20 Ocak 2017 00:33

'AKP patronların yanındaysa biz de yasakları tanımamalıyız'

Asil Çelik’teki grevin yasaklanmasına tepki gösteren Ford Otosan işçileri: AKP patronların yanındaysa biz de yasakları tanımamalıyız

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Bursa’da faaliyet gösteren Asil Çelik fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçilerinin önceki gün başlayacakları grevin Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmesine metal işçilerinin tepkisi devam ediyor. Erteleme adı altında Asil Çelik işçilerinin grevinin Hükümetçe yasaklandığına dikkat çeken Ford Otosan işçileri, Bakanlar Kurulunun yasaklama gerekçesi olarak öne sürdüğü “Milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu” iddiasını da kabul edilemez olarak değerlendirdi. “İşçilerin hak arama eylemi ne gibi milli güvenlik sorunu yaşatıyor” diye soran Ford Otosan işçileri, bu kararla metal iş kolunda süren ve başlayacak olan toplusözleşme görüşmelerinin Hükümet eliyle baskılanmaya çalışıldığına dikkat çekti. 2015 yılı mayıs ayında patlak veren metal direnişine atıfta bulunan Ford Otosan işçileri, yasaklara ve hak gasplarına karşı fiili mücadelenin kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı.

YASAL HAKKIMIZI OHAL’LE BASKILIYORLAR

Asil Çelik işçilerinin grevinin Bakanlar Kurulu kararı ile 60 gün süreyle ertelenmesini kabul edilemez ve işçilere vurulmuş bir ‘darbe’ olarak değerlendiren bir Ford Otosan işçisi, “Her defasında Müslümanlıktan dem vuranlar, yetim hakkı diyenler, ülkenin özgür demokrasi ile yönetildiğini söyleyenler bu grev yasağıyla kendilerini yalanlandıklarını açıkça dile getirmişlerdir. Kendi kazanımlarımız için hak mücadelemizde yasal olan süreci OHAL’e dayandırıp baskı ve zulümle işvereni koruyup, işçiyi yok sayan anlayış bugün yine çirkin yüzünü açıkça belli etmiştir. Bir metal çalışanı olarak işçiler acısından oldukça vahim bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

‘BİZİM HAK ARAMA SIRAMIZ HİÇ GELMİYOR’

“Asil Çelik grevinin ‘Milli güvenliği bozucu nitelikte’ olduğu iddiası ile ertelenmesini hayretle karşılıyoruz” diyen başka bir Ford Otosan işçisi de “İşçilerin hak arama eylemi ne gibi milli güvenlik sorunu yaşatıyor? Yıllardır işçilerin hak aramaları, her geçen gün saçma sapan gerekçelerle erteleniyor. Bizim hak arama sıramız hiç gelmiyor. Halep için eylem yapılabiliyor ama işçi hakkı için eylem yapamıyor. İşçiye hakkını araması hep yasak” dedi.

Bir Ford Otosan işçisi de ertelenen grevin yeniden başlayamadığını vurguladı. İşçi, “2014 yılı aralık ayından da biliyoruz bunu. O dönemde tartışılmıştı bu durum. O dönem de 60 gün süreyle ertelendi denilmişti ama yeniden greve çıkamamıştı işçiler. AKP Hükümetinin 14 yıllık iktidarı boyunca iş kolu ayrımı yapılmaksızın neredeyse her grev yasaklandı. İşçiye düşman, patrona dost bir iktidarla karşı karşıyayız. Ekmeğimizi büyütme kavgamızda Hükümet her defasında patronların yanında ise o zaman bizim de bu yasakları tanımamamız gerekir. 2015 mayısında yaptığımız gibi şalteri indirip, birbirimize kenetlenmekten, ortaklaşmaktan başka şansımız yok” diye konuştu.

‘İŞÇİLERİN ÖNÜNE ENGEL KOYMAYIN ARTIK’

2017 yılının metal işçileri açısından ‘sözleşme yılı’ olduğunu kaydeden bir Ford Otosan işçisi “Şu anda Birleşik Metal-İş Sendikasının EMİS’le yaptığı görüşmeler tıkandı ve bugün greve çıkacak işçiler. Ben de dahil konuştuğum her arkadaş ‘Bu grev de yasaklanır. Hükümet bu greve de izin vermez’ diyor. Bu çok olağanmış gibi düşünmeye başladık. Zaten böyle düşünmemizi istiyorlar bence. Bize hak aramanın da bir sınırı var diyorlar. Biliyorlar ki bu yasaklamalar bizleri tedirgin ederken, patronları cesaretlendirecek. Sözleşme görüşmelerinde patronların elini güçlendirecek. Bu uygulamadan bir an evvel vazgeçilmelidir. İşçilerin önüne engel koymayın artık. Biz emekçiler ancak birlikte hareket edersek daha güçlü yürür hakkımız olanı alırız” şeklinde konuştu.

‘BİRBİRİMİZE KENETLENMELİYİZ’

İşçilerin doğru değerlendirildiği takdirde yaşanan bu olumsuz tablonun terse döneceğini ifade eden başka bir Ford Otosan işçisi de şöyle konuştu: “Çünkü bu tablo işçilerin dikkatini 2017 MESS grup sözleşmesine çekiyor. İşçiler içerisinde ‘nasıl bir sözleşme’ olacağı daha çok konuşuluyor. Patron, Hükümet el ele vermiş işçi haklarına saldırırken biz nasıl hakkımız olanı alacağız bunu konuşmamızı sağlıyor. Biliyoruz ki 2017’de ‘Döviz yüksek, işsizlik oranları arttı aman ha çok fazla beklentiniz olmasın’ diyecekler. ‘Azla yetinin, işinize sahip çıkın bakın millet hep işsiz’ diyecekler. O yüzden daha çok kenetlenmeliyiz birbirimize, birlikte hareket etmeyi, bu söylemlere pabuç bırakmamayı sağlamalıyız.”

Mecliste anayasa değişikliği görüşmeleri sürerken, milletvekilleri Meclisten çıkmazken, Bakanlar Kurulunun işçilerin grevini yasaklayacak zamanı bulmasını tüm işçilerin iyi değerlendirmesi gerektiğini söyleyen başka bir Ford Otosan işçisi de “Ülkede insanlar ölürken, yeni anayasa yapılırken, başkanlık sistemi gelmeden dahi fiili başkanlık yapanlar oturup işçilerin grevini yasaklamayı kararlaştırıyorsa, yarın başkan olursa ne olur diye sormak istiyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişiklik teklifinde 10. madde kabul edildi

SONRAKİ HABER

Kocaeli metal işçileri: Asil Çelik işçilerinin yanındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...