07 Haziran 2012 11:38

Gece gündüz çalışanlar hak arıyor

PLAŞ Plastik Lüleburgaz’da bidon, damacana üretimi yapan bir ambalaj fabrikası. 100 kadar işçinin çalıştığı fabrikada, işçilerin büyük çoğunlu Petrol-İş Sendikasında örgütlendi. Örgütlendikten sonra da işçiler atılmaya başlandı. Önce 9 işçi, ardından geçen hafta 4 işçi.

Gece gündüz çalışanlar hak arıyor
Paylaş
Utku Turan / Yılmaz Gega

Şeyh Mehmet Arslantaş işten atılan işçilerden. 8 yıl bu fabrikada çalışmış. Gece gündüz demeden çalıştığını söyleyen  Arslantaş, sendikalı olunca bir çırpıda işten atılmış. Arslantaş, haklarını istediklerinde işçilere verilen cevabın “istersen çık git” olduğunu ifade ediyor. Bu duruma son vermek için sendikaya üye olduklarını belirten Arslantaş, 3 gün sonra işten atılmış. 8 yıldır fabrikada çalıştığını ve 740 lira maaş aldığını belirten Arslantaş “Bazen yemekhanede kalan ekmekleri eve götürüyordum. 2 çocuğum var, bir şey istediklerinde alamadığım zaman zoruma gidiyordu.” diye konuşuyor. Fabrikada iş kazası geçirdiğini, rapora iş kazası yazılmadığını kaydeden Arslantaş, “fabrikanın adını kötülemeyin” dediklerini söyledi. Arslantaş, patronlara “Ölümlü dünyada bu kadar insanın hakkını yemeyin, insanlar ‘hakkımızı helal ediyoruz’ diyebilsinler” diye seslendi.

Atılan işçilerden Ali Semerci ise Başbakanın “İki sendikaya üye olma hakkı getiriyoruz” sözlerini eleştiriyor. “Biz bir sendikaya üye olunca tahammül edemiyorlar, ikinci sendikayı nereden bulalım” diyor. Patronun kendine göre yasal yollar denediğini, iyi niyetli gözükmek için piknik düzenlediğini belirten Semerci, “Ama sendikalı olunca gerçek yüzünü gördük. Patron, ‘fabrikayı mahkemeye vermezseniz tazminatlarınızı öderiz” diyor.

Aylin Atay ise 6 yıldır Plaş Plastik’te çalışmış. 700 lira ücret aldığını belirten Atay “Pazar mesailerini yansıtmıyorlar, hem gece çalışıp hem mesaiye kalıyoruz, 2008 yılından beri yılından beri yıllık iznimi kullanamıyorum” diye konuştu. Atay, kardeşinin askerden izine geldiğinde bile fabrikadan izin alamamış. Son dönemlerde yapılan şişelerin bozukluğu bahanesiyle ücretsiz mesaiye çağırıldıklarını, gelmeyenlere ise tutanak tutulduğunu söyleyen Atay “Daha önce fabrikada zehirlendim, rapor aldığımda neden sürekli rapor alıyorsun dediler” dedi. (Kırklareli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Savranoğlu işçilerine doktor ve eğitimci ziyareti

SONRAKİ HABER

Dersim’den Almanya’ya göçün hikayesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa