17 Ocak 2017 01:08

Hasta yurttaşlar: Miktarı az ama her şeye zam yapılıyor

İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, muayene ücretlerine yapılan zammı hasta vatandaşlara sorduk.

Paylaş

Vedat AYDEMİR
İstanbul

 
Muayene ücretlerine yüzde 20 ila yüzde 60 oranında zam yapılmasına vatandaş ne diyor? 

İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisini dolaşarak bu soruya yanıt arıyoruz. Muayene kuyruklarında beklerken sohbet ettiğimiz vatandaşlar, temel giderlere yapılan tüm zamlara isyan ediyor. Bu yüzden muayene ücretlerine yapılan zam miktarının küçümsenmemesi gerektiğini ifade ediyorlar. 

HASTANEYE GİDEN NE KADAR ÖDEYECEK?

Hastaların daha önce 5 lira verdikleri devlet hastanelerine ait muayene ücreti yüzde 20 arttırılarak 6 liraya, eğitim araştırma hastaneleri için verdikleri 5 lira iken yüzde 40 artış yapılarak 7 liraya, üniversite hastanelerindeki muayene katılım payı ise yüzde 60 artışla 5 liradan 8 liraya yükseltildi. 

ALDIĞIMIZ 3 KURUŞ, ONU DA KEPÇEYLE ALIYORLAR

Hafta içi olmasına rağmen İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisi, oldukça kalabalık. Özellikle grip, yorgunluk ve halsizlik şikayetiyle gelen hastaların sayısı fazla. Sohbetimize annesinin tedavisi için hastanede bulunduğunu belirten Suna Özcan’la başlıyoruz. Muayene ücretlerine yapılan zamma oldukça tepkili olan Özcan, “Zaten aldığımız aylık üç kuruş. Kira ödeyip ev geçindiriyoruz onu hiç düşünen yok. Verdiklerini kepçeyle alıyorlar” diyor. Alo 182’yi aradıklarında randevu alamamaktan şikayetçi olan Özcan, “Randevuyu alabilsek bile çok geç tarihlere atıyorlar. Acilden girmek ise imkansız. Muayene için doktorun yanına girdiğimizde bizimle ilgilenme süresi 3 dakika. Bu sırada derdimizi bile anlatamıyoruz. Bu hastanelere sağlıklı bir şekilde giren, hasta olarak çıkar buna eminim” diyor.

BİZİ DÜŞÜNEN YOK

Daha sonra temizlik işçisi bir yurttaşla konuşuyoruz. “Muayene ücretleri bizim cebimizden değil kamu kaynaklarından karşılanmalı, böyle bir sağlık sistemi hayata geçirilmeli” diyen temizlik işçisi, yapılan zamlardan da şöyle şikayet ediyor: “Aldığımız maaş ortada. Ev kira, 2 çocuğum var. 2’si de öğrenci. Eşim de çalışmasa hayatta geçinemeyiz. Artık yapılan zamlardan bıktık. Elimize geçen 3 kuruş, ona da göz koyuyorlar. Devletin gözü doymuyor. Bizi düşünen yok.” 

10 yaşındaki oğlunu hastaneye getiren Mehmet Sönmez de, gün içinde randevu verilmemesi nedeniyle oğlunu acil servise getirdiğini anlatıyor. 

Uzun kuyruklardan şikayetçi olan Sönmez, “Türkiye’de yaşamamız tesadüf. Önümüzde 200 kişi var. İşten izin alıp geldim” diyor. Sönmez, muayene ücretlerine yapılan zammı sorduğumuzda ise “Alıştık zamlara” diyerek yanıt veriyor. 

İNSANLAR ZAMLARDAN ŞİKAYETÇİ DEĞİL

Çocuğunu hastaneye getiren bir kadın, insanların zamlardan şikayetçi olmadıklarını ifade ederek, “Sağlık sistemine kızıyoruz ama yine de geliyoruz derdimize derman olsunlar diye. İnşallah ilgilenirler” diyor. 

Bu sırada emekli olduğunu belirten bir hasta, ek iş yaptığı halde geçinemediğini belirterek muayene ücretleri için “Maaşımı alırken kesiyorlar galiba. O kadar biliyorum” diye devam ediyor.

ÖNCEKİ HABER

İhraçlara tepki: Akademinin meşruiyeti zedeleniyor

SONRAKİ HABER

Fersan Tekstil'de sendikalaşan 12 işçi işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...