18 Ocak 2017 06:57

Zorunlu BES’i ilk terk eden finans çalışanları oldu

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ilk fireyi finans çalışanları verdi. 39 bin finans çalışanından 21 bini iki hafta sistemden kaçtı.

Paylaş

Katılımı zorunlu kılındığı için adına “Otomatik BES” denilen Bireysel Emeklilik Sistemi’nde beklenen olmadı. Finans sektörüne yeni bir kaynak olarak tasarlanan sisteme yılbaşından itibaren çalışan sayısı binden fazla olan 450 şirket dahil edildi. Çıkarılan yasa gereği çalışanların ücretlerinin ödendiği günden 1 gün sonra maaşın binde 3’ünün otomatik olarak kesilip emeklilik şirketine aktarılması gerekiyor.

İLK SİNYALLER GELDİ

Çok az sektörde “önce maaş sonra iş” yapan 39 bin 77 kişi yasa gereği otomatik olarak BES’e kaydedildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kayıtlarına göre bu kişilerin 18 bini aşkın kesimi Ziraat Emeklilik bünyesinden otomatik katılıma girdi. Diğer katılımcılar ise yine kamu kurumları olan Halk ve Vakıf Emekilik kanalıyla sisteme giriş yaptı. Ancak sisteme giriş yapanların yüzde 55’i 2 hafta dolmadan sistemden çıktı. Habertürk’ün geçtiği haberde, BES’in asıl performansı şubat ayında önce çalışıp sonra ücret alan yaklaşık 2 milyon kişinin davranışı ile belli olacak.

İYİ MAAŞ ALAN ÇALIŞANLAR CAYDI

Sisteme giren kişi ve toplanan fon büyüklüğü açısından bakıldığında sisteme daha çok yüksek ücretlilerin giriş yaptığı görülüyor. Örneğin Ziraat Emeklilik’e giriş yapan 18 bin 685 kişiden toplam 3 milyon 610 bin lira kesildiği görülüyor. Bu kişi başı 193 lira kesinti anlamına geliyor ki bu da ortalama brüt 6.500 lira ücret alanlara tekabül ediyor. Bu kişilerden de yüksek ücret sahibi ortalama 210 lira kesilen 11 bin 255 kişi ayrılınca Ziraat’te şu anda kalanların ortalama kesinti tutarı 166 liraya inmiş durumda.

AMAÇ FİNANS SEKTÖRÜNE KAYNAK SAĞLAMAK

Finans sektörüne yeni kaynak sağlamak amacıyla zorunlu kılınan BES’te fire büyürse, hükümetin ve bankaların beklentisi suya düşebilir. (DİHABER)

 

ÖNCEKİ HABER

Zinhinsel engelli çocuğa dönük istismara 44 yıl istendi

SONRAKİ HABER

DİSK Genel Koordinatörü’nün yurtdışına çıkışı engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa