20 Ocak 2017 00:39

İşçiler başkanlık değil geçim derdinde

'Tek adam' rejimi getiren anayasa teklifi görüşülürken, başkanlık sistemini değerlendiren işçilerin ana gündemi yine geçim derdi.

Paylaş

Adnan KARATAŞ                                                                                                      
Cengiz Argüç SARIKAYA
Adana 

İkinci tur görüşmeleri süren anayasa teklifi “tek adam” yönetimi getirirken Başkanlık sisteminin işçiler ve emekçilere etkisinin ne yönde olduğunu Adana metal sanayi sitesindeki işçilere sorduk... İşçiler başkanlık konusunda bilgi sahibi değiller ancak yine de başkanlık konusunda iyi veya kötü tavır almaktan çekinmiyorlar. İşçilerin ana gündemi ise geçim derdi. 

‘KARNIMIZI DOYURMANIN PEŞİNDEYİZ'

Torna tesviye bölümü işçisi olan İbrahim Danışoğlu “Düzensizlik vuruyor, sağda solda, her yerde işsizler aldı başını yürüyor. Biz zaten devlet memuru gibi çalışmıyoruz, sabah 8 akşam 7 aldığımız maaş zaten belli asgari ücret mecbur çalışmak zorundayız. Benim görüşüm iş hususunda çok fazla düzensizlikler oluyor. Bizler sadece karnımızı doyurmanın peşindeyiz, başkanlık sistemini yaşayamadan öğrenemeyiz ama bir beklentimiz yok yani her şeyden vazgeçmişiz” dedi. 

İsim vermeyen CHP’li bir işçi ‘‘Ben istemiyorum, benim oyum her türlü hayır. Gittiğim yerlerde de dile getiriyorum, sözümüzün geçtiği saygınlık duyduğum her yerde herkese söylüyorum. Türkiye’de başkanlık diye bir şey olabilir mi? Gazi Mustafa Kemal ne dedi? Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Başkanlık geldiğinde her şey berbatlaşır kötüleşir’’ ifadelerini kullandı. 

‘ÜLKEMİZ İÇİN İYİ OLACAKSA BAŞKANLIK GELSİN’

Bakım onarım bölümünde işçi olan Murat Soylu “Bunu diktatörlük olarak değil de tek yönetim olarak ele alalım. Başkanlık Amerika’da tek kişiyle mi yönetiliyor? Hayır, sadece oturtulmuş bir sistem var başkan yine başkan ama sistem aynı sistem kim gelirse gelsin aynı çarkta dönüyor bu başkan geldi sistem değişti bu başkan geldi rejim değişti böyle bir şey yok bence. Geçmişe dönüp bakarsanız bu başkanlık sistemi belki ülkeye daha iyi gelecek. Başkanlık sistemine karşı da değilim, eğer bu ülke için insanlarımız için iyi olacaksa gelsin. Kardeş kardeşi vuruyor, millete at gözlüğü takılmış durumda. Hiç kimse bir yerleri göremiyor, bizim gibi küçük esnafların bu tür meselelere aklı ermez erse bile dile getiremez sonuçta bizler işçileriz sabah işe gelip akşam eve döneriz siyasetle de fazla uğraşmayız  tabii ki ülke hepimizin ülkesi aslında hepimiz bu ülkenin iyi olmasını istiyoruz “ dedi.

Poşet işçisi olan Meral Aslan ise başkanlığın işçilere bir getirisi olmayacağını, bu açıdan bir beklentilerinin olmadığını eğer referandumdan evet  oyu çıkarsa ben ülkenin daha kötüye gideceğini düşündüğünü söyledi. 

‘BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK’

Suriyeli Kağıt İşçisi Hasan Hacı Abdullah ise Türk ve Suriyeli işçilerin aynı olduğunu hiçbir fark olmadığını başkanlıktan sonra da Türkiyeli ve Suriyeli halklarda bir değişiklik olmayacağını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de tarihi bina çöktü

SONRAKİ HABER

Beklemedeki tehlike: IŞİD geri çekilirken el Kaide büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa