19 Ocak 2017 15:12

İşçilerden grev yasağına karşı fiili mücadele çağrısı

EMİS sözleşmesi kapsamında bulunan fabrikalardaki işçiler grev yasaklarına, patronların baskılarına ve sendikanın tutumuna karşın mücadelede kararlı.

Paylaş

EMİS sözleşmesi kapsamında bulunan fabrikalar, hükümetin grev yasaklarına, patronların baskılarına ve Birleşik Metal-İş yöneticilerinin patronların teklifinin kabul edilmesi yönündekki “telkinlerine” karşın mücadeleyi sürdürüyor. Yarın greve çıkacak olan işçiler, olası bir grev yasağına karşı fiili mücadele çağrısı yaptı. Geçen dönem grev yasaklandığında, fiili mücadeleye devam edenlerin ek haklar elde ettiğine dikkat çeken işçiler, sendikacıların tutumuna tepki gösterdi. Patronların teklifinin işçiler tarafından kabul görmemesi üzerine Birleşik Metal-İş Yönetimi “EMİS işveren sendikasına bağlı işletmelerde dün ve bugün yapılan müzakereler sonucunda anlaşma sağlanamamıştır. İşverenin vermiş olduğu son teklif üzerine üyelerimize bilgi verilmiş olup kabul görmemiştir” açıklaması yapıldı. İşçiler yarın saat 10.00’da greve çıkacak. 

PATRONDAN 5 KURUŞ ARTIŞ

Patron sendikası EMİS ile Birleşik Metal-İş yönetimi önceki gece yeniden bir araya geldi. Bu görüşmede patronlar ufak bir farkla yine aynı teklifi yineledi. Bunun ardından fabrikalarda bilgilendirme yapıldı. Konuyla ilgili bilgi veren Gebze’den General Elektrik işçileri, patronların saat ücretine 1.05 lira artı yüzde 7 zam teklifini 5 kuruş artırarak 1.10 artı yüzde 7 zamma çektiğini söyledi. İşçiler, kendilerinin ise yüzde 25 zam istediğini hatırlattı. 

Yeni teklif üzerine fabrikada toplantı yapan sendikacıların ülkenin gidişatından ve Asil Çelik grevinin yasaklanmasından bahsederek, fabrika yönetiminin bundan fazla veremeyeceğini söylediğini aktaran General Elektrik işçileri, “Greve çıkıldığında çevik kuvvet gelir, polis gelir baskı yapılır demeye başladılar” dedi. 

BİZ ZATEN OYLAMAMIZI YAPMIŞTIK

Sendikacıların konuşmaların ardından sandık kurup teklifi oya sunacaklarını söylediklerini aktaran işçiler, şöyle devam etti: “Buna itiraz ettik. Geçmişte patron grev oylaması yaptırmıştı ezici bir çoğunlukla evet çıkmıştı. Biz zaten oylamamızı yapmıştık. Şimdi oylama yapılmasını istemiyoruz dedik. ‘Sessiz kalan arkadaşlar var onların hakkını yiyemeyiz’ diyerek yine de oylamayı yaptırdılar.” Oylama öncesi kimi işçilerin telefonla arandığını, konuşmaların da teklifin imzalanması yönünde olduğunu anlatan işçiler, “Daha önceki eylemlerde bakkal dükkanı mı burası fabrikayı kapatacaksın diye patrona sesleniyorlardı. Direnişse direniş, durmak yok yola devam deniyordu. Şimdi bakıyoruz tutumları çok farklı” dedi. 

SENDİKACILAR PARÇALADI İŞÇİ TOPARLIYOR

Sendikacıların baskısı nedeniyle çalışanlar arasında kısmi bir bölünme yaşandığını anlatan işçiler, şöyle devam etti: “Sendikacıların parçaladığını işçiler toparlayıp mücadeleye devam etmeye çalışıyor. Mücadeleye sadece işçiler devam etmek istiyor. Sözleşmenin başlangıcında yaşayacağımız baskıları bile bile ‘Direne direne kazanacağız’ dedik. Ama sendikacılar direnme adına bir şey yapmıyorlar.” Sendikacıların zorlamasıyla yapılan oylamadan da greve evet çıkacağına inandıklarını anlatan işçiler, olası bir grev yasağı karşısında fiili mücadelenin devam etmesi gerektiğini söyledi: “Patron hızlı tempoda üretim istiyor. Ama biz fazla mesaiye kalmıyoruz. Yasak olması halinde içeri girsek bile üretimi durdurarak, iş yavaşlatarak mücadeleyi sürdürmeliyiz. Geçen dönem Sarkuysan grev yasaklanınca içeri girdi ama direnişe devam etti bizden fazla zam aldı. Aynı sistem devam ederse işverenin çok büyük sıkıntı çekeceği belli. Mücadelenin sonuna kadar devam etmesi gerekiyor.”

3 vardiyadan işçiler patronun yeni teklifinin kabul edilip edilmemesi yönünde oy kullandı. Yapılan oylamada 497 işçi “greve evet” oyu kullanılırken, “hayır” oyları ise 147’de kaldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

{{304728}}


‘ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANIRIZ’

İzmir’de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Schneider işçileri önceki gün yaptıkları eylemle Asil Çelik grevinin yasaklanmasına tepki göstermişti. İşçiler “Aldığımız grev kararının arkasındayız. Aldığımız kararın gereği neyi gerektiriyorsa onu yapmaktan geri durmayacağımızı herkes bilsin. Ola ki bizim grevimiz de Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanırsa o zaman bizler de içeride üretimden gelen gücümüzü kullanırız” uyarısında bulunmuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avcılar'da bir kısmı yıkılan iki boş bina korkutuyor

SONRAKİ HABER

MHP Lideri Bahçeli: Başbakan karanlıkta göz kırpmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...