07 Haziran 2012 13:02

Servi: AKP baskıları, darbe dönemini aştı

Direnişteki Türk Hava Yolları işçilerine, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay ve direnişteki Kampana Deri işçileri, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, Petrol-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen, Avrupa Türkiyeli İşçile

Servi: AKP baskıları, darbe dönemini aştı
Paylaş

ATİK Genel Sekreteri Süleyman Gürcan da Avrupa’da yaşayan Türkiyeli emekçiler olarak hava işçilerinin direnişini büyük bir gururla sahiplendiklerini vurguladı. Avrupalı emekçiler olarak Türkiye’deki emekçilerin direnişlerini yakından takip ettiklerini belirten Gürcan, işçilerin, emekçilerin sendikal haklarının, grev haklarının yasaklanmasının ancak faşist diktatörlüklerde olacağını söyledi.

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türk-İş yönetiminin de hava işçilerine sahip çıkmak zorunda olduğunu bu bilinçle hareket edecetlerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)


HAVA-İŞ Sendikasına üye işten atılan THY işçilerinin havalimanındaki direnişi devam ediyor. Havalimanı dış hatlar geliş bölümünde bekleyen işçiler, işe geri alınana kadar mücadeleye etmeye devam edeceklerini söyledi. İşçileri, direnişlerinin 10. gününde DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu, yönetim kurulu üyeleri ve işçilerden destek ziyareti geldi. Havalimanı giriş kontrol noktasında bir araya gelen DİSK yönetici ve üyeleri, “Grev haktır yasaklanamaz”, “Atılan işçiler geri alınsın” sloganlarıyla işçilerin  yanına yürüdü. DİSK’e destekleri için teşekkür eden Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, işten atılan işçiler geri alınana ve grev yasağı kalkana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. Hava-İş Sendikasının AKP’ye biat eden sendikalar arasında olmadığını ifade eden Ayçin, “Biz işçi sendikasıyız. Sorumlu olduğumuz taban işçilerdir. Hangi parti gelirse gelsin biz bağımsız duruşumuzdan ödün vermeyiz” dedi.

AKP’nin iktidar olduğu günden bu yana çalışma yaşamına getirdiği düzenlemelerle işçilerin çalışamaz duruma geldiğini söyleyen Ayçin, bu dönemde dik duruş sergilemesi gereken sendika ve konfederasyonların da iktidara boyun eğdiğine dikkat çekti.

Yıllardır hükümet yetkililerini THY’de yaşanan hukuksuz uygulamalara karşı göreve çağırdıklarını aktaran Ayçin, hükümetin bu uygulamalara müdahale etmek yerine grev hakkını yasaklayarak işverenin çıkarlarına uygun davrandığını söyledi.

‘AKP, YENİ SALDIRILARLA GELECEK’

Ayçin’den sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici de konfederasyon olarak sonuna kadar hava işçilerinin yanında olacaklarını söyledi. AKP’nin sürekli olarak suni gündemler yarattığını belirten Ekici, bu suni gündemlerin hemen arkasında yeni saldırıların göründüğünü belirtti. AKP’nin işçilerin, emekçilerin kazanılmış haklarını sermayeye peşkeş çektiğini anlatan Ekici, işçilerin bu saldırılara karşı ağıt yakmak değil mücadele etmesi gerektiğini söyledi. AKP’nin 12 Eylül referandumunda çalışma yaşamı ve sendikal hayatta 12 Eylül hukukuyla hesaplaşacağı söylemlerinin yalan olduğunun, kıdem tazminatının fona devri, Toplu İş İlişkileri Yasası gibi düzenlemelerde ortaya çıktığını söyleyen Ekici, AKP’nin emek karşıtı polititkalarına devam edeceğini ekledi.

SENDİKALAR İŞÇİLERİN YANINDA

Hava işçilerini KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen Başkanı Vicdan Baykara ve sendika şubeleri ziyaret etti. Burada konuşan  Tüm Bel-Sen Başkanı Vicdan Baykara, Tüm Bel-Sen olarak sonuna kadar hava işçilerinin yanında olduklarını belirtti. “Hava-İş Sendikası, bugüne kadar baskılara karşı yılmadan ayakta durmuş bir  sendikadır” dedi.

İşçileri Tez Koop-İş 4 No’lu Şube Başkanı Cemal Kement ve üyeleri, Selüloz-İş Sendikası üyeleri de ziyaret etti. (İstanbul/EVRENSEL)


TÜZEL: KAZALARIN SORUMLUSU GREVİ YASAKLAYANLAR OLACAK

Meclis oturumunda dün söz alan Emek Partisi Eski Genel Başkanı ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, THY’deki grev yasağına tepki gösterdi.

AKP Hükümetinin 10 yıl önce ‘yasakları kaldıracağız’ dediğini ama işçilerin grev hakkını yasakladığını, kadınlara kürtaj yasağı getirmek için çalıştığını ifade eden Tüzel, “Tam bir korsanlık ve darbecilikle, 12 Eylülcülerin yapamadığını yaparak grevi yasakladınız. Cumhurbaşkanı da hemen imzaladı. 18 aylık TİS sürecine müdahale ettiniz. Şimdi TİS Yüksek Hakem Kurulunda. Bunlara karşı çıkan 303 kişi işten atıldı” diye konuştu. İşten atmalar nedeniyle uçuş güvenliğinin tehlikeye girdiğine dikkat çeken Tüzel, işten atılanların yerine işi bilmeyen kişilerle yapılan seferlerin uçuş güvenliğini ortadan kaldırdığına vurgu yaptı. Atılan işçilerin geri alınmasını isteyen Tüzel, ileride olacak kazaların sorumlusunun grev yasağı getirenler olacağını ifade etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şair-yazar Abdurrahim Karakoç vefat etti

SONRAKİ HABER

Suriye krizinde saflar netleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...