18 Ocak 2017 00:06

Metalde adım adım grev: Nöbet listeleri hazır

EMİS ile Birleşik Metal-İş arasında süren sözleşme görüşmelerinin bir karara bağlanamaması durumda işçiler 20 Ocak’ta greve çıkmaya hazırlanıyor.

Paylaş

EMİS ile Birleşik Metal-İş arasında süren sözleşme görüşmelerinde Çalışma Bakanlığı ve patronların taleplerinin altında bir sözleşmeye zorlamasına tepki gösteren işçiler, grev hazırlığına başladı. İşçiler taleplerinin karşılanmaması halinde 20 Ocak’ta greve çıkacak. İşçiler yüzde 25 zam artı vardiya primi isterken, bakanlık ve patronlar ise yüzde 17’ye denk gelen zam dayatıyor. İki teklif arasında yarı yarıya fark bulunuyor. 

YASAKLANSA DA DEVAM EDECEK

İzmir Çiğli Schneider’de işçilere önceki gün Çalışma Bakanlığında yapılan toplantının bilgisi  aktarıldı. İki vardiyada işçilerle bir araya gelen temsilciler ve işyeri komitesi önerilen zam oranlarını anlattı. Sözleşme taslağının arkasında olduklarını söyleyen işçiler, geri adım atmayacaklarını dile getirdi. Hükümetin olası baskıları ve grev yasaklamalarının da gündeme geldiği toplantılarda, işçiler “Hükümet yasaklasa da nasıl devam edilecekse edilecek” diyerek kararlılıklarını dile getirdi. Grev nöbet çizelgeleri hazırlayan işçiler, grevli ilgili gerekli evrakları da tamamladı. İşçiler, tüm kitle örgütlerini ve siyasi partileri gezerek destek isteme kararı da aldı. 

PATRONUN DA İŞÇİNİN DE GÖZÜ 20 OCAK’TA

Karar gereği ilk ziyaretler dün Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ZF Leförder ve Genel-İş 5 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Çiğli Belediyesi oldu. Kendilerinin de sözleşme döneminde olduğunu dile getiren ZF Lenförder temsilcisi, patronların da işçilerin de gözünün 20 Ocak grevinde olduğunu söyledi. Temsilci patronun sözleşme görüşmelerini 20 Ocak sonrasına ertelediğini aktardı. 

Sözleşme döneminde olan Çiğli Belediyesi’nde ise Baştemsilci Müslüm Taş ile görüşüldü. Kendilerinin de grev sürecini yakından takip ettiklerini belirten Taş, “20 Ocak’ta yanınızda olacağız” dedi.

GREV HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

İstanbul’da bulunan Samandra Schneider ile ABB’de de bakanlığın teklifine tepki vardı. 

Samandra Schneider işçileri, bu teklifin kabul edilemeyecek olduğunu, taslaktan geri adım atılmaması gerektiğini söyledi. İşyeri komitesinin her gün toplandığını anlatan işçiler, bir yandan da grev hazırlıklarını sürdürüyor. ABB işçileri de bakanlık teklifine onay vermedi. “Taslaktan geri adım atmayız” diyen ABB işçileri de grev hazırlıklarına devam ediyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

At çiftliğininde yangın çıktı

SONRAKİ HABER

Schneider işçileri: Umarız yine hayal kırıklığı yaşamayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...