18 Ocak 2017 12:26

Soma Katliamı’nı protesto eden 65 kişiye dava açıldı

İzmir'de 3 yıl önce 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan Soma Katliamı’nı protesto eden 65 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Paylaş

İzmir’de 3 yıl önce Soma Katliamı’nı protesto etmek için bir araya gelenlere dönük polis saldırısı sırasında gözaltına alınan 65 kişi haklarında açılan dava kapsamında ilk kez hakim karşısına çıktı.

İzmir 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşmasına, 3 ila 15'er yıl hapis cezasına çarptırılmaları istenen, 2'si başka suçtan tutuklu, toplam 17 kişi ile tarafların avukatları katıldı. Hakim karşısına çıkan sanıklar, iddianamede atfedilen suçlamaları reddetti.

Hakim İhsan Ergin, dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasına, duruşmaya gelmeyen 30 sanığın zorla getirilmesine karar verip, duruşmayı nisan ayına erteledi.

NE OLMUŞTU?

DİSK, KESK, Türk-İş, TMMOB ve İzmir Barosu, Soma maden ocağında yaşanan katliamı protesto etmek için 14 Mayıs 2014'te 'Katliamın faillerini biliyoruz' diyerek yürüyüş düzenledi. Basmane Meydanı'nda başlayan ve Fevzipaşa Bulvarı'ndan Konak Meydanı'na kadar süren yürüyüşe işçi ve memurların yanı sıra, çok sayıda kitle örgütü üyelerinin de aralarında yer aldığı yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İzmir Barosu eski başkanlarından Ercan Demir'in de aralarında bulunduğu binlerce kişi ‘Hükümet istifa’, ‘İş kazası değil bu bir katliam’, ‘Soma'nın hesabını soracağız’ sloganları attı.

Konak'a gelen işçi ve emekçiler, Büyükşehir Belediyesi ile İZSU binası arasında yapacakları basın açıklamasıyla yürüyüşü bitirmeyi planlarken, Merkez Bankası önünde polis barikatıyla karşılaştı.

Barikatın arkasında TOMA ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandı. Yürüyüş düzenleme komitesi barikatların kaldırılmasını ve geçişe izin verilmesini istedi. Ancak, polis yürüyüşü engelledi. Kitlenin eylemdeki kararlılığına polisler tazyikli su ve biber gazıyla karşılık verdi. Yaşanan saldırı sırasında 65 kişiyi gözaltına alındı.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Emin Ekmekçioğlu, iki yıl aradan sonra 65 kişi hakkında '2911 Sayılı Toplantı ve ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek', 'Kamu görevlilerine görevlerini yaptırmamak için etkin direnmede bulunmak', 'Kamu malına ve mala zarar vermek' iddialarıyla dava açtı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Beytüşşebap eski Kaymakamı Güntepe gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Pazarda alan da dertli satan da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...