18 Ocak 2017 09:39

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nden ‘Hayır deyin’ çağrısı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, anayasa değişikliğin 2'nci tur oylamalarında milletvekillerine ‘Hayır’ deyin çağırısı yaptı.

Paylaş

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri TBMM'de anayasa değişikliğin 2'nci tur oylamalarına ilişkin mecliste bulunan bütün milletvekillerini pakete ‘Hayır’ demeye çağırırken okunan metnin ilan olarak yayınması ise basın ilan kurulu tarafından engellendi. 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri TBMM'de anayasa değişikliğinin 2'nci turunun oylamasına ilişkin İzmir milletvekillerine oylamaya ilişkin çağırıda bulunmak amacıyla Türkan Saylan Kültür Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Demokrasiye ve Toplumsal Barış için bu sese kulak verin Hayır deyin" pankartının açıldığı açıklamada kurumlar adına metni TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Melih Yalçın okudu. 

Anayasa değişikliği paketinin ilk tur oylamalarının meclis genel kurulunda tamamlandığını hatırlatan Yalçın, anayasalar, sadece devletin örgütlenme biçimini değil, aynı zamanda bütün yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini hukuki güvence altına alan metinler olduğunu söyledi. Anayasa değişikliği iktidarın oy çokluğuna dayalı basit bir usul işlemi olmadığını belirten Yalçın, "Demokratik bir anayasa elde edebilmek için, ancak metin üzerinde toplumun tüm kesimlerince özgür koşullarda tartışılarak uzlaşılması gerekmektedir. Maalesef önümüzdeki değişiklik teklifi bu özelliklerden yoksundur. Mevcut değişiklik çalışmaları, gerçekte, parlamentoda grubu bulunan iki siyasi parti ile sınırlı kalmıştır" dedi.

'TÜM MİLLETVEKİLLERİNİ HAYIR DEMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Oylamalar sırasında Anayasa’nın 175. maddesinde belirtilen gizli oy şartına iktidar partisi milletvekillerinin uymadığının görüldüğünü belirten Yalçın, "Eğer açık hükümlerine, kendisine sadakat yemini etmiş milletvekillerince bile uyulmayacaksa bir Anayasa’ya neden ihtiyaç vardır? Sizi, ikinci turda kendi kullanacağınız oyun gizli kullanılması ve gizli kullanılmayan oyların ya da gizlilik şartına uyulmayan oylamaların iptali konusunda üzerinize düşen görevi yapmaya davet ediyoruz" dedi.

Anayasa değişiklik paketinin hayata geçmesi halinde Türkiye’de rejim değişikliliğinin de olacağını ifade eden Yalçın, "Partili Cumhurbaşkanlığı adı altında tek kişilik bir diktatörlüğün kurulmasına olanak tanınacaktır. Zira parlamenter demokratik sistemin temel kıstası olan yasama yürütme ve yargıdan oluşan kuvvetlerin ayrılığını ortadan kaldırmaktadır. Yarın bir çok şey için geç olabilir. Bu nedenle demokrasi ve toplumsal barışa inanan tüm milletvekillerini bu pakete hayır demeye çağırıyoruz" dedi.

Öte yandan Yalçın, okunan basın metninin yerel ve ulusal basında ilan olarak çıkmasını istediklerini ama basın ilan kurulu tarafından onaylanmadığı için yayınlanmadığını söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Amine’nin elektrikle katledildiği ispatlandı

SONRAKİ HABER

Savcıları FETÖ’den aldılar, ama yargılamaya devam ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...