17 Ocak 2017 17:04

KCK Ana Davası'nın 68'inci duruşması görülüyor

KCK Ana Davası'nın 68’inci duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam etti.

Paylaş

Diyarbakır merkezli 2009 yılında başlatılan ‘KCK’ operasyonları sonucu aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Hatip Dicle, Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ile tutuklu belediye Eş Başkanları Fırat Anlı ve Ahmet Türk’ün de bulunduğu 156 Kürt siyasetçi hakkında açılan “KCK Ana Davası”nın 68’nci duruşmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. Dava kapsamında yargılanan Kürt siyasetçilerden DBP Diyarbakır eski İl Eş Başkanı Ali Şimşek, Nadir Bingöl ve Turan Genç’in getirildiği duruşmada, dava avukatları da hazır bulundu. 

Duruşma, “örgüt yöneticisi olmak” ile suçlanan Ali Şimşek’in savunmasıyla başladı. Kürtçe savunmada yapan Şimşek, şunları söyledi: “Bilindiği gibi bu iddianameleri hazırlayanlar bugün Gülen Cemaatinden dolayı tutuklu bulunuyor. Bu dosyayı hazırlayanlarda dosyanın gerçekliğine inanmamaktadır, bizim örgütle ilişkimiz olmadığını iyi bilmektedir.”

Kendisine yönelik suçlamaların aslı olmayan bir gizli tanık beyanı olduğunu da vurgulayan Şimşek, “Siyasi çalışmalarım, örgüt çalışmaları olarak görülerek dosyalar hazırlandı. İlk olarak ‘Padişah’ isimli gizli tanık beyanlarından dolayı 5 yıl boyunca tutuklu kaldım. Ancak bununla ilgili dosyamda tek bir cümle yok. Yeni ortaya çıkan gizli bir tanık, benim hakkımda hayali beyanlarda bulunmakta. Herkesin uydurabileceği iddialar bunlar” dedi.

‘ALGI OPERASYONU’

Daha sonra savunmada bulunan avukat Serdar Çelebi, şüphelilerin sanık olduğunu belirterek, “‘KCK” operasyonlarının algı operasyonu olduğunu ve bunun Yüksek Yargı tarafından mahkemeye yazılı olarak gönderildiğini kaydetti. Operasyonların, Gülen Hareketi’nin Kürt sorununun kendi açısından çözümü için düzenlendiğini dile getiren Çelebi, “İddianameleri hazırlayanların cezaevinde olmasına rağmen, davanın devam ediyor olması bizleri düşündürüyor” dedi.

Ergenekon ve Balyoz davalarının kumpas olması durumunda “KCK”nin de kumpas olduğunu ifade eden Avukat Mehmet Emin Aktar ise, “Ya Kürtler yasal sistemin dışında tutulacak ya da birlikte yaşam kararı verilecek. Bu dava ile Kürtlerin yasadışı devlet olduğu amaçlanmıştır. Müvekkilim Şimşek’in demokratik temelde yürüttüğü siyasi çalışmalar kriminal olarak nitelenemez” diyerek beraat talebinde bulundu. DBP eski PM Üyesi Turan Genç ise “Bu dava bir kumpas, siyasi soykırım ve komplo operasyonudur. Hukuksal bir metin olmayan bir iddianameye karşı savunma yapmayacağım. Benim açımdan bu dosya meşruiyeti ve hukukiliğini yitirmiştir” dedi. Davanın görülmesine yarın devam edilecek. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilere yönelik suçlamalar belli oldu

SONRAKİ HABER

Kupa Voley Fenerbahçe'nin oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...