17 Ocak 2017 12:10

AİHM Ceylan Önkol başvurusunu reddetti

AİHM, Ceylan Önkol'un (12) ailesinin, yaşam hakkı ihlali ve etkili soruşturma yürütülmediği yönündeki başvurusunu reddetti.

Paylaş

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyünde 28 Eylül 2009'da koyunlarını otlatırken Yayla Karakolu’ndan atılan havan topunun isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un ailesinin başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yaşam hakkı ve etkili soruşturma yükümlülüğünden ihlal bulmadı. Aile ve avukatların, 3 ay içerisinde Büyük İdare’ye itiraz etme hakkı var. AİHM’in Hükümet'ten ailenin çektiği manevi ıstırap nedeniyle savunma istenmesine rağmen, kararda bu iddiaya yer verilmemesi dikkat çekti.

NE OLMUŞTU?

Ceylan Önkol, hayvanlarını otlattığı sırada Yayla Karakolu'ndan atılan patlayıcı ile katledildi. Olay yerine giden ve Ceylan'ın parçalanmış bedeniyle karşılaşan aile, durumu karakola ve Lice savcılığına telefon ile bildirmesine rağmen savcı, "can güvenliği" gerekçesiyle olay yerine 3 gün sonra gitti. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer'in hazırladığı bağımsız raporda Ceylan Önkol'un "savunma pozisyonundayken" öldüğü belirtildi. Avukatlar bu saptamanın Ceylan'ın öldüğü mezranın hemen yakınında bulunan Jandarma Taburu’ndan atış yapıldığı iddialarını güçlendirdiğini ifade etti. Patlamaya ilişkin Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu Genel Müdürlüğü'nün olaydan 1 yıl sonra yaptığı kriminal inceleme sonucunda hazırladığı raporda, patlamaya neden olan cismin "40 mm bomba atar mühimmatı" olabileceği belirtilmiş ve raporda da buna genişçe yer verilmişti.

Soruşturmayı yürüten dönemin savcısı, 4 Nisan 2013 tarihinde Önkol'un ölümüne neden olan ancak bir türlü bulunamayan şüpheliler hakkında, "görevini kötüye kullanmak" suçlamasıyla açtığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Önkol'un ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyadaki kanıt ve raporların faillerin tespiti için yetersiz olduğunu ileri sürerek, 30 Nisan 2014 tarihinde dosya için "Daimi arama kararı" verdi. Bu kararla, adliyenin tozlu raflarına kaldırılan dosya zaman aşımı ve cezasızlık ile yüz yüze kaldı.

Önkol ailesi ve avukatları, soruşturma devam ederken dosya hakkında alınan gizlilik kararına yaptıkları tüm itirazlar reddedildiği için 8 Ekim 2010 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Mayıs 2012'de ise soruşturmanın etkin ve tarafsız yürütülmemesi, soruşturmanın derinleştirilmesine yönelik talepler reddedildiği ve aradan geçen süreye rağmen dava açılmaması ve şüphelilerin bulunmaması nedeniyle tekrar AİHM'e başvuruldu. Önkol ailesi, patlamada sorumluluğu ve ihmali olduğu gerekçesiyle, İçişleri Bakanlığı aleyhine 100 bini maddi, 150 bin TL manevi tazminat talebiyle Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Ailenin manevi tazminat talebini reddeden mahkeme, aileye 28 bin 208 TL maddi tazminat verilmesine karar verdi. (DİHABER)

 

ÖNCEKİ HABER

Whatsapp’ta olmayan sorun ve medyanın felaket tellallığı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Kredi musluklarını açmayan karşısında bizi bulur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa