17 Ocak 2017 11:36

İngiltere Başbakanı May, Brexit'e dair açıklamalarda bulundu

İngiltere Başbakanı Theresa May, merakla beklenen Avrupa Birliği'nden ayrılma(Brexit) süreci açıklamalarını yaptı.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Birleşik Krallık’ta geçtiğimiz yıl yapılan referondum sonrası tartışmalar devam ederken, Brexit’in nasıl olacağına ilişkin çeşitli tartışmalar devam ediyor. Başbakan Theresa May ise, bir çok çevrenin beklediği konuşmayı yaptı ve 'AB’den çıktıklarını ve Avrupa’da kalmaya ise devam edeceklerini” söyledi. May’in konuşmasının çoğu şirketleri rahatlatmak ve ticari planlar üzerine oldu.

GÖRÜŞMELER MART’TA BAŞLAYACAK

Açıklanan takvime göre AB ile mart ayında başlayacak olan görüşmelerde Birleşik Krallık’ın AB’den çıkışının yöntemleri üzerinde durulacak. Başbakan May, günlerdir beklenen konuşmasında, son kararın Parlamento ve Lordlar Kamarası tarafından verileceğini ancak AB’de kalmanın artık sözkonusu olmadığını söyledi. May, daha iyi ticari anlaşmalarla AB ilişkilerini sürdürmek istediklerini de ekledi.

ŞİRKETLERİ KORUMA SÖZÜ

Daha iyi bir ticari anlaşma yapmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen May, AB’de faaliyet yürüten şirketlerin olanaklarının korunmasını ve Birleşik Krallık’ta ticaret yapacak şirketlere de kolaylık sağlanması için çalışacaklarını belirtti. Toplam 12 maddeden oluşan açıklamada Başbakan Theresa May, sınır kontrollerinin tamamen kendilerinde olacağını ve serbest dolaşımın sonuna geleceklerini de ifade etti, AB vatandaşlarının Birleşik Krallık’ta çalışmasına olanak sağlayan düzenlemelere gideceklerini duyurdu.

‘AVRUPA’DA KALMAYA DEVAM’

Dünyanın sadece AB’den ibaret olmadığını ve birçok başka ülke ile şimdiden ikili ticari anlaşmalar yapacaklarının sinyallerinin geldiğini söyleyen May, Brezilya, Çin ve Hindistan gibi ülkelerle ilişkilerini güçlendireceklerini belirtti. AB’ye ödedikleri paraları artık ödemeyeceklerini ve Mart’tan itibaren yapacakları görüşmeler sonrasında yasalarını ve sınırlarını da kendilerinin sağlayacağını söyleyen May, “Ortak Pazardan çıkıyoruz ama Avrupa’da kalmaya devam edeceğiz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Martin Luther King Günü’nde silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

Dink davası sanığı: Gerçek sorumlular gizleniyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...