19 Ocak 2017 15:38

Anayasa görüşmelerinde ‘tutuklu vekiller’ tartışması

Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmeleri sırasında tutuklu milletvekillerinin de oy kullanabilmesi konusunda tartışma yaşandı.

Paylaş

Meclis Genel Kurulu, Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamaları için ikinci gününde bir kez daha toplandı. 18 maddelik teklifin 7 ayrı maddesi dün başlayan ve gece yarısına kadar devam eden görüşmelerde kabul edilmişti.

İlk turda olduğu gibi teklifin tümü ve maddeler üzerinden görüşmeler yapılmazken sadece değişiklik önergeleri üzerine daha kısa konuşmalar yapılıyor. Dün yapılan görüşmelerde sadece CHP ve HDP'li vekiller 5'er dakikalık konuşmalar yaptı. Bu nedenle teklife dair görüşmelerin gece yarısına kadar sürmesi ardından son kalan maddelerle birlikte teklifin geneli üzerinden de yapılacak oylama ile görüşmelerin vekillerin yarın yapacağı mesainin ardından sona ermesi bekleniyor.

Grupların önergeleri üzerine yapılan görüşmelerin ardından teklifin 8. maddesine dair önergeler üzerine görüşülmeye başlandı. Düzenlemeyle, Anayasanın "cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine" ilişkin maddede değişiklik yapılıyor ve cumhurbaşkanına, "devlet başkanı" sıfatı getiriliyor. Cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi veriliyor.

'TUTUKLU VEKİLLER OY KULLANSIN'

Teklife dair görüşmelerin öncesinde yerinden söz alan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP'nin tutuklu vekillerinin getirilerek oy kullanmasını talep etti ve “Arkadaşlarımızın yasama dokunulumazlığı kalkmadı, geçmişe dönük olarak dokunulmazlıklar kaldırıldı” dedi.

Meclis Başkanı Ayşe Nur Bahçekapılı, “Elimde yetki yok, şekli olarak bir şey yapamam. Tek başıma bir şey yapamam. Lütfen anlayış gösterin” dedi. Ardından, HDP'li Yıldırım'ın talebi üzerine, Meclis Başkanvekili Bahçekapılı'nın tutumuna yönelik “usul tartışması” açıldı.

Lehte söz alan Mehmet Doğan Kubat, “Bu yargının görevidir, Meclis'in işleyişiyle alakalı değildir” dedi.

Aleyhte söz alan Meral Danış Beştaş, “Biz vekillerin tahliye taleplerini talep etmiyoruz, bu tarihi değişiklikte oy kullanmasını sağlanması gerektiğini Anayasal ve iç tüzüğün emredici hükümleri olduğunu söylüyoruz. Sayın Başkan madde 13'ü açın, görevlere bakın. Madde 13 ve madde 15'te başkan vekillerinin görevleri nettir. Siz Meclis Başkanı'nın yetkili olduğu bütün yetkilere sahipsiniz” diye konuştu.

Aleyhte söz alan CHP'li Özgür Özel, ise şunları söyledi: “MHP, CHP ve BDP’nin 8 vekili tutukluydu. Yemin sorunu yaşanmıştı. Bu konuda bir rapor ve kitap yazdık. Soruna siyasi kamplardan değil de hukuk ve demokrasi açısından bakan bir perspektifle yaklaşmıştık” dedi. Özel, HDP'li vekillerin kesin hüküm gibi muamele görmesini, aldığı oyların parlamentoda temsil edilmemesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

AYM'nin Balbay kararına atıfta bulunan Özel, “Bu parlamentonun siyasi kamplaşmaların dışında iyi niyetli bir iş birliğine ihtiyacı var. Üzerimize düşen katkıyı yaparız” diye konuştu. Daha sonra söz alan Meclis Başkanvekili Bahçekapılı ise “Tutumumda ısrar ediyorum” demekle yetindi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Makbule Kaymaz ihraç kararına karşı hukuki mücadele başlattı

SONRAKİ HABER

Ankara Müftülüğü'nden okullara ‘cuma namazı’ çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...