30 Mart 2011 08:24

Ödüller basın özgürlüğüne

Sinema sektörünü temsil eden birliklerin, kendilerini ifade etmediğini düşündükleri için bu yıl katılmayı protesto ettikleri 4. Yeşilçam Ödülleri, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Geceye 4 dalda ödül alan ‘Çoğunluk’ filmi damgasını vurdu

Ödüller basın özgürlüğüne
Paylaş

Cansu Dere ve Halit Ergenç’in sunuculuğunu üstlendiği gece TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın konuşmalarıyla başladı. Günay, konuşmasında sektörde yaşanan sosyal güvenlik sorunlarını bu yıl çıkacak bir yasayla çözmeyi planladıklarını söyledi.

ŞENER VE ŞIK’A ANLAMLI DESTEK

“Çoğunluk” filminin yapımcısı Sevilay Demirci’nin, “En İyi Senaryo” dalında ödül alan yönetmen Seren Yüce adına ödülü almak için sahneye çıktığında “Yayınlanmamış kitapların yasaklandığı bir ülkede yaşıyoruz. Sinemamızın hayatın her alanına değdiği ve dokunulmayan konulara dokunduğu bu günlerde fikir özgürlüğü üzerindeki baskıyı tedirgin edici buluyoruz. Arkadaşlarımız Ahmet Şık ve Nedim Şener’in adlarını anarak yanlarında olduğumuzu söylemek istiyoruz” sözleri salonda uzun süre ayakta alkışlandı.

Sevilay Demirci, “En iyi Film” dalında da ödül almak için sahneye çıktığında ise, “Bu ödülü Türkiye’de ve dünyada şiddet gören kadınlar adına alıyorum” dedi. “Av Mevsimi” ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü kazanan Cem Yılmaz, geceye gösterisi nedeniyle katılmadı. Ancak gönderdiği esprili bir videoyla ödül için teşekkür etti.

‘EMEK SİNEMASI SİNEMAMIZIN VİCDANIDIR’

Ödül vermek için sahneye çıkan Meltem Cumbul ise, Emek Sineması’nın üç yıldır kapalı olduğunu hatırlattı. En İyi Senaryo ödülünü kazanan Seren Yüce’nin gönderdiği ve “Çoğunluk” filminin başrol oyuncusu Bartu Küçükçağlayan tarafından okunan notta ise “Emek sinemasının kapalı olması tedirgin ediyor. Emek sineması sinemamızın vicdanıdır” dedi ve Beyoğlu Belediye Başkanı’na vicdanının sesini dinleme çağrısı yaptı.

Gecede Kültür ve Sanat Hizmet ödülleri Nebahat Çehre, İzzet Günay ve Göksel Arsoy’a verildi. Bu yıl ilk kez verilen Onur Ödülü’ne ise Türker İnanoğlu layık görüldü. (KÜLTÜR SERVİSİ)


TGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

TGC tarafından 51’incisi düzenlenen ‘2010 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ sahiplerini buldu. Bir çok gazeteci ödüllerini hapisteki gazetecilerin özgürlüğüne adadı. Tutuklu tüm gazetecilerin serbest bırakılması isteklerini “Meslektaşlarımıza özgürlük ödül olsun” diyerek dile getiren gazeteciler, bu onurlu ödüle layık olmaktan duydukları buruk mutluluğu ifade ettiler.

Spiker Başak Şengül’ün sunduğu törenin açış konuşmasını yapan TGC Başkanı Orhan Erinç, Türkiye’de basınının, benzeri görülmemiş bir süreçten geçtiğini dile getirdi. Erinç, gazetecilik faaliyetlerinin suç sayılmasının, henüz düşünce aşamasında olan, tamamlanmamış yazılara el konulmasının, örneklerinin silinerek imha edilmesinin ifade özgürlüğü konusunda varılan noktanın vahametini ortaya koyduğunu ifade etti.

Tek ön koşulu “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi”ne uygunluk olan ödülleri kazanan meslektaşlarını kutlayan Erinç, “Yasalarda yer alan güvencelerin yok sayılmadığı, çağdışı fikir suçu kavramının basın tarihinin çöplüğüne atıldığı günlere ulaşmak dileğiyle” sözleriyle herkesi selamladı.

Ödüller Orhan Erinç, TGC eski Başkanı Nail Güreli, TGC Yönetim Kurulu üyeleri ve mesleğin duayenleri tarafından verildi. Silivri’deki duruşmadan geldiğini belirten Güreli, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’ın mesajlarını iletti.


BAŞARILI GAZETECİLER ÖDÜLLERİNİ ALDI

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) düzenlediği “2010 Yılının Başarılı Gazetecileri” yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Gecede Ahmet Şık’ın “İmamın Ordusu” kitabının basılmadan toplatılması protesto edildi.  ÇGD Başkanı Ahmet Abakay, Türkiye’de 68 gazetecinin tutuklu olduğunu belirterek, medyaya yönelik 2 binden fazla davanın sürdüğünü bildirdi. Abakay, “Son olarak arkadaşımız Ahmet Şık’ın daha basılmamış kitabı saldırıya uğradı. Türkiye dünyaya bir kez daha rezil oldu. Basılmamış bir kitaba saldırmak, yok etmek anne karnındaki bir bebeğin şişlenmesi, öldürülmesidir” dedi.


YEŞİLÇAM’DA ÖDÜL KAZANANLAR

 En İyi Film: “Çoğunluk”  En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Kosmos)  En İyi Kadın Oyuncu: Demet Akbağ (Eyyvah Eyvah)  En İyi Erkek Oyuncu: Cem Yılmaz (Av Mevsimi)  En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Okan Yalabık (Av Mevsimi)  En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Melisa Sözen (Av Mevsimi)  En İyi Görüntü Yönetmeni: Uğur İçbak (Av Mevsimi)  En İyi Senaryo: Seren Yüce (Çoğunluk)  En İyi Müzik: Selim Demirdelen (Kavşak)  En İyi Sanat Yönetmeni: Hakan Yarkın (Yahşi Batı)  En İyi Genç Yetenek: Esme Madra (Çoğunluk)  En İyi İlk Film: “Çoğunluk” (Yön.: Seren Yüce)  En İyi Kurgu: Reha Erdem (Kosmos)

ÖNCEKİ HABER

Ford işçileri grevcilerin yanında

SONRAKİ HABER

'Çözüm Çadırı’nda gözaltına alınan 12 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...