18 Ocak 2017 09:21

OHAL'le kamu emekçilerine dönük hak ihlalleri arttı

KESK: 2016'da iş güvencesi anayasa değişikliği olmaksızın ortadan kalktı.

Paylaş

Kamu Emekçileri Konfedarasyonu (KESK) 2016 yılında yaşadıkları hak ihlallerini raporlaştırdı. KESK Genel Merkezinde yapılan basın toplantısıyla 2016 yılını değerlendiren KESK Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, sendikal hak ve özgürlükler alanında çalışma yaşamında üyelerinin yaşadığı ayrımcığılığı ve hak ihlallerini değerlendirdi.

Raporu paylaşan KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fatma Çetintaş, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanının “mevzuatı bir kenara bırakın” açıklaması ve OHAL süreciyle 12 Eylül askeri darbe dönemini kat be kat aşan hak ihlalleriyle karşılaştıklarını söyledi. “Askeri darbeler dönemi AKP darbeleriyle devam ediyor” diyen Çetintaş, iş güvencesinin anayasa değişikliğine gidilmeden ortadan kaldırıldığını, on binlerce kamu emekçisinin ailesiyle birlikte sokağa ve açlığa terk edildiğini söyledi.

OHAL kapsamında KHK'lerle gerçekleştirilen ihraçlarla KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, BES Genel Başkanı Fikret Aslan, SES MYK üyesi Fikret Çalağan'ın da aralarında bulunduğu yüzlerce sendika yöneticisinin ihraç edildiğini söyleyen Çetintaş, neredeyse tüm sendika MYK üyeleri hakkında adli ve idari soruşturmaların açıldığını söyledi.

'SENDİKALARIMIZA ÜYE OLMAK SUÇ MU?'

Çoğu kurumlarda idarecilerin KESK yönetici ve üyelerine yönelik asılsız iddia ve karalamalarda bulunduğuna dikkat çeken Çetintaş, “Bu idareciler, OHAL sürecini sendikal mücadeleyi tasfiye etme, yandaş sendikaları güçlendirme fırsatına dönüştürdü” dedi.

Adli soruşturmalarda savcıların KESK'e yönelik potansiyel suçlu muamelesi gözüyle yaklaştığını aktaran Çetintaş şu şekilde devam etti:
“Mardin Kızıltepe'de gözaltına alınan öğretmenlere savcının 'Eğitim Sen'e üye olmanın suç olduğunu bilmiyor musunuz' sorusuna avukatlarımızın itirazı ve tutanaklara geçmesini istemesi üzerine savcı paniğe kapılarak tutanaklara geçirmemiş, avukatları dışarıya çıkarmıştır.”

'KAYYIMLAR KAZANILMIŞ HAKLARI HEDEF ALIYOR'

Tüm Bel-Sen ve Derik Belediyesi'nde imzalanan toplu sözleşmenin atanan kayyım tarafından iptal edildiğini söyleyen Çetintaş, kayyımların ilk icraatlerinin emekçilerin kazanılmış hak ve sendikal tercihlerine yönelik olduğunu kaydetti. Bu doğrultuda Batman Belediyesi'ne atanan kayyım yardımcısının hükümete yakınlığıyla bilinen Memur Sen yöneticisi olduğunu ve baskısıyla Tüm Bel-Sen üyesi 150 emekçiyi istifa ettirdiğini söyledi.

97 BİN 679 KAMU ÇALIŞANI İHRAÇ EDİLDİ

Çetintaş 2016 yılı içerisinde KESK'e yönelik hak ihlallerini rakamlarıyla birlikte paylaştı. Buna göre;

- OHAL KHK'leriyle 11 bin 711 KESK üye ve yöneticisi açığa alındı, bunlardan 10 bin 692'si görevine iade edildi, 490'ı ise ihraç edildi.

- Sosyal medya paylaşımları ve cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla 78 üye açığa alındı. Halen açıkta tutulan toplam 529 kamu emekçisi bulunuyor.

- 2016 yılı içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre OHAL kapsamında hakkında işlem yapılan 135 bin 356 kamu emekçisinin 97 bin 679'u ihraç edildi.

- İhraç edilenlerin 2 bin 94'ü KESK’e bağlı sendikalara üye. Ayrıca soruşturma ve yüksek disiplin kurulu kararıyla 84 KESK’li daha ihraç edildi.

- 6 Ocak 2017'de yayınlanan KHK ile 343 KESK'li ihraç edilerek, ihraç edilen KESK’li sayısı 2 bin 522’ye çıktı.

- 122 KESK üyesi sürgün edildi.

- 35 kademe ilerleme cezası, 47 aylıktan kesme ve idari para cezaları verildi.

- 139 adet ceza davaları ve idari soruşturma gerçekleşti. 

- 29 Aralık 2015'te gerçekleşen grev nedeniyle 16 bin 475 sendika üyesine soruşturma açılmasının yanı sıra en az 322 üyeye idari soruşturma açıldı. Bazılarına kınama ve uyarı cezası verildi.

- 18 mobbing vakası, 19 direk ya da dolaylı olarak açığa alma, ihraç etme tehdidiyle sendikal ayrımcılık vakası yaşandı.

- Sendikal faaliyet çerçevesinde materyal dağıtımının engellediği 6 vaka yaşandı.

- 2016 yılında 292 KESK üyesi gözaltına alındı, 71’i tutuklandı. 2911 Sayılı Kanuna muhalefet iddiasıyla 16 dava açıldı.

- Başbakan ve Cumhurbaşkanına hakaretten 59 KESK’liye dava açıldı.

- 121 KESK’li hakkında sosyal paylaşım, ifade ve düşünce özgürlüğüne yönelik dava açıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana’dan milletvekillerine “Hayır” çağrısı

SONRAKİ HABER

Asil Çelik işçileri hem sendika’ya hem de hükümete öfkeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...