17 Ocak 2017 11:09

Bir diş teknisyeni daha silikozise yenildi

İşçi sağlığı önlemlerinin alınmaması nedeniyle yakalandığı silikozis hastalığından dolayı tedavi gören Diş Teknisyeni Zafer Yılmaz yaşamını yitirdi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İnsanlar daha rahatça gülebilsinler diye mesleki hastalıkları göze alarak çalışan diş teknisyenlerinin korkulu rüyası silikozis hastalığı işçilerin peşini bırakmıyor. İşverenler tarafından iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınmadığı ve Sağlık Bakanlığınca yeterli denetimlerin yapılmadığı laboratuvarlarda diş protezi yapmaya çalılırken silika tozuna maruz kalan diş teknisyenleri silikozis hastalığına canlarını vermeye devam ediyor.

Son olarak Kasım ayı içerisinde Hasan Aslan ve Ferhat Aydın isimli iki diş teknisyeninin yaşamını yitirdiği İzmir'de silikozis hastalığına bağlı yeni bir ölüm daha gerçekleşti. İşçilerin 'Sakal Zafer' lakabıyla tanıdığı Zafer Yılmaz isimli diş teknisyeni iş cinayetine kurban gitti. Yakandığı silikozis hastalığından dolayı 2 yıl önce emekli olan ve tedavi süreci devam eden diş teknisyeni Zafer Yılmaz hastalığının daha da  ilerlemesi üzerine dün gece yaşamını yitirdi. 50 yaşındaki Yılmaz,  evli ve 3 çocuk babası idi. Yılmaz, mesleğe 15 yaşında başlamış.

'HASTA OLMASINA RAĞMEN ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ'

Yılmaz'ın çalışma arkadaşlarının verdiği bilgiye göre hastalık teşhisi 2007 yılında konulmasına rağmen malulen emekli edilmediği için 2014'ün sonuna kadar çalışmak zorunda kaldı. Son olarak hastalığının akciğer kanserine çevirdiği için Yılmaz'ın 2015 Temmuz'unda malulen emekli edildiğini belirten çalışma arkadaşları "2007'de emekli edilseydi daha uzun yaşayabilirdi. Zaten malulen emekli edilmeseydi 3 ay sonra kendisi emekli olabilecekti. Son zamanlarında nefes almakta da zorlanıyordu. Malulen emekli olması için ölmesini bekliyorlar. Uzun süre beraber çalışıyorduk.  3 gün eve gitmediğimiz oluyordu. İşyerlerinde hiç bir önlem yoktu.  Yeni yeni önlemler alınmaya başladı. Sağlık Bakanlığı denetmenleri gelmeden önce haberi geliyordu. Tedavi olabilmek için bir çok kez kredi çekmek zorunda kaldı. En azından 20 bin TL borç bıraktı. Uzun yıllar bu işi yapmasına rağmen hala kötü şartlarda yaşıyordu. Çok hakkı yenildi. Nerdeyse 35 yıl çalıştı. 10 bin günü olması gerekirken sadece 5 bin günü vardı emekli olurken. Ölmeden önce nefes almakta, konuşmakta konuşmakta zorlanıyordu. Artık yeni bir arkadaşımızın ölmesini istemiyoruz" dedi. 

Yılmaz'ın, cenezasi bugün Bayraklı Refik Şevket İnce Mahallesi'ndeki Kayabaşı Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Doğançay Mezarlığına defnedildi. Cenazeye, ailesinin ve yakınlarının yanı sıra meslektaşları da katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Basın örgütleri ve gazeteciler adliye önünde açıklama yaptı

SONRAKİ HABER

PYD, ABD'de temsilcilik açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...