19 Ocak 2017 10:07

Akademisyenler: Hakkımızdaki soruşturmalar hukuk dışı

Marmara Üniversitesi’ndeki 32 akademisyenin devlet memurluğundan çıkarılması istemine akademisyenler tepki gösterdi.

Paylaş

Güneydoğu'da operasyonların yaşandığı kentlerde çatışmaların son bulmasını ve yeniden barış ortamına geçilmesini talep ederek, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza atan “Barış için Akademisyenler”e yönelik baskılara sürüyor.

Eğitim Sen 6 nolu Üniversiteler Şubesi,  Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nün barış talebiyle imzaladıkları bildiriden dolayı imzacı 32 akademisyenin isimlerini, açtığı soruşturma sonucunda “devlet memurluğundan çıkarılma” talebi ile YÖK’e göndermesi üzerine,  Marmara Üniversitesi yönetiminin bu haksız tutumunu kınamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacı ile bir basın toplantısını düzenledi. Toplantıda ilk sözü alan Eğitim Sen İstanbul 6 nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı Görkem Doğan, hiçbir hukuki ve kanuni dayanağı olmadığı halde imzacı akademisyenler hakkında disiplin soruşturması açıldığını ifade ederek, soruşturmanın hukuksuzluklarla dolu olduğunun altını çizdi. Doğan, “İmzacılara yönelik üniversite içerisinde başlatılan idari soruşturmada, imzacılara iletilen tebliğlerde bildirilen cımbızla çekilmiş, bütünlüğü bozulmuş ifadelerden başka bir suç isnadına yer verilmemiştir. Adil yargılanma hakkı ve hak arama özgürlüğü çerçevesinde Rektörlükten talep edilen soruşturma dosyasının içeriği imzacı akademisyenler ile paylaşılmamıştır. Üniversite, imzacı akademisyenlerin özlük haklarını da askıya almakta tereddüt etmemiştir” diye konuştu.

'HUKUKSUZ SORUŞTURMA'

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Soruşturma komisyonunda ceza verilip verilmemesi gerektiği kanaatini etkileyecek olan, oy hakkına sahip komisyon üyelerinden biri rektör yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Marmara Üniversitesi Disiplin Kurulu, ilgili Danıştay kararları uyarınca, hakkında ceza önerilen imzacı akademisyenlerin son savunmasını alması gerekirken bunu yapmamış; ayrıca ceza önerisinin görüşüldüğü kurul toplantısında sendika temsilcisi de mevcut bulunmamıştır. Sürece damgasını vuran tüm bu hukuka aykırılıkların yanı sıra, bir yandan da üyelerimiz bu baskılar altında sözlü telkinler ve üstü kapalı tehditlerle emekliliğe zorlanmışlardır.”

15 TEMMUZ'DAN SONRA YENİDEN ELE ALINDI

Doğan’dan sonra söz alan Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu da kararın hukuki bir dayanağının olmadığını vurgulayarak, kendilerine açılan soruşturmanın 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından yeniden ele alındığına dikkat çekti. OHAL hukuksuzluğundan yararlanıldığını kaydeden Kaboğlu, “Bizler 14 Mart günü savunmalarımızı verdik. Her ne kadar ortada hukuki bir durum olmasa da, biz hukukun üstünlüğüne inanarak savunmamızı verdik. Bu dosyanın yeniden açılmasında baş aktör, Prof. Dr. Ahmet Gökçen’dir. Gökçen’in birkaç özelliği var. Birincisi, Ceza Kanunu çalışmaları sırasında 2004 yılında hükümetin çağırdığı doçentler arasında yer alıyordu. Daha da önemlisi 2010 Anayasa değişikliğinden sonra yeniden oluşturulan HSYK’ya üye olarak atandı ve neredeyse şimdi bütün mevkiidaşları hapiste. Bu kişi 15 Temmuz’dan sonra bu dosyayı ele alıp, ilgisi olmadığı halde DGM kararına kadar gidip, terörle bağlantı kurdurtmaya çalışıyor” diye konuştu. Kaboğlu, YÖK’e gönderilen dosyada verilmek istenen idari cezanın belirtilmesiyle yetinilmeyip OHAL KHK’sı ile atılmaları gerektiği yönünde not alınmış olmasını skandal olarak değerlendirdi. 2010 referandumu sonrasında oluşturulan HSYK’ya üye olarak atanan Prof. Ahmet Gökçen’in soruşturma komisyonundaki gayretkeşliğini eleştiren Kaboğlu, Gökçen’in FETÖ operasyonları sonrası kendini iktidara ispat çabası içinde olduğunu belirtti.

'BARIŞI İSTEMEK AKADEMİNİN DE GÖREVİ'

Kaboğlu’nun ardından söz alan Prof. Dr. Ayşe Durakbaşa, “Barışı tesis etmek bizim görevimizdir” dedi. Durakbaşa, “Türkiye akıllara durgunluk verecek zihin ve ruh ortamından geçiyor. Barış istemek elbette ki akademinin de görevidir” şeklinde konuştu.

“Hekimler savaştan yana olamaz, ben de bir hekim olarak sorumluluğumu yerine getirdim” diyen Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özdemir Aktan, “Barış bildirisi insan haklarına saygıya davet ediyor. Burada hekimlerin duruşu çok nettir. Bize yaşatılan trajikomik bir süreçtir. Bundan dolayı bir bedel ödenmesi gerekiyorsa biz de bunu mücadelenin bir parçası olarak değerlendiririz” ifadelerini kullandı.

'EMEKLİLİĞE ZORLADILAR'

Prof. Dr. Büşra Ersanlı ise emekliliğine bir sene varken iradesi dışında emekli olduğunu kaydetti. Ersanlı, “Hukukçuların böyle karar alması çok hazin. İfade özgürlüğüne ülkemizde hep baskı vardı. Ersanlı, ifade özgürlüğü, akademik özgürlükler ve üniversite özerkliği konusunun hiçbir zaman anlaşılmadığını söyledi. Prof.Dr. Erol Katırcıoğlu, uygulamayı 12 Eylül ile kıyaslayarak çok daha vahim bir noktada olduğumuzu ifade etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'den milletvekillerine 'Hayır' kartı

SONRAKİ HABER

Rasim Ozan Kütahyalı, Terim'e tazminat ödeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...