19 Ocak 2017 00:36

İşten atılan işçilere tazminatları da ücretleri de verilmedi

İstanbul'da işten atılan Ekber Mutfak Gereçleri fabrikasında çalışan 70 işçiye tazminatları da ücretleri de verilmedi.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Avcılar’da bulunan mutfak araçları üretilen Ekber Mutfak Gereçleri isimli fabrikada çalışan 70 işçi 4 aylık ücretleri ve tazminatları ödenmeden işten atıldı. Fabrika önünde bekleyen işçiler, haklarının verilmesini talep etti.

Avcılar Füruzköy yolunda bulunan tencere, tava, kaşık, çatal gibi mutfak gereçlerinin üretildiği Ekber Mutfak Gereçleri isimli fabrikada 130 işçinin ücretleri eylül ayından itibaren verilmedi. İşçiler, bunun üzerine kimi işçilerin işten ayrıldığını ve sayının 70’e kadar düştüğünü anlattı. Ocak ayının 3’üne kadar fabrikada çalıştıkları belirten işçiler şunları anlattı: “Ayın 3’ünde işler kötü diye bizi 10 günlük izne çıkardılar, ‘Gelince işler düzelecek. Ayın 16’sında işbaşı yapacaksınız’ dediler. Sonra bizi ayın 12’sinde geri çağırdılar. Sizi işten çıkardık. İstediğiniz yere gidip başvurun’ dediler.”

İŞÇİLERE HİÇBİR AÇIKLAMA YAPILMADI

31 Aralık’ta fabrikanın kapatıldığını ve o tarihte işten çıkışlarının verildiğini öğrendiklerini söyleyen işçiler, “31 Aralık’ta bizi işten çıkarmışlar ama haberimiz yok. Ocağın 3’üne kadar çalıştırdılar bizi. Sonra 4 aylık maaşlarımızı ödemeden, tazminatlarımızı ödemeden bizi işten çıkardılar. Burada 30 senelik çalışan da var, tazminatını vermediler” dedi. Sabah saat 8’den itibaren fabrika önünde beklediklerini anlatan işçiler şunları söyledi: “Patron geldi, benim yapacağım bir şey yok, gidin bildiğiniz yere başvurun diyor. Başka hiçbir açıklama yapmadı. Hatta kapıları da kilitledi bizi içeri de almadı. İdare yukarıda sobanın başında oturuyorlar. Ama işçiler kapının önünde. Bir tane ayakçı var, ikide bir dosya götürüp getiriyor.”

İşçiler 4 aylık ücretlerinin ve tazminatlarının ödenmesini talep etti.

ASGARİ ÜCRET BANKADAN, FAZLASI İSE ELDEN

Fabrikada günde 10 saat çalıştıklarını belirten işçiler şunları anlattı: “Sabah 8’den akşam 6’ya kadar çalışıyorduk. 9’a kadar da mesai yapıyorduk. Mesailer zorunlu değildi ama ihtiyacımız olduğundan kalıyorduk. Ancak mesaileri bordroya yansıtmıyorlardı. 100 kişi varsa 20’sini yansıtıyorlardı 80’ini yansıtmıyorlardı. Ayın 20’sinden 20’sine elden veriyorlardı. Maaşları asgari ücret gösteriyorlardı. Asgari ücretin üstünü alanlara da kalan kısmını elden veriyorlardı. 12 senelik işçiye en fazla 1400-1500 lira maaş veriliyordu.”

ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişiklik teklifinde 6. madde oylanıyor

SONRAKİ HABER

Karlov suikastında 1'i polis memuru, 2 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...