18 Ocak 2017 11:30

Elektrikte tasarruf için kooperatifçilik önerisi 

EMO Ankara Şube Başkanı Kaymakçıoğlu'na göre yurttaşlar elektrik kooperatifleri kurarsa 41.5 kuruş olan elektrik maliyetlerini 13 kuruşa indirebilir.

Paylaş

Enerji Haftası etkinlikleri kapsamında TEMA Vakfı Ankara Temsilciliğinde düzenlenen panelde sunum yapan Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Fatih Kaymakçıoğlu, yurttaşların yüksek elektrik faturasından kurtulması için elektrik kooperatifleri kurulması önerisinde bulundu.  

Kaymakçıoğlu, elektrik faturalarımıza yansıyan elektrik maliyeti kaleminin 41.5 kuruş, kayıp- kaçak, dağıtım bedeli gibi ek kalemlerden, kooperatifçilikle kurtulunulacağını söyledi. Bir binadaki sakinlerin 7 kişi bir araya gelerek kooperatif kurabileceğini açıklayan Kaymakçıoğlu, yurttaşların artık elektrik dağıtım şirketlerinden elektrik almak yerine kendi elektriğini üretebileceğini açıkladı. Kaymakçıoğlu, önceden elektrik dağıtım şirketlerinin yolladığı faturalarda yer alan 41.5 kuruş maliyeti kaleminin, yurttaşların kendi elektriğini üretmesiyle 13 kuruşa ineceğini söyledi.

'ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNE BAĞIMLI OLMAKTAN KURTULMAK İÇİN'

Kaymakçıoğlu, yurttaşların kooperatifçilikle elektrik dağıtım şirketlerine bağımlı olmaktan kurtulacağını vurgulayarak, “Enerji sektörünün var olan bu yapısı yeni bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bu dönüşümde en önemli ayağı enerji kooperatifleri olabilir. Tüketicilerin kendi elektrik ihtiyacını karşılamak üzere üretim yapması, bu üretimi de ortak bir çatı altında gerçekleştirmesi sektörde katılımcılığı artırabilecek ve demokratik bir yapının oluşmasını sağlayabilecektir” dedi. 

Kooperatiflerin organizasyon ve hedeflerinde adi kâr amacı gütmeyen ortaklıklar olduğunu söyleyen  Kaymakçıoğlu, “Kooperatifler, insan ve/veya kuruluşlar topluluğu olarak ve karşılıklı güvene dayalı, demokratik organizasyonlar olarak, sosyal sermayenin temel yapı taşlarını oluşturmanın önemli bir unsurudur. Rüzgâr, hidrolik, jeotermal ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklara bağlı elektrik üretim tesisleri kaynağında kurulması daha ekonomik olmaktadır” diye konuştu. 

GÜNEŞ ENERJİSİYLE TASARRUF

Kaymakçıoğlu, yurttaşların kooperatif kurmalarının sağlayacak yöntemin binalardaki güneş enerjisi olabileceği örneğini vererek, güneş enerjisi üzerinde tasarruf hesabı yaptı: “1 kW lık güneş paneli çatıda 7 metrekare alanı kaplar. Ortalama günlük ışınım süresi 7,2 saattir. Hava kapalı olduğunda da üretim yapmaya devam eder.  Günlük 7.2 kWh enerji üretir ve aylık  216 kWh enerji üretmiş olur. Bu miktar bir dairenin tüketimine denk gelen elektrik enerjisi ihtiyacıdır. Bunun için aileler sadece elektirik bedeline 42 kuruş ödüyor. Faturalara yapılan ek kalemlerle  90 liraya geliyor.” (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Ümit: Bursa’yı anlatan bir roman yazmak isterim

SONRAKİ HABER

Hrant Dink katledilişinin 10. yılında anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...