17 Ocak 2017 18:38

Gözaltıları protesto eden avukatların ilk duruşması görüldü

Meslektaşlarının gözaltına alınmasını İzmir'de protesto ettikleri için haklarında dava açılan ÖHD ve ÇHD üyesi 25 avukatın ilk duruşması görüldü.

Paylaş

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Münip Ermiş'in gözaltına alınmasını İzmir Adliyesi önünde protesto ettikleri için haklarında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet" suçundan dava açılan Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi 25 avukatın ilk duruşması görüldü. İzmir Adliyesi 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 21 sanık ve avukatları hazır bulunurken, ÇHD Genel Başkan Yardımcısı avukat Münip Ermiş de duruşmayı izledi. 

DAVA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NIN ISRARI ÜZERİNE AÇILMIŞ

Kimlik tespitinin ardından ifadelere geçilen duruşmada sanıkların avukatlarından Yakup Gül, soruşturma aşamasında ilk olarak cumhuriyet savcısının kovuşturmaya yer olmadığına karar verdiğini, ancak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı sonucu bu davanın açıldığını söyledi. Müvekillerinin Antalya'da gözaltında bulunan meslektaşlarının serbest bırakılması için açıklama yapmak istediğini ve en demokratik hakkını kullandığını söyleyen Gül, ifadeler başlamadan derhal beraat kararı verilmesini talep etti. Diğer sanık avukatları da aynı yönde talepte bulundu. 

Mahkeme heyeti ise avukatların bu talebini reddederek, ifadelerin alınmasına devam etti. 

'DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANDIK'

Duruşmada ifade veren sanıklardan Mehmet Cemal Doğan, demokratik hakkını kullandığını ancak polisin şiddetine maruz kaldığını belirtti. Doğan, "O gün gözaltında bulunan arkadaşlarımızın serbest bırakılması için basın açıklamasına katıldım. Bu benim yasal ve demokratik bir hakkımdır. Daha açıklama yapmadan polisin şiddetiyle karşılaştık. Bu bir siyasi uygulamadır. 12 Eylül'de de bu durum vardı. Şimdi de aynı durum uygulanıyor. Beraatimi talep ediyorum" dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları reddederek, demokratik haklarını kullandıklarını ve polislerce darp edilerek gözaltına alındıklarını ifade etti. 

İfadelerin ardından ara kararının açıklayan mahkeme heyeti, ifade vermeyen sanıkların bir sonraki duruşmada ifadelerinin alınması için duruşmayı 8 Mayıs tarihine erteledi.

'OHAL VE KEYFİ UYGULAMALARI KABUL ETMEYECEĞİZ'

ÇHD İZmir Şubesi ise davaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, adalet mücadelesine devam edeceklerini belirterek, "Bir kere daha belirtiyoruz. Adliye bizim işyerimizdir. Burası adalet mücadelesi verdiğimiz yerlendendir. Burada sözümüzü söylemeye devam edeceğiz. Düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanmaktan geri adım atmayacağız.OHAL'i ve keyfi uygulamaları kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Eylül 2016'da Antalya'da Gülen Cemaati'ne yönelik soruşturma kapsamında ÇHD Genel Başkan Yardımcısı Avukat Münip Ermiş, evine baskın düzenlenrek gözaltına alınmıştı. Aynı gün Ermiş'in gözaltına alınmasını İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması ile protesto etmek isteyen ÖHD ve ÇHD üyesi 25 avukat da darp edilerek gözaltına alındı. Serbest bırakılan avukatlara, Kasım ayında 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa aykırı hareket etmek' suçlamasıyla dava açıldı. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Çin, Davos’ta küreselleşme ve serbest ticareti savundu

SONRAKİ HABER

Gazetecilerin ifadeleri alınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...