında birlikte hareket ettik ve kazanımlar elde ettik bu sözleşmede de birlikte hareket etmeliyiz. Eğer bölünürsek bu Türk Metal üyesi, şu Birleşik Metal-İş üyesi diye o zaman patronların istediği olur. Buna izin vermemeliyiz. Sendika ayrımı yapmadan oturup taslağımızı oluşturmalıyız ne istediğimizi yansıtmalıyız. Sonra da bu taslağa hangisi uyuyor hangisi sahipleniyorsa o sendikayla hep birlikte hareket etmeliyiz.” 

İŞÇİYİ HEP EZİLECEKLER OLARAK GÖRÜYORLAR 

Bir başka işçi ise grev yasaklamasına tepki göstererek “İşçiler ne zaman hakları için eylem yapsa karşılarına patronla birlikte hükümet ve polis dikiliyor” dedi. Bunun örneğini geçtiğimiz yıl yaşadıklarını anlatan işçi, şunları söyledi: “O zamanda Cumhurbaşkanı devreye girmişti şimdi de başta Cumhurbaşkanı ve bakanlar devreye girerek Asil Çelik grevi ertelendi. Neden işçinin hakkını almasını istemiyorlar hep patrondan yana duruyorlar. İşçiyi hep ezilecek insanlar olarak görüyorlar. Bu grevin ertelenmesi, ilk önce EMİS sonra da MESS sözleşmesi sürecini etkileyeceğini gösteriyor. Biz Renault işçileri olarak grev ertelemesini kabul etmiyoruz ve mücadele etmemiz gerektiğini söylüyoruz. Çünkü ses çıkarmazsak hepimize geçmiş olsun demekten başak bir şey diyemeyiz. Biz mayıs sürecinde birlik olduk ve tek vücut halinde hareket ettik bunun sayesinde belli başlı kazanımlar elde ettik. Şimdi de buna ihtiyaç var eğer birlik olmazsak bir şekilde kaybediyoruz. Bugün ertelenen Asil Çelik grevi değil bütün işçilerin mücadelesi yasaklanmaya çalışılıyor. Hep bizlerden fedakarlık isteyenler artık sıra siz de sizler bir kere de işçiler için fedakarlık edin. Bakanlar Kurulu grevi erteleyerek patronlardan yana olduğunu gösterdi tıpkı bizim mücadelemize polis müdahalesini yaptırdıkları gibi. Patronlar ve hükümet kendi aralarında birlik kurmuşlarsa bizlerde kendi aramızda birliği kurmamız gerekiyor hiçbir ayrım yapmadan.”

ÖNCEKİ HABER

Şimşek'ten 'Esad'sız olmaz' sözlerine yalanlama

SONRAKİ HABER

Londra’da Hrant Dink anması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa