19 Ocak 2017 00:40

Ekrandaki edebiyat

2017'de dünya klasiklerinden modern metinlere birçok yeni edebiyat uyarlaması ekrana çıkacak. Pek çok yeni uyarlama yakında yayın hayatına başlayacak.

Paylaş

Son yıllarda artan tv dizileri edebiyatta kurduğu ilişkiyi daha da sıkı hale getirdi. Dünya  klasiklerinden modern metinlere pek çok eseri dizi olarak gördüğümüz ekranlara bu yıl da bu ilişikiyi süsleyecek pek çok yapım yansıyacak. 2017'de ekrana çıkmaya hazırlanan edebiyat uyarlaması televizyon dizilerini sizler için derledik.

MIDNIGHT, TEXAS

Charlaine Harris’in kitabından uyarlanan Midnight, Texas, bulunan kısmen terk edilmiş bir kasabayı hikayesinde anlatıyor. Normal olmanın tuhaf karşılandığı bu yere hoş geldiniz. Texas’ın gözlerden ırak bu kasabasında hiç kimse göründüğü gibi değil. Vampirlerden ve cadılardan medyumlara ve suikastçılara… Midnight, bu farklı varlıklar için gizli ve güvenli bir cennet. Kasaba sakinleri, dışarıdan baskı yapan zorba gangsterlerle, kuşkulu polislerle ve kendi tehlikeli geçmişleriyle mücadele ederken, kendileri çok güçlü ve aile olmaktan uzak bir grup kurmuşlardır. 

Oyuncu kadrosunda Francois Arnaud, Dylan Bruce, Parisa Fitz-Henley, Arielle Kebbel, Sarah Ramos, Peter Mensah, Yul Vazquez ve Sean Bridgers’ın yer aldığı, bu yeni uyarlama 30 Nisan’da yayımlanacak. 

BIG LITTLE LIES

Dallas Buyers Club, Wild, Demolition gibi filmlerle tanınan Jean-Marc Vallée’nin yönetmenliğini üstlendiği, oyuncu kadrosunda Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Zoë Kravitz gibi isimlerin yer aldığı Big Little Lies da yılın edebiyat uyarlamaları arasında. Liane Moriarty’nin yazdığı Big Little Lies kadın arkadaşlığı, aldatma, zorbalık ve bir cinayeti anlatıyor. Dizinin ilk bölümü 19 Şubat’ta yayımlanacak.

THE HANDMAID’S TALE

Margaret Atwood’un Damızlık Kızın Hikayesi adlı kitabından uyarlanan yapım son yılların en çok merak yaratan projelerinden biri. Oyuncu kadrosunda Elizabeth Moss, Joseph Fiennes ve Yvonne Strahovski’nin yer aldığı diziden epey gergin bir teaser paylaşıldı.

26 Nisan’da yayınlanacak olan dizi, distopik bir gelecekte geçiyor. Bir komutanın kölesi olan ve onun için dünyaya çocuk getirmekle yükümlü olan bir kadını merkezine alan dizi, totaliter bir yönetim anlayışının gelişiyle birlikte toplumda gerçekleşen değişikliklere de değinecek.

TERÖR

Korku serisini devam ettirmek isteyen AMC’nin 2017 yılında gözdesi “Terör” (The Terror) olacak. Dan Simmons’un 2007 yılında yayımlanan aynı isimli kitabından uyarlanan dizide gerçek bir hikayeden yola çıkılıyor. 1845 yılında Sir Franklin’in Kuzey Kutbu’na doğru keşif yolculuğunun bir kısmına tanık olacağız. Gemileri kuzeybatı bölgesinde buzulların arasına sıkışır ve hiçbir iletişim ağı bulunmayan gemide besinsizlik baş gösterir. Buzullar arasındaki hayvanları avlamaya çalışırlar. Ancak kutup ayıları düşünülünce ava giderken avlanma durumuna düşerler. Kaybolan gemi için gönderilen araştırma ekibi gemi ve mürettebatının başına gelenleri öğrenir.

Yapımcı koltuğunda kitabın da yazarı olan Dan Simmons ve Ridley Scott bulunuyor. Dizinin kesinleşen başrolü ise Tobias Menzies oldu. 

TALİHSİZ SERÜVENLER

Netflix, Marco Polo ve Daredevil gibi yeni dizi projeleriyle dikkatleri çekmeye devam ederken, ilginç projelerine bir yenisini ekleyerek Lemony Snicket’ın Talihsiz Serüvenler Dizisi (The Series of Unfortunate Events) serisini televizyona uyarladı. Üç öksüz kardeş, Violet, Klaus ve Sunny Baudelaire’in anne babalarının şüpheli ölümü arkasındaki sır perdesini aralamaya çalışırken miraslarını ele geçirmek için peşlerini bırakmayan amcaları Count Olaf ile yaşadıkları korkutucu maceraları anlatan dizinin oyuncu kadrosunda Neil Patrick Harris, Malina Weissman ve Patrick Warburton yer alıyor. 13 kitaplık serinin film uyarlamasında serinin kötü karakteri Count Olaf’ı Jim Carrey canlandırmıştı. 

LEGION

X-Men’in spin-off serisi olarak bilinen “Legion” Marvel Comics kurgusal karakteri olan Legion’u Chris Claremont yazmıştı. Bill Sienkiewicz’ın çizdiği karakter ilk kez Marvel Comics’in “New Mutants #25” sayısında 1985 yılının mart ayında görülmüştü. Legion Professor Charles Xavier ve Gabrielle Haller’in gerçek ismi David Charles Haller olan ve bir çok farklı yeteneği olan mutant oğludur. Antikahraman olarak lanse edilen karakterin ağır bir ruhsal bozukluğu vardır.

Başrolünde “Downton Abbey” dizisinde “Matthew Crawley” karakterini canlandıran Dan Stevens’ın rol aldığı dizide ayrıca Rachel Keller, Jean Smart, Aubrey Plaza, Jeremie Harris, Amber Midthunder, Katie Aselton ve Bill Irwin rol alıyor.  Legion’un ilk bölümü 8 Şubat’ta FX’te yayımlanacak.

AMERICAN GODS

Neil Gaiman’ın aynı isimli romanından uyarlanan ‘American Gods’ Starz kanalının yaklaşan fantezi, drama dizilerinden biri olup genel özeti şöyledir; Shadow gizemli ve sırlarla dolu bir geçmişe sahiptir. Bir banka soygunundan dolayı 3 yıl hapis cezası çekip erken tahliye edilir ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.  Ricky Whittle, Ian McShane ve Crispin Glover gibi isimlerin yer aldığı dizinin yayın tarihi yakında açıklanacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mali'de bombalı araçla saldırı: En az 60 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Anayasa değişiklik teklifinde 7. madde oylanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...