20 Ocak 2017 00:39

'Bugün grev yasaklanıyor yarın sendikalar kapatılacak'

BOSCH işçileri grev yasakları ve işçilerin hak talepli eylemlerine yönelik engellere tepkili: 'Her geçen gün haklarımız gasbediliyor.'

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

MESS’in metal direnişi döneminde direnişi bitirmek amacıyla işçilere dağıttığı parayı Bosch’a vermediği için açılan davanın kaybedilmesi Bosch işçileri arasında Türk Metal’e ve MESS’e tepkileri artırdı. Fabrikada şimdilik siyasi gelişmelerin tartışıldığına dikkat çeken bir işçi, genellikle Hükümetin söylemlerinin tekrar edildiğini belirtti. OHAL ilan edildiğinde Hükümetin “Halk için değil kendimiz için” dediğini hatırlatan işçi, grev yasakları ve işçilerin hak talepli eylemlerine yönelik engelleri hatırlatarak “Demek ki işçileri halktan görmüyorlar” dedi. Bugün grevleri erteleyenlerin yarın sendikaları kapatacağına dikkat çeken işçi, “Her geçen gün haklarımız gasbediliyor, buna daha fazla izin vermemeliyiz” çağrısında bulundu.

2017 MESS sözleşmesinden herkesin beklentisinin yüksek olduğunu söyleyen bir Bosch işçisi, “MESS’in vereceği parayı alamadığımız için herkes tepkili. Gözler 2017 sözleşmesine dikilmiş durumda. Mart ayında taslak tartışmalarıyla daha da hararetlenir” dedi. 

Şimdilik sözleşmeden daha çok ülkenin gidişatının tartışıldığını anlatan işçi, başkanlık sisteminin içeriğine ilişkin kimsenin bilgi sahibi olmadığını belirterek şöyle devam etti: “Bilmeden fanatikçe savunanlar var. Böylesi ülke için daha iyi olacak, büyüyoruz bunun için şart, istikrar sürmeli gibisinden bir dünya şey söylüyorlar. Ama herkes böyle düşünmüyor tabii, tersi düşünenler de var ama onlar da ses çıkaramıyor. En ufak bir eleştiri yaptın mı, sen bölücü müsün deyip konuşturmuyorlar. Artık fabrikada ‘barış’ kelimesini ağzına alan bölücü oluyor.” Bu kesimin dolardaki artış için de “Dış ülkelerin oyunu. Bizim büyümemizi istemiyorlar” dediğini aktaran işçi, şunları söyledi: “Ama bu artışın işçiye yansımasını kimse konuşmuyor. Dolar arttıkça maaşlarımız hep düşüyor. Burada tek kazançlı olan patron. İşler yoğun, pazar mesaileri başladı. Çünkü enjektörü TL ile üretiyor ama dolar üzerinden satıyor. Patron zenginleşirken biz fakirleşiyoruz. Bir de zorunlu BES kesintisi olacak. Zaten ne veriyorlar ki kesintisini yapıyorlar. BES’ten çıkışı da kimse dillendirmiyor. Bunu da bilerek yapıyorlar öğrenip de kimse çıkmasın diye.”

BENZİNE ZAM GELDİ BENİM ARACIM YOK Kİ

Maaşlarının dolar artışı karşısında en az 200 lira azaldığını söyleyen bir başka işçi, “Ne yapalım ülkenin geleceği önemli denilip susuluyor. Herkes borç içinde ama ses etmiyorlar çünkü büyük bir belirsizlik var ne olacağını kimse kestiremiyor. O yüzden de susmayı tercih ediyor. Yaşanan tüm olumsuzluklar dış güçlere bağlanıyor ve herkeste bir kurtarıcı beklentisi var” dedi. İşçi “Dolar bu kadar arttı diyoruz benim dolarım mı var olanlar düşünsün, benzine yine zam geldi benim arabam mı var arabası olan düşünsün deyip kenara çekiliyorlar. Ama bu zamların gıdadan tut her şeye geleceğini düşünmüyorlar” diye konuştu. 

ERTELENDİĞİNE GÖRE İŞÇİ HALKTAN GÖRÜLMÜYOR

“OHAL’i halka değil kendimize çıkardık dediler ama bunun baskısını biz Gemlik Gübre’deki grevde çok net bir şekilde görüyoruz” diyen işçi, şöyle devam etti: “Grev yasaklamaları başladı. Gemlik Gübre’nin 150 gündür her eylemleri OHAL var denilerek engellenirken Asil Çelik grevi de Bakanlar Kurulu tarafından yasaklandı. Hani OHAL halkı etkilemeyecekti. Ya da işçileri halk olarak görmüyorlar mı grevler yasaklanıyor. Tek başına bir sistem olduğunda hadi sendikaları kapattım gitti derse ne olacak. Bugün greve çıkanların yapmak istedikleri eylemler OHAL’le yasaklanıyorsa, grevler erteleniyorsa yarın bugün sendikalar da kapatılır, şaşırmayız buna. Sendikalar da artık bu tehlike karşısında şapkalarını önüne koyup düşünmeliler ya mücadele edecekler ya da kaybolacaklar. Aynı şey biz işçiler için de geçerli her geçen gün haklarımız gasbediliyor, buna daha fazla izin vermemeliyiz.”

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'in medyadan sorumlu üst düzey yöneticisi öldürüldü

SONRAKİ HABER

İzmir'de tarihi bina çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...