19 Ocak 2017 09:52

İsrail’de evleri yıkılan Filistinlilerin öfkesi büyüyor 

İsrail’deki bazı Filistin köylerinin ‘ruhsatsız oldukları gerekçesiyle yıkılması’ kararının ardından başlayan eylemler yayılıyor.

Paylaş

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun İsrail’deki bazı Filistin köylerinin ‘ruhsatsız oldukları gerekçesiyle yıkılması’ talimatı vermesi üzerine başlayan yıkımlar çatışmalara neden oluyor. 

Ülkenin güneyindeki yıkıma karşı yapılan eylemde İsrail askerlerinin bir öğretmeni öldürmesi üzerine eylemler yayıldı. Gazze’de binlerce Filistinli eylem yaptı. Filistin örgütleri ise eylemlerin yaygınlaştırılması çağrısı yapıyor. 

İKİ KİŞİ ÖLDÜ, FİLİSTİNLİ VEKİL VURULDU

İsrail’in, Filistinlilere ait evleri yıkma girişimi sırasında İsrail güvenlik güçleri ile Filistinliler arasında çatışma çıktı. Necef çölündeki Umm-ul Heran beldesine bağlı Beduin köyündeki çatışmada Filistinli bir öğretmen olan Ebu Kiyan ve Erez Levi isimli bir İsrail polisi öldü. Middle East Eye haber sitesine göre İsrailli yetkililer, öğretmen Yakub Ebu Kiyan’ın, polislerin üzerine arabasını sürerken vurularak öldürüldüğünü söyledi. Köylülerin ise Ebu Kiyan’nın yıkıma gelen yetkililerle görüşmeye gitmek üzere arabasını sürdüklerini belirttiler. 

MİLLETVEKİLİNE PLASTİK MERMİ

El Cezire’nin haberine göre İsrail parlamentosu Knesset’teki Arap milletvekillerinden oluşan grup da bölgeye ulaşmak isterken İsrail polisi tarafından engellendi. Çıkan arbedede milletvekili Eymen Avde yaralandı. Avde, İsrail polisi tarafından darp edildiğini, karnından ve sırtından plastik mermiyle hedef alındığını açıkladı. Avn hastaneye sevk edilerek tedavi altına alındı.
Middle East Eye’e konuşan Hayfalı bir Filistinli olan Ebu Ahmed ise, “Evlerimizin yıkılmasına ve bu devletin uyguladığı teröre karşı eylemleri sürdüreceğiz. Umm-ul Heran’daki evlerimizi terk etmemizi istiyorlar böylece buraya İsrail yerleşimi inşa edebilecekler” dedi. 

GENEL EYLEM ÇAĞRISI

Öte yandan aynı habere göre, bağımsız bir siyasi örgüt olan ve İsrail’deki Filistinli gruplar içinde siyasi eylemler örgütleyen Arap Yüksek Gözlem Komitesi, Filistin köylerinde ve İsrail kentlerinde genel eylem yapmaya çağırdı. 

Örgütün başkanı Mohamed Baraka, uluslararası kurumlara İsrail’deki Filistinli yurttaşların korunmaları çağrısı yaparak, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun açıklamalarının şiddeki ve Filistinlilere karşı işlenen suçları artırdığını söyledi. 

MAHKEME KARARINA MİSİLLEME

Batı Şeria’da Filistinlilere ait özel mülklerin üstüne kurulduğu gerekçesiyle İsrail Yüksek Mahkemesinin Amona Yahudi yerleşim biriminin tahliye kararı almış, bunun üzerine İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail’deki bazı Filistinlilerin evlerinin ruhsatsız olduğu gerekçesiyle ordu tarafından yıkılması talimatını vermişti. İsrail’de yaklaşık 1 milyon 400 bin Filistinli yaşıyor ve nüfusun yüzde 20’sini oluşturuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Putin, Merkel ve Hollande Ukrayna ve Suriye’yi görüştü

SONRAKİ HABER

Bek’in darbedilmesine tepki gösteren emekçilere soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa