18 Ocak 2017 10:50

Şirvan’da işçi kıyımı ana firma Ciner’le sürüyor

16 işçinin hayatını kaybettiği Şirvan’daki madende işten çıkarmalar hız kesmeden devam ediyor. Ciner’e bağlı Park Elektrik 142 işçiyi işten çıkardı.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Siirt’in Şirvan ilçesi Madenköy’de Ciner’e ait bakır madeninde 17 Kasım 2016 tarihinde şev kayması yaşanmış, 16 işçi toprak altında kalmıştı. Günlerce süren arama çalışmaları neticesinde 16 işçinin cenazesi toprak altından çıkarılmıştı. Evrensel’e konuşan işçiler şev kaymasının daha önce meydana gelen çatlaklardan oluştuğunu ve bölgedeki çalışma koşullarını anlatmıştı. Yaşanan faciadaki ihmaller bilirkişi raporuyla da ortaya çıkmıştı. Bu durum sonrası madende faaliyet durdurulurken, taşeron firmalarda çalışan yüzlerce işçi işten çıkarılmıştı. 

‘ORTALIK DURULUNCA KUYU SİSTEMİNE GEÇECEKLERMİŞ’

Madenin ana firması Ciner’e bağlı Park Elektrik’te kadrolu olarak çalışan 142 işçi de dün sendikaları Maden-İş’in kendilerine ilettiği liste aracılığıyla işten çıkarıldıklarını öğrendi. Evrensel’e konuşan bir işçi, “12-13 yıldır emek veren işçiler işten çıkarıldı. Çeşitli söylentiler var. Madenin biraz ortalık durulduktan sonra sıfırdan başlayarak faaliyete geçeceği söyleniyor. Eski işçileri çıkarmalarının nedeninin ise madenin açıktan kapalıya yani kuyu sistemine geçirileceği ve bu kuyu sistemine uygun işçilerin işe alınacağı söyleniyor. Çin’li işçilerin de olabileceği sürekli konuşuluyor” diye anlattı. 

‘SENDİKANIN MÜCADELE EDELİM DEMESİNİ BEKLERDİK’

Bunca yıl emek veren işçinin bir kalemde işten atılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen işçi, sendikanın da kendilerine sahip çıkmadığını belirterek eleştirdi. İşçi, Biz sendikanın bize işten çıkarıldığımız bilgisini değil, ‘buna karşı birlik olarak mücadele edeceğiz’ demesini beklerdik. Bizim zaten bu sendikadan bir beklentimiz yoktu. Bunca emeği, bunca çileyi biz çektik. Sendikacılar, hep işverenin yanındaydı. Sendikacıyı da, işvereni de biz zengin ettik. İşk işe girdiğimde de kiramı ödeyemiyordum, şimdi de. Olan hep işçiye oluyor ne diyelim...” diye tepki gösterdi. 

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Demokrasi Girişimi’nden vekillere ‘Hayır’ mektubu

SONRAKİ HABER

EMEP: Grev yasakları kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...