19 Ocak 2017 09:28

Samandıra Schneider işçileri: Sonuna kadar greve devam!

İstanbul Samandra’da bulunan Schneider işçileri, grev yasağı kararına karşı fiili meşru mücadeleyi tartışmaya açtı.

Paylaş

Uğur ZENGİN
İstanbul

İstanbul Samandıra Schneider işçileri grev yasağına karşı “Tüm işçiler Hükümetin müdahil olacağını biliyor. Bunun herkes farkında. Ama fiili mücadele diye bir şey var” çağrısı yaptı.

Schneider işçisi, sendikacıların “Greve çıkıldığında çevik kuvvet gelir, polis gelir baskı yapılır” sözlerine şu yanıtı verdi:
“Bunu bilmeyen işçi kalmadı. Daha önceki basın açıklamalarına da çevik kuvvet geldi, TOMA geldi. Bundan sonra da gelecek. Hükümetin OHAL sürecinde baskı yaptığını görüyoruz. Patronlar da zaten buna güveniyor.”

‘GERİ ÇEKİLİRSEK ONLARIN İSTEDİĞİNİ YAPMIŞ OLURUZ’

“Yasal yolla greve zaten izin verilmiyor ki” diyen işçi şöyle devam etti:
“Bakanlar Kurulu kararına bakıyorsun 60 gün ertelendi diyor. 60 gün sonra tekrar greve çıkartmıyor ki, seni yüksek hakeme götürüyor. Oradan çıkan karar bugüne kadar işçi lehine olan bir karar değil. Patronların istediği rakamlar oluyor. Bu durumda senin grevin ertelenmiş değil, yasaklanmış oluyor. Eğer sen burada susup da ‘Tamam bu grevi senin dediğin gibi uygulamayacağım, sana uyuyorum’ diyerek geri çekilirsen zaten onların istediğini yapmış olursun. Ama yok itiraz edip de devam edersen fiili olarak direnişe döndüreceksin. Bu tamamıyla sana kalmış bir durum. İşçi bu iradeyi gösterirse kazanım olacaktır.”

GREV YASAĞINA KESİN GÖZÜYLE BAKIYORLAR

Schneider işçileri grevlerinin yasaklanmasına ise kesin gözüyle bakıyor. Sendikanın alınacak kararı işçiye soracağını ifade eden işçi, “EMİS’in bir önceki teklifine de kimse kulak asmadı. Herkes taleplerimiz karşılanana kadar bu iş devam edecek” dedi.

Grevin yasaklanması halinde karar alacaklarını ifade eden işçi şöyle devam etti:
“Şu an için belli bir program yok ama fiili mücadele yarınki şartlara göre uygulanacak. Hükümetin aldığı kararın bizim nezdimizde bir geçerliliği yok. Grev yasaklanırsa içeriye girer miyiz girmez miyiz belli değil. İçeri soksa dahi mücadele içeride devam edecek. İşçiler olarak içeri girip girmeme kararını beraber alacağız. Şu anda kimsenin çalışma gibi bir niyeti yok. İşçiler sonuna kadar greve devam etmek istiyor.”

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de kayyıma kayyım atandı

SONRAKİ HABER

Putin, Merkel ve Hollande Ukrayna ve Suriye’yi görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...