19 Ocak 2017 04:14

Zschaepe’ye ‘cezai ehliyeti tam’ raporu verildi

8’i Türkiyeli 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı terör örgütü NSU’nun hayatta kalan tek mensubu Beate Zschaepe’ye ‘cezai ehliyeti tam raporu’ verildi.

Paylaş

DW Türkçe’nin haberine göre NSU’nun hayatta kalan baş sanığı Beate Zschaepe hakkında bilirkişi olarak mahkemeye rapor veren psikiyatrist, Zschaepe’nin tam cezai ehliyete sahip olduğunu açıkladı. Psikiyatris, Zschaepe’nin sınırlı cezai ehliyete sahip olduğuna dair şartların ise bulunmadığına dikkat çekti. Psikiyatrist, Zschaepe'nin iddianamenin öngördüğü biçimde yargılanması durumunda hapis cezasını takiben ihtiyati tutukluluk durumunun da gündeme gelmesinin mümkün olduğunu vurguladı. Uzman, Zschaepe’de kişilik bozukluğuna ilişkin ipuçlarına rastlanmadığını sözlerine ekledi.   

Psikiyatris, eğer mahkeme yargıçları iddianamenin talebine uygun davranır ve Zschaepe’yi NSU’nun 10 kişiyi öldürme suçuna iştirak ettiği suçundan yargılayacak olursa, o durumda Zschaepe’nin ortam müsait olduğunda yine aşırı sağcı tavrını devam ettireceğinden “büyük bir olasılıkla yola çıkılabileceği’ni de vurguladı.

‘ZSCHAEPE DOMİNANT VE İNSANLARI MANİPÜLE ETMEYE EĞİLİMLİ BİR KİŞİLİK’

Zschaepe’nin NSU terör üçlüsünden şimdi hayatta olmayan iki aşırı sağcı militan arkadaşının iradesine boyun eğmek zorunda kaldığı yönünde mahkeme duruşmalarında yaptığı açıklamanın makul bir açıklama olmadığını belirten psikiyatris, Zschaepe’nin aşırı sağcı çevrelerde “kendini savunmasını bilen” ve “kabul gören” bir üye olarak tanındığını söyledi. Psikiyatri uzmanı Zschaepe'yi “dominant ve insanları manipüle etmeye eğilimli” bir kişilik olarak tanımladı ve egoistçe, sürekli değişken ve diğer insanlarla empatiye açık olmayan özellikleri olduğunu da açıkladı.   

BİLİRKİŞİ RAPORU MAHKEME KARARINDA ETKİLİ OLUYOR

2013 yılın mayıs ayından bu yana devam eden ve NSU terör örgütünün katliamlarında Zschaepe’nin rolünü araştıran davada söz konusu bilirkişi raporunun yargıçların kararına önemli etki yapabileceği belirtiliyor.

Zschaepe’ye verilecek hapis cezasını takiben ihtiyati tutukluluk durumu gündeme geliyor. İhtiyati tutukluluk cezasına çarptırılacak olursa o zaman sanığın tutukluluk süresi de uzamış olacak. Almanya’da yargılanan sanıklar ancak bilirkişinin söz konusu sanığı tehlikeli olarak nitelendirmediği durumda özgürlüğüne kavuşabiliyor.  

Psikiyatristin Zschaepe hakkında ‘cezai ehliyeti tam' raporu vermesi geçici raporda da yer almış ve biliniyordu. Şimdi psikiyatri uzmanının mahkeme önünde vereceği sözlü bilirkişi raporunun belirleyici olacağına işaret ediliyor.

Aşırı sağcı NSU terör hücresinin hayatta kalan baş sanığı olarak yargılanan 42 yaşındaki Beate Zschaepe'nin müebbet hapis cezasına çarptırılması gündemde. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Sol Parti NRW’den suç duyurusu

SONRAKİ HABER

RSF: Dink cinayeti aydınlatılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...