19 Ocak 2017 14:51

Şimdi işçi sınıfına bir darbe yapılıyor, izin vermeyelim!

Gebze'de bulunan General Elektrik ve Scheneider işçileri grev yasaklarına karşı, örgütlenme ve birlik olma çağrısı yapıyor.

Paylaş

General Elektrik ve Schneider’den İşçiler
Gebze

Bizler aynı sözleşmede anlaşmazlık yaşayan 2 fabrikada çalışan işçiler olarak şunu öncelikle belirtmek istiyoruz. Bizim fabrikalarımız aslında birbirine rakip fabrikalar iş konusunda. Ama asıl önemli olan işçi olunca birleşiyorlar. Ne kriz ne başka bir şey bahane değil bizlere göre çünkü her sözleşme döneminde patronların söyledikleri ilk bu oluyor. İnanmıyoruz. Kriz varsa bizim mutfağımızda var. Evimiz de var. Hükümetin uyuşmazlık ardından bu döneme dahil olması, OHAL’in kaldırılmamış olması, Asil Çelik’teki kardeşlerimizin grevinin yasaklanması patronun elini güçlendiriyor. 

Böyle olduğu için hangi görüşe sahip olursa olsun çoğu işçi aslında hükümete tepkili. Aylar öncesinden yasaklanabileceği gündemimizdi çünkü OHAL yokken de yani 2 yıl önce yine gece gelen kararla grev yasaklanmıştı. O dönem içeri yani fabrikaya giren işçinin tepkisini ve güvensizliğini hepimiz hatırlıyoruz. Bugün greve bu kadar az zaman kalmışken Asil Çelik’teki erteleme aslında aba altından sopa göstermek. Şimdi her kafadan bir ses çıkıyor, sendika (Birleşik Metal-İş) bu süreçte dik durmalı. İşçinin iradesini, bizim düşündüklerimizi ortaya koymalı. Bu tepki dinecek, geçecek bir tepki değil. Biz kapılardan ayrılmasak, fabrikadan gitmesek neler yapabileceklerini de EMİS’in son teklifini de değerlendiriyoruz. Bizim için önemli olan her şeye birlikte karar vermek ve bu kararlılık ve birlikte mücadele etmek. 

Biz bu olumsuz havaya hiç kapılmadan son dakikaya kadar grevi planlamayı bırakmamalıyız. Önemli olan bizim bu gücümüz. Ama hükümetin bu baskısının da farkındayız. Biz patronların ne siparişlerinin azaldığını ne de kârının düştüğünü düşünmüyoruz ve biliyoruz. Ama sorduğumuz zaman yine bizden daha mağdur olacaklar. Çalışma Bakanlığında 3 global fabrika greve çıkarsa ekonominin böyle olduğu bu dönemde ne olur diyenlere biz de soruyoruz. Bu global dediğiniz fabrikalarda çalışan bizlere kuruş üzerinden artışları kim reva görebilir? Kimin buna hakkı var? İçeride her gün tartışmalarımız oluyor, grev ne olacak nasıl olacak neler yapacağız diye. Bir anda yasaklanmasının biz de yaratacağı tepki umurlarında değilmiş gibi davransalar da asıl korktukları bu güç. O zaman patronlar önümüze komik zamlarla gelirken bizler de bu gücümüzü kullanmalıyız. Asil Çelik işçilerini selamlıyoruz ve başka fabrikalarda çalışan metal işçisi arkadaşlarımızın da bizim yanımızda olduğunu biliyoruz. Yılgınlık yok!

ÖNCEKİ HABER

Karlov suikastıyla ilgili 7 polis mahkemeye sevk edildi

SONRAKİ HABER

Aziz Yıldırım'a 6 ay 15 gün ceza verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...