20 Ocak 2017 13:08

CHP'li Sarıbal: OHAL uygulamaları çığırından çıktı

CHP PM Üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, KESK’e bağlı Tarım Orkam-Sen üyesi 15 emekçinin görevlerinden uzaklaştırılmasına tepki gösterdi.

Paylaş

İstanbul il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinde görev yapan ve aralarında ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi, balıkçılık teknoloji mühendisi, veteriner hekim ve teknikerlerin de olduğu 15 kamu çalışanının belirsiz bir suçlamayla görevinden uzaklaştırıldığını söyleyen CHP Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal, “Fetullah Gülen Terör Örgütü/ PDY ile ilişkilerinin olmadığını kesinlikle bilen, ancak ‘diğer bölücü terör örgütleri’ şeklinde son derece belirsiz bir şekilde ifade edilen hangi örgütle ne şekilde ve hangi iddialar üzerine ilişkilendirildiklerini bilmeyen ve bilgilendirilmeyen bu çalışanların, tek tek incelendiklerinde görevlerine bağlı, kamu hizmetini layıkıyla yerine getiren son derece tecrübeli insanlar oldukları görülecektir” dedi. 

LİSTELERİ KİM HAZIRLADI?

Görevinden uzaklaştırılanlar arasında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yöneticileri, Ziraat Mühendisleri Odası, Veteriner Hekimler Odası, Türkiye Ziraatçılar Derneği ve Türkiye Tarımcılar Vakfı üyelerinin de olduğuna dikkat çeken Sarıbal, İstanbul  listesini meslek odaları ve KESK üyeleri üzerinden hazırlayan heyette kimlerin görev aldığını sordu. Görevlerinden uzaklaştırılan kamu çalışanlarına bildirilmiş herhangi bir soruşturma bulunmadığına da vurgu yapan Sarıbal, “Görülen odur ki, kamu çalışanları son derece belirsiz ifadeler, ilgili ilgisiz birtakım iddialar öne sürülerek, savunmaları dahi alınmaksızın görevlerinden uzaklaştırılarak mağdur edilmişlerdir. Anayasanın ‘Temel Hak ve Hürriyetlerin Kullanılmasının Durdurulması’ başlıklı 15. maddesi ile savaş, seferberlik ve sıkıyönetim durumunda bile milletlerarası hukuktan doğan yükümlülüklerin ihlal edilemeyeceği açıkça belirtilirken, OHAL kapsamında bu hakların ihlal edilmesi zaten düşünülemez. Öte yandan tesis edilen görevden uzaklaştırma ve ihraç işlemleri taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve eki protokollere, Birleşmiş Milletler Evrensel Beyannamesine, Uluslararası Çalışma Örgütü Bildirilerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarına aykırılıklar teşkil etmektedir” dedi.

İhraç edilen veya açığa alınan emekçiler hakkında yeterli araştırma yapılmadığını söyleyen Sarıbal şöyle devam etti: “İnsanların, ne ile suçlandıkları bildirilmeden ve savunmalarına bile tenezzül edilmeksizin ekmekleri ile oynanmamalıdır. Tek talebimiz, ciddi ve demokrasiyi benimsemiş bir komisyon tarafından iddia ve belgelerin ciddiyetle incelenerek yanlış uygulamalardan dönülmesi, kuruların yanında yaşların da yanmasının önlenmesi konusunda titizlik gösterilmesidir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli’de bir işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kadın cinayeti davasında ‘Yanlışlıkla bıçakladım’ savunması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa