18 Ocak 2017 06:14

‘Sigorta üreticilerin zararlarını karşılamıyor’

Mersin'de yaşanan sel felaketinin ardından seraları su altında kalan çiftçiler zararlarının karşılanmasını bekliyor.

Paylaş

Mersin’de 29 Aralık’ta yaşanan sel felaketi sonrası seraları su altında kalan üreticiler, zararlarının karşılanmasını bekliyor. Arazilerin 40 bin dönüme yakını halen su altında. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in üreticilerin tarım sigortasından yaralanabilmesi için kapsamının genişletilmesi yönündeki açıklamasının ardından başlayan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tartışmaları da devam ediyor. Ancak üretici zararlarının karşılanıp karşılanmayacağı yönünde şu ana kadar, Ziraat Bankası’na olan borçlarının 1 yıl ertelenmesi dışında bir gelişme yok.

‘SİGORTA ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR’

Üreicilerin sigorta yapmamasını gerekçesi TARSİM’e olan güvensizlik ve sigorta fiyatlarının çok yüksek olması. Üretimin maliyetlerine karşı çiftçinin kazanç oranına dikkat çeken Tarsus’un Kel Ahmet Köyü’nde yaşayan Üretici İsmail Şeşen, TARSİM’in sigortalama yönteminde köyden köye, üründen ürüne farklılıklar olduğunu belirterek, 10 dönümlük bir arazide üretim yapmanın maliyetini, “10 dönüm arazide üretim yapacak olursak, 500 lira tarlayı sürmesi, 600 kilo gübre maliyeti ile 3 bin lira maliyeti baştan oluşuyor. Marul ekecek olursak 40 bin fide 10 bin lira civarında tutuyor. Sera üretimi olduğu için demir ve naylon masrafı da biniyor. Ekstra bunun işçiliği de biniyor. Yani sadece işçilik dışı maliyetleri 20 bin lirayı buluyor. Sigorta maliyetlerini eklediğimiz zaman maliyetin yüzde 10’u kadar da sigorta gideri biniyor. Yani işçilik dışı toplam 22 bin oluyor” sözleri ile açıkladı. Ürünün yetişmesinin ardından bir de satışı için maliyet üstlendiklerini belirten Şeşen, ürünün satılmama riskinin de bulunduğunu söyledi.

‘HER KÖYDE FİYATLAR DEĞİŞİYOR'

Sigortacı Atamer Akgül de, her köyde fiyatların köylerin durumuna göre değiştini söyledi. Akgül, sigorta fiyatlarının bir köyde dönüme 190 lira iken bir başka köyde ya da belirlenen bir hatta 120 lira olduğunu söyledi. TARSİM’in kapsamının dar olduğunu ifade eden Akgül, sigortanın paket halinde yapılmasının çiftçiyi mağdur ettiğini ifade etti. Arazisini ürününü sigortalayacak bir çiftçinin maliyetlerine yüzde 10 bir fark bindiğini ifade eden Akgül, TARSİM’in 10 dönümlük bir paketinin bin 600 lira olduğunu söyleyen Akgül, ancak bugüne kadar yaşanan felakatlerin birçoğunda sigortanın getirisinin olmadığını söyledi.

Sigortanın paket şeklinde yapılmasının da çiftçiyi mağdur ettiğini söyleyen Akgül, ödemelerin geç yapılması ya da farklı gerekçelerle yapılmamasının çiftçide güvensizlik oluşturduğunu da dile getirdi.

'ÇİFTÇİNİN SİGORTAYA GÜVENİ YOK'

Çiftçinin 2014 yılında yaşanan fırtına sonrası çiftçilerin sigorta şirketiyle yaşadığı sorunları da hatırlatan Akgül, “Devletin gözünde 62 kilometre altında esen rüzgardır, onun üstünde esen fırtınadır. O dönem sigortası olanlar başvurularda bulundu. Ancak gelen eksperler zararın fırtına nedeniyle değil, fırtına sonrası yaşanan soğuk hava nedeniyle meydana geldiğini ve olayın bir don vurması olduğunu söyledi. Böyle olunca yaş sebzede don vurmasına karşı sigorta yapılamadığından çiftçinin zararları karşılanmadı. Bugün yaşananın da bundan bir farkı yok aslında. Bir paket halinde hazırlanan sigorta poliçeleri herkese her tehlikeye karşı aynı fiyatla kesiliyor. Ancak çiftçinin asıl zarar göreceği felaketler bu poliçelerde yer almıyor” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da siyasetçi, sendikacı ve avukatlara operasyon

SONRAKİ HABER

500 kişilik cezaevinde 1000 kişi kalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...