Pazarda alan da dertli satan da

Patlıcan, kabak ve biber’in kilosu 7, domatesin ise 6 lira. Bu fiyatlar Etiler’deki lüks marketlerden değil, Fatih'te kurulan halk pazarından.

18 Ocak 2017 12:26
Paylaş

Alicem AYDIN/Vedat AYDEMİR
İstanbul

İstanbul Fatih’te kurulan Çapa pazar yerini dolaşarak, sebze ve meyvedeki fiyat artışının sebebini soruyoruz. Tezgahların önünde alışveriş yaparken sohbet ettiğimiz yurttaşlar, temel giderlere yapılan tüm zamlara tepkili. Bu yüzden haftalık alışverişlerini yaparken zorlandıklarını ifade ediyorlar.

Salı günü kurulan halk pazarı oldukça kalabalık. Dar sokaklar arasında kurulan tezgahlardan alışveriş yapan halkın arasında dolaşmakta zorlanıyoruz. Patates, soğan, pırasa gibi kış sebzelerinin fiyatlarının normal olduğunu belirten yurttaşlar, domates, salatalık, patlıcan ve biber gibi yaz sebzelerindeki yüksek fiyatları ise normal karşılayarak sebebini kış şartlarına bağlıyorlar.  

‘FİYATLAR UÇUK’

Pazar yerinin girişinden itibaren başladığımız sohbete ilk olarak emekli olduğunu belirten Halil Çakmak ile başlıyoruz, fiyatların uçuk olduğunu ifade eden Çakmak, pazar fiyatlardaki artışın sebebini doların yükselmesine bağlayarak pazar alışverişinden sonra ise market ve kasap alışverişini yapamadığını, birçok emeklinin de aynı durumda olduğunu aktardı. Haftalık Pazar alışverişini yapan Serpil İlgün de artan fiyatlara çözüm olarak daha az miktarda veya tane olarak alıveriş yaptığını belirterek “Mersin’de yaşanan sel olaylarını, çiftçilerin durumunu gördük, bu durum pazar fiyatlarını etkiledi gibi gözüküyor. Fiyatların artışı sebebiyle alğımızın ürünler de istediğimiz miktarda alamıyoruz” dedi.

‘KIŞ MEVSİMİNDE FİYATLAR DAHA YÜKSEK’

Alış veriş yapan Ahmet Özgün’e pazarın durumu sorduğumuz da bize alışveriş poşetlerini göstererek, “Emeklilerin durumu çok kötü, alabildiklerimiz bu” diyerek fiyatlardaki artışa tepki gösterdi. Fiyatlardaki artışı Mersin de yaşanan sel felaketlerin neden olduğunu savunan Özgün, yazın fiyatların düşeceğini umuyor. Kezban Çelik ise kış mevsiminde fiyatların daha yüksek olduğunu fakat diğer ayarlarda da fiyatların düşmediğini belirtti. Önceki haftalara göre fiyatlarda yüksek bir artış olduğunu ifade eden Servet Bal, “Domates geçen hafta 3 liraydı şimdi ise 6 lira. Bu millet ne yiyecek, sadece pırasa alabildim” dedi.

‘FİYATLARDAKİ ARTIŞLAR EN ÇOK BİZİ, SONRA DA HALKI ETKİLİYOR’

Pazar esnafından Mahmut Çavuş ise insanların alım gücünün olmadığını, piyasaların durgun olduğundan bahsederken, “Meyve ve sebzelerdeki artış hem esnafı etkiledi hem de vatandaşları etkiledi. Ensaf olarak söyluyorum bu fiyatlarla insanlar nasıl alsın. Fiyatların ucuz olmasını biz de istiyoruz. Satış yapamıyoruz, kar elde edemiyoruz masrafımız bile çıkartamıyoruz.  Biz esnaf olarak isteriz ki ucuz olsun” dedi. Fiyatların artışını hava duruma, mazottaki ve nakliyedeki fiyatlarındaki artışa bağlan Çakmak “Artışlar en çok bizi, sonra da halkı etkiliyor” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Soma Katliamı’nı protesto eden 65 kişiye dava açıldı

SONRAKİ HABER

AKP istedi, başhekim uyguladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...