20 Ocak 2017 13:33

Asil Çelik işçileri: Grevi yasaklayarak patronu kurtardılar

Grevleri milli güvenliği tehdit ettiği iddiasıyla yasaklanan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Asil Çelik işçilerinin tepkisi sürüyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Asil Çelik işçilerinin grevlerinin Bakanlar Kurulu tarafından 'Milli güvenliği tehdit ettiği' gerekçesiyle yasaklanmasına tepkisi sürüyot. Grevin yasaklanmasıyla hükümetin bir kez daha patronlardan yana tavır aldığını söyleyen işçiler, grevin yasaklanması karşısında “İçeri girip çalışmaktan başka bir şey yapamayız” diyen sendikacılara da tepki gösteriyor. Fabrikadaki birçok kişinin rapor alarak işe gitmediğini söyleyen işçiler “Bu sinir stresle gidip çalışırsak kesin iş kazası geçiririz. Hiçbir şey yapmamaktansa tepkimizi böyle gösteririz.” dedi.

“Bizim grevimiz nasıl milli güvenliği tehdit ediyor onu anlamış değilim” diyen bir asil çelik işçisi, şöyle devam etti: “Biz 9 ay bu fabrikanın önünde grev yaptık, o zaman neden grev milli güvenliği tehdit etmiyordu da şimdi ediyor. Birileri bunu açıklasın. O dönem greve çıkmamızı patron da istiyordu o yüzden yasaklamadılar. Ama şimdi işler var stoklar yapılmadı hemen devreye Bakanlar Kurulu girdi grev 60 gün ertelendi. Bu grevi yasaklayanlar işçiden yana değil patrondan yana oldular. Bunu çok net görüyoruz artık. Ben bu fabrikaya yıllarımı verdim ama grev sabahı 9 araç jandarma karşıladı bizi fabrikanın önünde. Grevimizi yasaklayarak resmen patronu kurtardılar.  Zaten her fırsatta patronlara yatırım yapın biz destekleyeceğiz diyorlardı gerçekten de destek oldular.” 

YILLARDIR ALDIĞIMIZ ÜCRET ASGARİ ÜCRETİ AŞMADI

“Gençliğimi bu fabrikaya verdim” diyen başka bir Asil Çelik işçisi şöyle devam etti: “15 yıldır burada çalışıyorum geçen her yıl hem sağlığımdan oldum hem de aldığım ücret asgari ücretin hiç üstüne çıkmadı desem yerindedir. Ağır çalışma koşulları altında yıllardır çalışıyoruz ve neredeyse herkeste bel fıtığı var. Onun dışındaki iş kazaları da cabası. İkramiyeleri işin içine katınca ücret biraz yüksek gibi görünüyor ama gerçek böyle değil.” İnsanca yaşanacak ücret talebinde bulunduklarını ve bu nedenle greve çıktıklarını anlatan işçi, “Ama talebimiz görülmedi, patronların isteğiyle hükümet tarafından grevimiz yasaklandı. Bu yasaklama karşısında ise sendikacılar ‘İş başı yapmaktan başka çare yok bir kez daha görüşeceğiz’ demekten öteye bir şey demediler” diye konuştu. 

SENDİKA DA PATRON DA HER FIRSATTA İŞÇİYİ KORKUTTU

Bir başka işçi ise şunları söyledi: “Bizlere iki gün bekleyin görüşmeler yapacağız bakalım ne olacak dediler. Bu saatten sonra hiçbir şey olmaz grevin ertelendiği gün yemekhanede tepkimizi gösterdik fakat bu tepkimiz sendika temsilcileri tarafından engellenmeye çalışıldı. Bizi engelleyenler neyi çözecekler merak ediyorum. Grevin ertelendiği gün fabrikadan çıkmayalım dedik temsilciler bunun vebalini alamayız, yasa dışı olur hepimizi işten atarlar dediler. İşçiyi korkutarak böldüler açıkçası. Bunu örneğini geçtiğimiz yıl Renault işçileri yaptı dediğimizde biz bu sorumluluğun altına girmeyiz diyerek resmen hiçbir şey yapmamaya teşvik ettiler bizi. Hep birlikte fabrikadan çıkmazsak birlik içinde hareket etseydik istediğimiz hakları alırdık. Ama hep olumsuz yönleri öne çıkardılar.” 

İŞÇİYİ GREVE HAZIRLAMADILAR

Başka bir Asil Çelik işçisi de bu sözlere katılarak “Her fırsatta işçiyi korkuttular. Biz greve yılbaşından önce çıkalım dedik, eylemleri artıralım dedik ama buna yanaşmadılar. Prosedüre uyacağız dediler başka da bir şey demediler. Biz Renault’daki gibi hareket edelim dedikçe, sendikacılar biz nasıl birliği kuracağız dedi. İşi yokuşa sürdüler. Yahu kardeşim sen sendikacı değil misin senin görevin bu değil mi? Bunu yapmayacaksan neyi yapacaksın. İşçiyi greve hazırlamak senin görevin değil mi?” diye konuştu.

‘SERDAROĞLU’NUN ÇAĞRISINDAN HABERİMİZ YOK’

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun Asil Çelik işçilerine yaptığı mücadele çağrısını sorduğumuz işçiler “Bizim haberimiz yok, temsilcileri aradık onların da bilgisi yok” dedi.

KİMSE İŞE GİTMEK İSTEMİYOR

“Sendika yüzde 25 zam talebimizi şimdilerde yüzde 11’e çekti patronda yüzde 10.03 diyormuş” diyen bir Asil Çelik işçisi şunları söyledi: “Benim saat ücretim 8.62 şimdi ne olacak merakla bekliyorum. Fabrika yönetimi kabul etmiyorlarsa keyifleri bilir kapatırım fabrikayı diyormuş. Bugün iğneden ipliğe her şeye zam geliyor ama işçiye gelince orada durun size zam veremeyiz ekonomi kötü, işler yok gibi bir dünya bahane çıkıyor.” İşçi “Grev ertelenir ertelenmez tam gaz mesai diyorlar. Şefler mesai eyleminiz sürecek mi diye soruyor bizlere. Mesaiye kalmama eylemimiz devam edecek. Öfkemiz sinirimiz çok fazla bütün işçiler gergin dokunsan patlayacaklar gibi. Benim artık sendikacılara da işverene de güvenim kalmadı. İşçilerin çoğu rapor alıyor işe gitmek istemiyorlar. Çünkü bu sinirle bu gerginlikle iş başı yapsak kesin iş kazası geçiririz bu kaçınılmaz. Şefler insanları arayarak işe çağırıyor ama kimse gitmek istemiyor. Biz de tepkimizi böyle gösteriyoruz. Sendikacıların yapmadığını biz bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Şu anki durumumuz; kedinin yumakla oynadığı gibi patron, sendika ve hükümet de bizle oynuyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

PEN Amerika'nın yeni başkanı: Paul Auster

SONRAKİ HABER

Tutuklu bulunan TÖP-G üyesi Derya Çiçek için tahliye kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa