18 Ocak 2017 05:42

Dilovası’da solunum yolu hastalıkları arttı

Kocaeli Dilovası’da hava kirliliği problemi nedeniyle solunum yolu hastalıklarının arttığı belirtiliyor.

Paylaş

Türkiye'nin büyük sanayi bölgelerinden Kocaeli Dilovası’da çevre kirliliği gün geçtikçe artıyor. Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği Başkanı İsmail Sami, ilçede artan kömür sanayisine dikkat çekerek, hava kirliliğine en çok kömür tozunun neden olduğunu söyledi. Konuyu yetkililerle konuştuklarını aktaran Sami, “Dosyalar verildi, alındı. Ama hala o kömür tozu problemi çözülmedi” dedi.

TÜBİTAK RAPORU DA VAR

Kömür tozu ile ilgili TÜBİTAK'a dosya gönderdiklerini ve aldıkları yanıtta kömür tozunun insan sağlığı açısından olumsuzluklara neden olduğu yanıtını aldıklarını vurgulayan Sami, kömür depolama alanında çalışan işçilerin ise solunum yolu hastalıklarına yakalandıklarını aktardı. “Buranın bir sanayi bölgesi olmasının bize getirisi hastalık, toz ve kanser” diyen Sami, Dilovası'nın daha önceden yerleşim alanı olduğunu fakat ekonomik çıkarlar uğruna halk sağlığının hiçe sayılarak sanayiye açıldığını söyledi.

Dilovası’ya ilişkin 2006’da hazırlanan Meclis Araştırma Komisyonu raporunu hatırlatan Sami, “Dilovası'da bir çivi bile çakılamaz. Ancak 2006'dan sonra Dilovası'ya dört tane Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. Devlet yetkililerine sesleniyorum; burada yaşayanlar da insan. Buradan geçen İstanbullular pencerelerini kapatarak yoldan geçiyor. Dilovası kaderine terk edilmiş bir yer. Ortada ciddi bir rant olduğu da şüphesiz” diyerek tepkisini dile getirdi.

KÖMÜR DEPOSU HASTANEYE YAKIN

Turgut Özal Mahallesi muhtarı Mehmet Şirin Barış ise, mahallede bulunan kömür depolama alanının kaldırılması için yetkililerle görüştüklerini fakat sonuç alamadıklarını aktardı. Alanın ilçenin ve mahallenin en hakim tepesine kurulduğunu söyleyen Barış, “Başta devlet hastanesi olmak üzere dört tane okulumuz ve mahallemiz mağdur durumdadır” dedi.

'PENCERELERİMİZİ AÇAMIYORUZ'

Yaz-kış evlerinin pencerelerini açamadıklarını dile getiren Dilovalı Leyla Barış ise, astım hastalarının zor durumda olduğunu kaydetti. Belediye ve valilik önünde eylem gerçekleştirdiklerini ancak muhatap alınmadıklarını belirten Barış, kömür depolarının kaldırılması için tekrar eylemler gerçekleştireceklerini söyledi.

Yaz aylarında havanın sıcak olmasına rağmen pencerelerini açmaya korktuklarını vurgulayan Barış, kömür deposunun yakınlarında hastane ve okullar bulunduğuna dikkat çekerek, “Yetkililer burayı neden görmüyor. Seçim öncesi 'AKP'ye oy verin kömür tozundan kurtulacaksınız' dediler ama kaldırmadılar” dedi.

‘YAŞAM HAKKI GASBI’

Kömür deposunun yerleşim alanlarının içinde yapılmasını “yaşam hakkı gasbı” olarak nitelendiren mahalleli Emrah Karakaş da, “Bu bize vurulmuş bir darbedir diye düşünüyorum. Eğer burada zengin bir halk yaşamış olsaydı, durum daha farklı olacaktı. Eğer hakkını arayan bir halk olsaydı durum yine farklı olacaktı” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Eğitimde saray okullarına dönüş

SONRAKİ HABER

Anadolu Adliyesi'nde şüpheli paket paniği tatbikat çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...