19 Ocak 2017 06:52

‘Uçakla cezaevine götürenler, oylamaya katılımı da sağlar’

HDP’li Meral Danış Beştaş, cezaevinde bulunan HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin anayasa oylamasına katılabilmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te devam eden Anayasa görüşmelerinde söz aldı. Cezaevinde tutulan HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin Meclis'e gelerek oy kullanması gerektiğini söyleyen Beştaş, şöyle konuştu:
“Anayasa 38'in dördüncü fıkrasını hatırlatmak istiyorum; ‘Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz.’ Bu, milletvekilleri için konulan bir düzenleme değil; bu, Türkiye'deki 80 milyon yurttaş için konulan bir düzenlemedir. Anayasa'nın hiçbir maddesinde henüz hüküm verilmeden cezaevinde milletvekillerinin tutulması hâlinde milletvekillerinin Meclis çalışmalarına nasıl katılabileceği düzenlenmemiş. Bir boşluk var bu konuda. Boşluk olunca lehe yorum yapılır. Lehe yorum nedir? Şu anda cezaevinde bulunan milletvekillerinin buraya gelmesi ya da oy kullandırılmalarıdır. 4 Kasım'da özel uçaklarla 5 ilde operasyon yapan bir yönetim gidip cezaevinden, Kandıra'dan, Edirne'den ya da Silivri'den milletvekillerinin oy kullanmasını sağlayamaz mı? Üniversite sınavlarında öğrenciler cezaevinde sınava girerler, genel seçimlerde oy kullanma sırasında vatandaşa sandık konur ve orada kendi özgür iradesiyle tercihini yapar. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ bugün cezaevinde tutuluyor olabilir ama bu onların suç işledikleri anlamına gelmez. Şu anda, siyasi saiklerle orada tutulmaları, bu Anayasa değişikliği çalışmalarına katılmalarını engellemez. Hukukta gelemeyeceklerini düzenleyen hiçbir hüküm yok.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'FETÖ'den alınan eski Kaymakam Güntepe Tokat'a getirildi

SONRAKİ HABER

Assange ABD'ye iade edilmeye hazır olduğunu açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...