17 Ocak 2017 01:17

Fersan Tekstil'de sendikalaşan 12 işçi işten atıldı

Çorlu Fersan Tekstil'de, TEKSİF Sendikasına üye olan 12 işçi, işten atıldı.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Çoğu asgari ücretle çalışan Fersan Tekstil işçileri, hiçbir sosyal hakkın olmaması, yemeklerin yenmeyecek kadar kötü çıkması, kuyu suyu içmeye mecbur bırakılmaları karşısında TEKSİF Sendikasında örgütlenmek istedi. Üyeliklerin başlaması ile örgütlenmeden haberdar olan fabrika yönetimi işçiler üzerinde baskı kurmaya başladı ve işten atmalar yaşandı. Şimdiye kadar 12 işçi çeşitli iftiralarla işten atıldı. 

Üç vardiya şeklinde yoğun bir çalışma temposunun olduğunu söyleyen işçilerden Davut Yıldırım “İnsan yerine konulmuyoruz ve sürekli küçümseniyoruz. Makineler beş dakika dursa hakarete uğruyoruz. Yemeklerse kurtlu ve kokuyordu” dedi. Bir gece önlerine konulan kahvaltılıkların koktuğu şikayetiyle müdüre gittiğini söyleyen Yıldırım, “O da ‘Ben yiyorum sen de yersin’ diyerek dalga geçti” diye konuştu.

İşçiler, özellikle örgü bölümünde, kadın işçiler itiraz ettiklerinde “Bu koşullarda çalışan çalışır, çalışmayan fabrikanın yedi kapısı var istediği kapıdan çıkabilir” cevabı aldıklarını söyledi.

FAZLA MESAİ İLE YAŞAYABİLİYORUZ

Puma, Adidas, Nike gibi tanınmış markalara kumaş üreten Fersan Tekstil’de 400’ün üzerinde işçi asgari ücretin biraz üzerinde bir ücretle çalışıyor. Hiçbir sosyal hakkın olmadığı fabrikada işçilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmek için fazla mesaiye kalmaktan başka çareleri yok. Atılmadan önce boyahanede boya operatörü olarak çalışan Davut Yıldırım 1700 lira ücretle çalıştığını ve geçinemediği için fazla mesai yaparak ihtiyaçlarını karşıladığını dile getiriyor. Davut Yıldırım kendisinin çıkartılmadan önce bir ay içinde 27 gün 16 saat çalışmak zorunda kaldığını söylüyor.

‘OHAL VAR, İŞ KAZASI RAPORU TUTAMAYIZ’

Kendisinde meslek hastalığı olduğunu söyleyen Davut Yıldırım, “Bel fıtığı var bende. Yine mesaiye kaldığım bir gün belim tutuldu, yerimden kıpırdayamayacak duruma geldim. Beni Çerkezköy Devlet Hastanesine götürdüler. Acil serviste tedavim yapıldığında iş kazası tutanağının tutulmasını istedim. OHAL’in ilk günleriydi. Doktorlardan ‘OHAL var tutanak tutamayız’ cevabı aldım. Bunun üzerine ben de Çorlu Devlet Hastanesine sevkimi istedim. Orada da iş kazası tutanağının tutulmasını istedim ama anca istirahat raporu alabildim” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hasta yurttaşlar: Miktarı az ama her şeye zam yapılıyor

SONRAKİ HABER

Brezilya'da 26 kişinin öldürüldüğü cezaevinde bir isyan daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa