19 Ocak 2017 00:35

Sürmene yangınından çöp kokuları geliyor

Sürmene Çamburnu'daki yangından 1 hafta sonra bölgede çöp depolama alanı için 'ÇED gerekli değildir' raporu verildiği ortaya çıktı.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Sürmene Çamburnu’da meydana gelen yangından 3 gün önce (4 Ocak 2017) proje başvurusu yapılan "Çamburnu Kutlular Katı Atık Depolama Ek Lot İnşaatı" için yangından 1 hafta sonra "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.

ÇÖP ALANI GENİŞLİYOR

Trabzon Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sitesinde “Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri Ek Lot İnşaatı projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildiği duyuruldu. Çamburnu Kutlular mevkiinde bulunan eski bir bakır madeni 2007 yılından bu yana katı atıkların depolandığı bir çöplük alanı olarak kullanılıyor. Trabzon ve Rize il-ilçelerinin katı atıklarının depolandığı 5.5 hektarlık alan dolunca, genişletilmesi için yeni proje yapıldı. Proje tanıtım dosyasında, mevcut depolama alanına ilave edilecek olan 1.8 hektar büyüklüğündeki ek döküm lotunun atıklarının 1-2 yıl daha buraya depolanmasını sağlayacağı dile getiriliyor.

HER ŞEY BAKIR MADENİ İLE BAŞLADI

Çöplükle ilgili sosyal medyada yorum yapan vatandaşlar, daha önce defalarca heyelan yaşanan bölgedeki evlerin, toprak kaymasından önce çöpler tarafından tehdit edileceğini dile getiriyor. Her şeyin bakır madeni ile başladığını söyleyen  adlı vatandaş şunları söyledi: “O bakır madeninin bulunduğu güne lanet olsun. Bölgenin kaderini ilk o değiştirdi, dereler mahvoldu. 81’deki selle madenin toprak atıklarının yığıldığı bölge selle akarak adeta bir dağ gibi sürüklendi. Bunu canlı izlemiş biri olarak hâlâ dehşete kapılıyorum. Dereler kapandı asma köprü yıkıldı vs. vs. Karadeniz otobanı ile de sahil elden gitti."

Çamburnu’daki katı atık tesislerinde 2011 yılında meydana gelen patlamada tonlarca çöp suyu araziye ve tarım alanlarına akmıştı. Katı atık tesisi ile ilgili açılan davada, Sürmene Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından bilirkişi olarak atanan Çevre Yüksek Mühendisi Mustafa Gülay 2014 yılında mahkemeye sunduğu raporunda, çöp sularının çevreyi kirlettiğini ortaya koymuştu. Gülay; “Çöp sızıntı suyuyla kirlenmiş toprağın tarımsal amaçla kullanılması fevkalade sakıncalıdır. Toksik ağır metaller gıda zinciri yoluyla insanlara kadar ulaşabilir” demişti.

BİR ÇARESİZLİK HALİ VAR

Çamburnu katı atık tesisi ek lotuna verilen ÇED gerekli değildir kararını yorumlayan Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Avukat Yakup Okumuşoğlu, bu işlemin yangınla ilgisini bilemeyeceğini ama bölgedeki Çamburnu Tabiat Parkı ve korunan alanlara bu kadar yakın bir yerde böylesi bir tesisin yapılmasının doğru olmadığını söyledi. Okumuşoğlu, “Ama gelin görün ki hakikaten Karadeniz’de atık depolayacak alan da yok. Kim nereye başvuru yapsa halk ayağa kalkıyor. Bir çaresizlik hali var” dedi.  

YANGIN EMİR’E YER Mİ AÇTI?

Çamburnu'da 7 Ocak günü başlayıp 8 Ocak sabaha karşı söndürülen yangında 20 hektarlık bir ormanlık alan etkilenmişti. Bölge, Türkiye’de sarıçam ağacının deniz seviyesine kadar indiği iki yerden birisi olarak biliniyor. Çamburnu yangınından 3 gün önce başvurusu yapılan katı atık tesisi ek lot projesine yangından bir hafta sonra izin çıkması yangınla ilgili soru işaretlerinin çoğalmasına neden oldu. Katar Emiri’nin helikopterle turistik yatırım için yer beğenmesinden yaklaşık 1 ay sonra çıkan yangın şüpheleri bu ziyarete çekmişti. “Emir’e tesis yapılması için yer mi açılıyor?” eleştirilerinin arasında Orman ve Su İşleri Bakın Veysel Eroğlu, iddiaları yalanlayarak yanan alanların tekrar ağaçlandırılacağını ileri sürmüştü. Çamburnu yangını ile ilgili iddialar CHP ve HDP’li milletvekilleri tarafından TBMM’de soru önergeleri olarak dile getirilmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişiklik teklifinde 5. madde kabul edildi

SONRAKİ HABER

 İtalya’da çığ faciası: En az 27 kişi çığ altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...