17 Ocak 2017 05:00

AB ülkelerinden Trump’ın sözlerine tepki

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın NATO ve AB hakkındaki açıklamalarına, AB ülkeleri liderleri tepki gösterdi.

Paylaş

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın NATO'yu "demode" demesi ve AB hakkındaki açıklamalarına başta Almanya Başbakanı Merkel olmak üzere birçok Avrupalı lider tepki gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın NATO ve Avrupa Birliği hakkındaki açıklamaları Avrupa'da şaşkınlık yarattı. 

DW Türkçe’nin haberine göre, Konu ile ilgili görüşlerini dile getiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Ben, Avrupalılar olarak kaderimizin kendi elimizde olduğunu düşünüyorum" diyerek Avrupa Birliği ülkelerinin Trump'ın ifadelerinden dolayı tedirgin olmamasını istedi. Merkel, AB'nin sahip olduğu ekonomik güç ve etkili karar mekanizmaları ile terörizmle mücadele edip, dijitalleşme ve diğer problemlerin üstesinden gelebileceğini ifade etti. İzlediği sığınmacı politikasının Trump tarafından eleştirilmesine de değinen Merkel, çok sayıda Suriyelinin sadece iç savaş nedeni ile değil, aynı zamanda ülkelerindeki terörizmden kaçtığını vurguladı.

Donald Trump Alman Bild gazetesi ile mülakatında, İngiltere'nin Brexit kararının doğru olduğunu savunmuş ve birlikten daha fazla ülkenin ayrılacağını iddia etmişti. Trump ayrıca, Avrupa Birliği'ni Almanya'nın çıkarları için bir araç olarak nitelendirmiş, Merkel'in sığınmacıları kabul etme kararını da ‘bir felaket' olarak değerlendirmişti.

STEİNMEİER: ABD'NİN POLİTİKASINI BEKLEYİP GÖRECEĞİZ

Brüksel'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir görüşme yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Trump'ın NATO'yu ‘demode' olarak nitelendirmesinden kaygı duyduklarını belirtti. Trump'ın açıklamalarının ABD'nin müstakbel savunma bakanı James Mattis'in ifadeleri ile çeliştiğini vurgulayan Steinmeier, Amerika'nın politikasının ne olacağını bekleyip göreceklerini kaydetti.

NATO'dan yapılan açıklamada da ABD'nin örgüt içindeki görevlerinin Trump tarafından da kabul edileceğine inanıldığı ifade edildi. Trump NATO'nun uzun yıllar önce kurulduğu ve terörizmle ilgilenmediği için demode bir kurum olduğunu ifade etmiş ve birliğin mali yükünün Avrupalı NATO üyeleri tarafından yeterince üstlenilmediğini söylemişti. Bu durumun ABD'ye karşı adil olmadığını kaydeden Trump, bunlara rağmen NATO'nun kendisi için çok önemli olduğunu dile getirmişti.

AB ÜLKELERİNİN TEPKİSİ

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise Avrupa Birliği'nin dış politika konusunu ne kadar ciddiye aldığını Trump'a da göstermek için eline bir şans geçtiğini ifade etti. Asselborn, ABD'nin uluslarası arenada egoistçe ya da daha çok yıkıcı bir siyaset izlemesinin üzüntü verici olacağını ve bunun çok kapsamlı sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. 

Trump'a verilecek en iyi yanıtın Avrupa ülkelerinin birbirlerine daha fazla yakınlaşması olacağını belirten Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, dünya siyasetinde yeniden milliyetçiliğe ve herkesin kendi çıkarlarına uygun siyaset izlelediği günlere dönülmemesi konusunda uyardı. 

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da Avrupa Birliği'nin sığınmacı krizi ve İngiltere'nin Brexit kararı nedeni ile geçen yıl zor bir dönemden geçtiğini, ancak birliğin bu sebeplerden dolayı kötülenemeyeceğini ve bu zorlu süreci bazı şeyleri değiştirmek için bir motivasyon olarak görmesi gerektiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Yeni mezunların maaşının yarısı devletten

SONRAKİ HABER

Bu TOMA adalet kovalayacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...