19 Ocak 2017 12:15

Eğitim Sen: Eğitim bilimden uzaklaştırılıyor

2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı sona ererken Eğitim Sen, eğitim alanında yaşananları değerlendirdiği raporunu açıkladı.

Paylaş

Eğitim Sen, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk yarısının 15 Temmuz darbe girişimi, ihraç ve açığa almaların gölgesinde geçtiğine dikkat çekti. Eğitim Sen bununla beraber eğitimin büyük bir saldırı altında olduğuna dikkat çekti.

Eğitim Sen 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk yarısında 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hukuksuz ihraç ve açığa almaları değerlendirdi. Eğitimin bu yarıyılında  öğrenciler bilimsel gerçeklerden uzaklaştırılırken, dini eğitimin gölgesinde kaldıklarına dikkat çekildi.

OHAL EĞİTİME DARBE VURDU

Darbe girişimi sonrasında ne ile suçlandığını bilmeyen 30 bin 470 öğretmenin ihraç edildiğinin ve 24 bin 490 öğretmeninde açığa alındığına dikkat çekilen raporda, açığa alınan öğretmenlerin sadece 16 bin 759’unun görevlerine iade edildiği hatırlatıldı. Raporda, OHAL ve KHK uygulamalarının eğitim alanında da önemli değişikliklere neden olduğuna değinildi. Eğitim öğretim yılının ilk haftasında ‘15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma’ sunumlarının ve  ‘15 Temmuz’ temalı oyun ve yarışmaların öğrenci gelişimleri açısından sakıncalı olduğu değerlendirildi.

DARBE GİRİŞİMİ ÖĞRETMENİN GÜVENCELİ İSTİHDAMINI ENGELLEDİ

Rapordaki önemli ayrıntılardan biri de 15 Temmuz darbe girişiminin öğretmenlerin güvenceli istihdamını engellediği yönünde. Eğitim Sen’e göre bu durum eğitimde kendisini ‘sözleşmeli istihdam’ olarak gösterdi. Raporda, 2016 eylül ayı sözleşmeli öğretmenlik mülakatında sorulan öğretmenlikle ilgisi olmayan sorular değerlendirildi. Bu soruların eleme amaçlı olduğu vurgulanan rapora göre, “Sözlü sınavlarla siyasi kadrolaşmanın önü açılıyor,  iktidarın dünya görüşüne uygun olanlar sürekli başarılı olurken, iktidarla aynı görüşe sahip olmayan adaylar eleniyor ya da saf dışı bırakılıyor” denildi.

‘ÖZEL OKUL SAYISI 10 KAT ARTTI’

Raporda devlet okulları acil ödenek beklerken MEB’in öğrenci ve velileri özel okullara yönlendirme politikası ise eleştirildi. Raporda tespit edilen bir diğer veriye göre, kamu kaynaklarının özel okullara aktarılmasının somut bir sonucu olarak özel okulların devlet okullarına oranının yüzde 20’ye çıkması oldu. Bu yıl itibariyle özel okula dönüşen eğitim kurumu sayısı ise 1472 olarak gerçekleşti. Eğitimde 4+4+4 uygulaması sonrasında devlet okullarında yaşanan ticarileştirme ve dinselleştirme uygulamaları, özel okul sayısının 10 kat, özel okula giden öğrenci sayısının 12 kat artmasına neden oldu.

MÜFREDAT TEPKİSİ: BİLİM YOK, DİNİ VE MİLLİ ÖGE VAR

Raporda, MEB tarafından 53 dersin müfredat program taslağının hazırlanması ve 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanacak olması da değerlendirildi.  Rapora göre, taslak programlara ilişkin, iktidardan farklı düşünen; akademisyenlerin, bilim insanları ve sendikalardan görüş alınmaması eleştirildi. Ders kitaplarında sadeleşme ve basitleşme adı altında bilim, felsefe, tarih ve sanat derslerinin hedef alındığı belirtilirken, dini ve milli ögelerle donatılmış müfredat oluşturulmak istendiğine değinildi. Raporda, dünya üzerinde bilimsel bir gerçeklik olarak kabul edilen Evrim Teorisi’nin biyoloji kitaplarından çıkarılmasını ‘skandal’ olarak nitelendirildi. 

İMAM HATİP AÇILIYOR, ÖĞRENCİ AZALIYOR

Rapora göre 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 537 imam hatip lisesinde 286 bin 245 öğrenci varken 2016-2017 eğitim-öğretim yılında okul sayısı 1400, öğrenci sayısı ise 516 bin 717.  Raporda dikkat çekilen bir başka nokta ise, geçtiğimiz eğitim öğretim yılı ile karşılaştırıldığında okul sayısının 251 artmış olmasına rağmen, öğrenci sayısının 15 yıl içinde ilk kez 39 bin 153 azalmış olması. Geçen yıl 555 bin 870 olan öğrenci sayısı bu yıl 516 bin 717 ye gerilemiş durumda.
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Bab operasyonunun uzama sebebinin farkındayız

SONRAKİ HABER

CHP'li Fatma Köse: Müfredat değişikliği aceleye getirilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...