17 Ocak 2017 05:24

Koramaz: Sur’da amaç yandaşa rant merkezi sağlamak

Sur’u ziyaret eden TMMOB YK Başkanı Emin Koramaz insanlığa mal olan tarihi kenti rant alanına çevirecek projeyi yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Paylaş

Kentsel sit alanı olan ve UNESCO tarafından ‘Dünya Mirası’ olarak kabul edilen Diyarbakır surlarını da barındıran ve bunun yanında birçok anıtsal ve tescilli yapıya sahip Sur ilçesinde 2 Aralık 2015 tarihinden bu yana sokağa çıkma yasağı sürüyor. İlçe Bakanlar Kurulu tarafından acele kamulaştırma kararı alınmasının ardından 1 yılı aşkın yasağın sürdüğü 6 mahallede yıkım devam ediyor. Tarihi ilçede incelemelerde bulunan Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Sur AKP’nin şiddet politikalarının sonucudur” diyerek binlerce yıllık medeniyetten miras kalmış ve insanlığa mal olan tarihi kenti rant alanına çevirecek projeyi yargıya taşıyacaklarını söyledi. 

‘TALANA BİSMİLLAH İLE BAŞLANDI’

Diyarbakır Sur Koruma Amaçlı Proje’nin değiştirilmesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile birlikte AKP’lilerin 2 hafta önce ilçede gerçekleştirdikleri ‘Sur İçin Bismillah’ projesini tarihi ilçeyi güvenlikli rant merkezine dönüştürme olarak değerlendiren Koramaz, “Gördüğümüz kadarıyla koruma planının değiştirilmesi güvenlik amacıyla yapılıyor. Yeni proje ile Sur güvenlikli rant merkezine dönüşüyor” dedi. 

‘SUR ARTIK DİYARBAKIR’IN SUR’U DEĞİL’

Sokağa çıkma yasağı sırasında binlerce insan Sur’dan göç etmek zorunda kalmıştı. İlçe sakinlerinin göçertilmesinin ardından, mahallelerin giriş ve çıkışlarına beton bloklar konularak, kurulan polis noktalarından dolayı Sur halkı bir daha evine dönemedi. Yasak ve yıkımın sürdüğü İlçede yeni proje ile Sur’un Diyarbakır halkının elinden alındığını söyleyen Koramaz, “Bu proje ile Sur Diyarbakır’ın Sur’u olmayacak olsa da zengin yandaşların Sur’u olacak” dedi. 

‘YANDAŞ İÇİN HER YOL MÜBAHTIR’

Koramaz, AKP İktidarının Sur’u bitirmeyi kafasına koyduğunu vurgulayarak Sulukule Kentsel Değişim projesini hatırlattı. Koramaz,” Kentsel dönüşüm projelerinde yaşadığımız gibi kamulaştırılan yerleşim alanlarını boşaltarak rant alanına dönüştürülüyor. İlçe sakinleri yerlerinden ediliyor. Evsiz bırakılıp farklı yerlere gönderiliyorlar. Sur’da olanda budur. Sulukule projesinde bunu daha önce yaşadık. Rant için binlerce insan mağdur edildi.” diye konuştu. 

AKP’nin piyasacı iktidar olduğunu ifade eden Koramaz, ekonomik kriz içerisine giren ülkede çevresine rant sağlamak için Sur’u aklına koyduğunu ve kamusal faydadan çok yandaşlarına, çıkarlarına bu ülkeyi pazarlama derdinde olduğunu söyledi.

‘SON İZLER DE YOK EDİLİYOR’

Koruma amaçlı imar projenin değiştirilmesinin Sur’un özgün dokusun bozduğunu ve Ermenilerin son izlerini ortadan kaldırdığını söyleyen Koramaz, Küçücük Sur’a 6 büyük polis karakolunun yapılması ve ilçenin tamamına yakınında beton bloklar ile çevrilmesini çıkar gruplarına güvenlikli alan sağlamak için yapıldığını belirtti. Koramaz, TMMOB Olarak Koruma amaçlı Planın değiştirilmesini yargıya taşıyacaklarını söyledi. (DİHABER) 
 

ÖNCEKİ HABER

Bu TOMA adalet kovalayacak!

SONRAKİ HABER

Çağla Büyükakçay, Avustralya Açık'a veda etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...